Körfez İş Birliği Konseyi (KİK) ülkeleri, Türkiye ile askeri ilişkileri güçlendirerek iş birliklerini daha da ileriye taşıyor.
Körfez'de özellikle Türkiye-Katar iş birliği son 10 yılda yeni bir soluk kazandı.
İki ülke, 2014 yılında ortak mutabakata imza atarak, askeri eğitim ve savunma sanayi alanında iş birliğini hayata geçirdi.
2017 Körfez krizi sırasında Türk birlikleri Doha'ya konuşlandırılırken, 2019'da ortak komuta merkezi açıldı.
‘Türkiye’nin konumu güçlendirildi’İngiltere merkezli Middle East Eye internet sitesi, yatıkları analizde, birçok KİK ülkesinin savunma ortaklığını yeniden şekillendirdiği, bölgesel güç olan Türkiye'nin de konumunu güçlendirerek bu değişimin ön saflarında bulunduğuna dikkat çekildi.
‘Türkiye birçok ülke için aranan ortak’"Türkiye ile Körfez ülkeleri arasında gelişen dinamikler, jeopolitik satranç oyununun simgesidir." denilen analizde “Türkiye, stratejik konumu ve askeri gücüyle, bölgesel siyasetin çalkantılı sularında ilerleyen birçok KİK ülkesi için aranan ortak” açıklaması yapıldı.
‘Körfez'deki Türk üslerinin devamı gelebilir’Türkiye'nin askeri üs stratejisinin, bölgedeki nüfuzunu artırma çabalarının önemli bir parçası olduğu ifade edilerek; “Katar, Türkiye'nin Körfez'deki ilk askeri üssüne ev sahipliği yapıyor. Fakat bu üssün devamı gelebilir” dedi.
Başkan Erdoğan 2015 yılında önermiştiBaşkan Erdoğan 2015 yılında Suudi Arabistan topraklarında Türk askeri üssünün kurulmasını önermişti. Körfezdeki askeri ortaklıkların genişletilmesi konusunda Ankara kararlılıkla devam etti.
2017 yılında komşu ülkeler tarafından Katar’a abluka uygulanmıştı.
'Türkiye güçlü savunma yeteneklerine sahip'Türkiye'nin desteği ya da müdahalesi oyunun kurallarını değiştiriyor
İngiliz basınında yer alan açıklamada Türkiye'nin kanıtlanmış performans ve güçlü savunma yeteneklerine sahip olduğu belirtildi.
Suriye, Libya, Dağlık Karabağ, Etiyopya ve diğer bölgelerde yaşananların, Türkiye'nin ihtiyaç anında müttefiklerini ve dostlarını korumaya kararlı olduğunun göstergesi anlamına geldiği vurgulandı.
Türkiye'nin desteğinin ya da müdahalesinin oyunun kurallarını değiştirebileceğinin de altı çizildi.