İngiltere seçimlerini Müslümanlar belirleyecek

İngiltere son yılların en kritik genel seçimine gitmeye hazırlanırken, ülkedeki Müslüman seçmenler sonucu değiştirebilecek önemli etkenler arasında yer alıyor.

Londra merkezli Cordoba Vakfının Araştırma Grubu Başkanı Abdullah Faliq, erken genel seçimi “tarihi önemde” olduğunu söyledi. Faliq erken genel seçim seçimlerin sonuçlarını 2 milyonu aşkın Müslüman’ın belirleyeceği açıklandı.

Abdullah Faliq, Müslüman seçmenin oyunu, İslamofobi ile iş yerinde ve eğitimde ayrımcılık gibi konuların etkileyeceğini vurguladı.

Faliq, “Brexit tartışmasının da içinde bulunduğu durum göz önüne alındığında, ülkede işler hiç de kolay değil. Tescilli ırkçılar ve tescilli İslamofoblar ile aşırı sağ gruplar siyasi arenaya çıkıyor ve göç, güvenlik ve terör konularını kampanyalarının merkezine koyuyorlar. Özünde hepsi de Müslüman toplumu hedef tahtasına koyuyor.” değerlendirmesinde bulundu.

Müslüman seçmenlere “İhtiyaçlarınızı dinleyen ve onları giderebilecek olanlara oy verin” çağrısı yapan Faliq, seçmenlerin bu ihtiyaçlarının önce yerel, sonra da ulusal düzeyde düşünülmesi gerektiğini kaydetti. Faliq, İngiltere’de Müslümanların kendilerini “yalıtılmış” hissettiğini belirterek, “Onlarla doğru şekilde konuşulmuyor, daha ziyade vaaz ediliyor.” dedi.

Müslümanların İngiltere’de en büyük ikinci inanç grubu olduğunu ve hızla büyüdüğünü anlatan Faliq, siyasi arenada da daha fazla temsil edilmeleri gerektiğini kaydetti.

İslamofobi yaygın

İngiltere'de 500 kadar cami ve derneği çatısı altında toplayan, ülkenin en büyük Müslüman sivil toplum platformu Britanya Müslüman Konseyinin (MCB) seçim koordinatörü Zainab Gulamali ise bu seçimde Müslümanlar için birinci meselenin İslamofobi olduğunu söyledi. Gulamali, İşçi Partisinin, Liberal Demokrat Partinin ve bazı daha küçük partilerin İslamofobiyle mücadeleye manifestolarında yer verdiğine dikkat çekerek, "Maalesef İslamofobiyle mücadeleye dönük açık bir taahhüdü Muhafazakar Parti manifestosunda göremiyoruz." dedi