IMF'ye avuç açanlar şimdiye gıpta etmeli

IMF'ye olan son borcun ödenmesinin yankıları sürüyor. Ekonomist Bülent Akarcalı, "Borcun ödenmesi ile Türkiye önündeki bir engeli daha kaldırdı. Yakalanan bu istikrarlı gidişin sürmesi durumunda, dünyanın sayılı ekonomilerinden biri olacağız" diye konuştu
KENAN ADEM KIZILAĞIL (ANKARA)

TÜRKİYE ekonomide devrim yapmaya devam ediyor. Uluslar arası Para Fono'na (IMF) olan borcun ödenmesi piyasalara olumlu etki yaptı. Uzmanları, Türkiye ekonomisinin önündeki engellerin kalktığını, ekonomide yeni devrimlerin yolda olduğunu söyledi. Milat'a konuşan Ekonomist ve eski Bakan Bülent Akarcalı ise, "Yılardır IMF'nin kapısında elpençe duran yöneticiler borcun ödenmesine gıpta etmeli. Türkiye, yakaladığı bu istikrarlı gidişi sürdürmesi durumunda, dünyanın sayılı ekonomilerinde biri olacak" dedi.

Vücudu dinç tutmak gerekiyor

Ekonominin geldiği nokta diğer ülkeleri göz önüne alırsak son derece tatmin edici. Ancak bundan sonra daha da dikkatli olmalıyız. Çünkü vücut sağlıklı ama akrabalıktan gelen kalp damar hastalıkları riski var. Yani ekonomi iyi bir noktaya geldi, enflasyon, döviz yetersizliği, cari açık ve dış borçlar vücudun şuan ki rahatsızlıkları. Bu konular üzerinde ilerici politikalar üreterek ekonominin direncini artırmak gerektiği uyarısında bulundu.

Büyük ülke, büyük hedef

Akarcalı, birçok badire atlatan Türkiye ekonomisinin 2023, 2053 ve 2071 vizyonlarını hedeflemesinin çok önemli olduğuna da dikkat çekerek, sözlerini şu şekilde sürdürdü: "İstikrarlı bir ülkenin önünde engeller durmaz. Eğitim, sağlık, bayındırlık, ulaşım, ticaret gibi bütün alanlar istikrarla olur. 2002 de AK Parti bayrağı devir alarak, 10 yılda önemli noktaya geldi. Şimdi hedef 2023 olarak çizildi. Bu hedef doğrultusunda hareket edilirse iyi noktalara geleceğimizden kimsenin şüphesi olmasın."

Özel sektöre dikkat

Borcunu ödeyemeyen özel sektörün ekonomiyi olumsuz etkileyeceği ön görüsünde bulunan Akarcalı, IMF ile ilişkinin kesilmesinin ardından dikkat edilmesi gereken hususun özel sektörün dış borçlanması olduğunu ifade etti. Ayrıca Akarcalı, özel sektörün üzerinde bulunan borçlanmanın kalkması durumunda ekonominin daha da rahatlayacağını anlattı.

Mal üretim çeşitliliği arttı

Türkiye ekonomisinin her geçen gün ileri yürüdüğünü belirten Akarcalı, eskiden birkaç çeşit mal ihraç ederken bugün 30 u2013 40 çeşit mal ihraç edildiğini vurgulayarak, "İleriye dönük olarak ekonominin daha verimli ve yaratıcı çalışması lazım. Üretilen malların farklı şekilde tasarım edilerek üretilen malı daha fazla satmamız gerekiyor. Bir giyim ürünü üretiyorsak o üründen farklı çeşitler üreterek, kar marjımızı artırmalıyız. Ayrıca katma değeri yüksek olan el emeği ürünleri de üretmemiz yerinde olacaktır" dedi.