İngiltere'de yeni bir dinozor türüne ait fosil bulundu

İngiltere'nin Wight Adası'nda yapılan kazıda bulunan Kretase döneminden kalma fosillerin, yeni bir dinozor türüne ait olduğu ortaya çıktı.

Haber: Marina Mussa

Wight Adası'nın Compton Körfezi'nde bulunan fosilleri inceleyen araştırmacılar, kemiklerin yaklaşık 125 milyon yıl önce Kretase döneminde yaşamış dinozorlara ait olduğunu belirtti.

Araştırmacılar, bu fosillerin yeni bir türe ait olduğunu açıkladı. Bulunan otçul dinozorun, paleontologlar tarafından sıklıkla "Kretase döneminin inekleri" olarak tanımlanan "iguanodontians" ailesine mensup olduğunu belirterek, dinozora, bulunuş yerindeki Nick Chase'e ithafen "comptonatus chasei" adını verdiler.

Amerikan bizonu kadar büyük

Portsmouth Üniversitesi'nden Jeremy Lockwood, türün Amerikan bizonu kadar büyük ve ağır olduğunu belirterek, "Fosilin bulunduğu alanda keşfedilen ayak izleri, türün sürü halinde yaşadığına işaret ediyor" dedi.

Lockwood, keşfin, Kretase döneminde İngiltere'deki tür çeşitliliğini kanıtladığını ve yaklaşık 150 kemik bulunan fosilin, son 100 yılda İngiltere'de bulunan en eksiksiz dinozor iskeletlerinden biri olduğunu vurguladı.

Bu araştırma detayları, "Journal of Systematic Palaeontology" dergisinde yayımlandı.