İmam-ı Azam''ın meşhur tesbih duası nedir? (Subhanel ebedil ebed)

''''Zikir'''' kalplerin karalığını pasını alan yegane şeydir. Allah Teala Hazretleri kendisinin çokca anan Mü''mine mükafatlar vereceğini: “Beni anın, ben de sizi anayım.” (Bakara, 2/152), “Allah’ı çokça zikredin ki, felaha eresiniz.” (Enfal, 8/45) Ayeleri ile ifade eder. Biz de bu haberimzide Mezhebimizin imamı olan İmam-ı Azam Ebu Hanife Hz.''nin tesbih duasını yayınlıyoruz. Subhenale ebedil ebed zikri sözleri nedir? Anlamı nedir? öğrenmek için haberimizi okuyun.

''Zikir'' kalplerin karalığını pasını alan yegane şeydir. Allah Teala Hazretleri kendisinin çokca anan Mü'mine mükafalar vereceğini: “Beni anın, ben de sizi anayım.” (Bakara, 2/152), “Allah’ı çokça zikredin ki, felaha eresiniz.” (Enfal, 8/45) Ayeleri ile ifade eder. Biz de bu haberimzide Mezhebimizin imamı olan İmam-ı Azam Ebu Hanife Hz.'nin tesbih duasını yayınlıyoruz. Subhenale ebediyyel ebed zikri sözleri nedir? Anlamı nedir? öğrenmek için haberimizi okuyun.

ZİKRİN ÖNEMİNE DAİR BAZI AYET VE HADİSLER

"Öyleyse siz, bütün zamanlarınızda beni anın, beni gündeminizden çıkarmayın ki ben de sizi her an bağışlamak ve sevap vermekle anayım..." (Bakara, 2/152) "Rabbini alçak gönüllülükle, korku ve duyarlılık içinde sesini yükseltmeden, sabah akşam an ve sakın umursamaz kimselerden olma..." (Araf, 7/205) "...Allah'ı namaz dışında da daima hatırlayın ki mutluluğa erişebilesiniz." (Cuma, 62/10)

Rivayet edilir ki İmamı Azam Hazretleri bu duayı bir kurdun aç kaldığında lisani hal ile Rabbine yaptığı zaman haline vakıf olmuş. Ve o günden sonra Kurdun bu tespihini kendine zikir edinmiştir.

Ebû Hüreyre radıyallahu anh'den rivayet edildiğine göre Resûlullah sallallahu aleyhi ve sellem şöyle buyurdu:

“Dile hafif, mîzana konduğunda ağır gelen ve Rahmân olan Allah’ı hoşnut eden iki cümle vardır: Sübhânallahi ve bi–hamdihî sübhânallahi’l–azîm: Ben Allah’ı ulûhiyyet makamına yakışmayan sıfatlardan tenzih eder ve O’na hamdederim. Ben Yüce Allah’ı ulûhiyyet makamına yakışmayan sıfatlardan tekrar tenzih ederim” Buhârî, Daavât 65, Eymân 19, Tevhîd 58; Müslim, Zikir 31. Ayrıca bk. Tirmizî, Daavât 60; İbni Mâce, Edeb 56.

Ebû Zer radıyallahu anh şöyle dedi: Resûlullah sallallahu aleyhi ve sellem bana:

“Allah’ın en çok hoşlandığı sözü sana bildireyim mi? Allah’ın en çok hoşlandığı söz, sübhânallahi ve bi–hamdihî demektir.” buyurdu. Müslim, Zikir 85.

Imam-ı AZAM Hz. Rabbım’ı (c.c.) doksan dokuz defa rüyamda gördüm. Nefsimden dedim ki eğer yüzüncü defa görürsem kıyamet gününde kulların azabından ne İle kurtulur diye soracağım. Yüzüncü defa Rabbım’ı (c.c.) gördüm ve kıyamet günü kulların azabından ne İle kurtulur dedim. Allah’u Teala: Kim ki sabah ve akşam na­mazlarından sonra Sübhanel ebediyyil ebed… okursa kıyamet gününde- azabımdan kurtulur. Buyurmuşlardır.

Bu tespihin yukarda belirtilen faziletinden başka fazileti çoktur.

Lakin şu kadar diyelim ki, bu tespih rızık ve maişet darlıklarında çok faydalıdır. Çözülmeyen işlerde ve sıkıntıların dağılmasında etkilidir.

Önemli hacetlerde Pazartesi veya Cuma gecesi seherden önce Rızaellillah 4 rekat namaz kılıp bu tesbihi Esmaül Hüsnanın akbinde 313 defa okumak peşinden hacetini haktan talep etmek mücerreptir.

Günlük kendisine düzenli vird edinecek olanlara tavsiyemiz Her sabah namazının akabinde Rabbimizin kuranda bildirdiği bazı sureleri ki Fatiha Yasin ihlaslar (Kafirun ve İhlas) ve Efendimize (s.a.v) 21 salavat ve Rabbimizin Esmalarını okuyup peşinden bu zikri okusunlar. 3 ile 21 adet arası günlük okuyacaklara tavsiye edilmiştir.

Önemli hacetlerinde de yukarda verdiğim hacet şeklinin yanı sıra yine hacet esnasında namazdan sonra ve esmaül hüsnadan önce bir fatiha bir yasin 21 salavat peşinden esmalar ve bu tesbih okunursa aliyül ala olur.

Bu zikri okumaya devam edenlere inşallah rivayette vardır ki sekaratta İmamı azamın emanına girecektir.

Zaten verdiğimiz şekilde önce fatiha yasin ihlaslar efendimize (s.a.v) 21 salavat ve Esmaların okunması peşinden bu zikrin verilen adette okunması günlük iman kemalatına terakkide çok faydalıdır.

Hele Seyrde olan ehli tarıkın manevi tıkanıklıklarında bu tesbihi şiddetle tavsiye ederiz tenzih makamına ulaşmada çok bereketlidir.

SUBHANEL EBEDİYYEL EBED ZİKRİ

Sübhanel ebediyyil ebed. Sübhanel Vahidil Ahad. Sübhanel ferdis samed. Sübhane rafiıssemai bigayri amed. Sübhane men besatal arda ala main cemed. Sübhane men halakal halka ve ahsahüm aded. Sübhane men kasemel erzaka ve lem yense ahad. Sübhanellezi lemyettehız sahibeten ve la veled. Sübhanellezi lem yelid ve lem yuled. Ve lem yekun lehu küfüven Ahad. Sübhane men yerani. ve yesmeu kelami. ve yarifu mekani ve yerzükuni. ve la yensani. Sübhane Rabbike Rabbil izzeti amma yasifun. Ve selamün alel mürselin. Velhamdülillahi Rabbil alemin.

Anlami:

Ebed ve ebedî olan Allah‘ı tesbih ederim. Bir ve tek olan Allah’ı tesbih ederim. Tek ve herşey kendisine muhtaç olan Allah’ı tesbih ederim. Semayı direksiz yükselten Allah’ı tesbih ederim. Yeryüzünü donmuş su üzerine yayan Allah’ı tesbih ederim. Mahlukatı yaratan ve onları çeşitlendiren Allah’ı tesbih ederim. Rızkı taksim eden, hiçbir canlıyı unutmayan Allah’ı tesbih ederim. Eş ve çocuk edinmeyen Allah’ı tesbih ederim. Doğurmamış, doğrulmamış ve hiçbir şey de kendisine denk olmayan Allah’ı tesbih ederim. Beni gören, yerimi bilen, beni rızıklandıran ve beni unutmayan Allah’ı tesbih ederim. Erişilemez (Aziz) olan Rabb, vasıflandırıldığı şeylerden yücedir.. Ve selam bütün Resullerin (Aleyhumusselam) üzerine olsun.. Ve Alemlerin Rabbi olan Allah’a hamd olsun..