Küresel piyasalar, Brexit sonrası artan teşvik beklentilerinin risk iştahını artırmasıyla pozitif seyrederken dünya borsalarındaki rallinin rekorlarla sürdüğü görülüyor.
Birleşik Krallık'ta gerçekleştirilen referandumdan Avrupa Birliği'nden (AB) ayrılma kararı çıkmasının ardından piyasalardaki kısa süreli şok etkisi, yerini merkez bankaları ve ekonomi yönetimlerinden teşvik beklentileri ile pozitif bir seyre bırakmıştı. Merkez bankalarından gelen destek söylemleri, dün Japonya hükümetinin yeni teşvik paketini bu ay sonu hazırlayacağını açıklaması ile biraz daha somut hale geldi. ABD Merkez Bankasının (Fed) bu yıl içinde başka faiz artırımına gitmeyeceği beklentileri de risk iştahını yükselten en önemli etkenlerden biri olarak öne çıktı. İngiltere Merkez Bankası (BoE) Başkanı Mark Carney de dün İngiltere'nin AB'den çıkma kararının ardından bankanın parasal ve finansal istikrarın sağlanması için gerekli araçlara sahip olduğunu söyledi.
Bu gelişmelerle borsalar Brexit sonrası kayıplarının tamamını telafi ederken ABD'de S&P 500 ve Dow Jones endeksi tüm zamanların en yüksek seviyesine ulaştı. Gelişmiş ülkelerin uzun vadeli tahvil fiyatı da azalan ilgi ile geriledi. Dolar endeksi ise yatay bir seyir izledi.
Dün ABD borsaları ortalama yüzde 0,7 değer kazanırken Almanya'da DAX endeksi hızlı yükselişini üst üste 4'üncü güne taşıdı ve analistlerin orta vadeli görünüm açısından önemli direnç olarak nitelendirdikleri 10.000 puanın üzerini test etmesinin ardından günü bu seviyenin hemen altında tamamladı.
Asya borsalarında bugün Brent petrolün varil fiyatı 48 doların hemen altında dengelenmeye çalışırken kapanışa yakın Nikkei 225 endeksi yüzde 0,8, Çin'de Şanghay bileşik endeksi yüzde 0,4 değer kazandı.
Yurt içinde küresel piyasalarda artan risk iştahının Borsa İstanbul'da alımları güçlendirdiği ve banka pay piyasaları öncülüğünde BIST 100 endeksinin Brexit sonrası düştüğü yerden başladığı yükselişini devam ettirdiği görülüyor. BIST 100 endeksi son 10 işlem gününde 7 bin puanın üzerinde artarak 81.000 puanı aştı.
AA