Neşat GÜNDOĞDU/ANKARA
TEOG'dan sonra getirilen yeni "Sınavsız Mahalli Yerleştirme Sistemi"ni İmam Hatipleri doldurmaya yönelik bir adım olarak gösteren zihniyete tepki gösteren Camia önderleri, bu tavrı "niteliksiz insanların işi" olarak değerlendirdi.
"İMAM HATİPLER ÜZERİNDEN DİN DÜŞMANLIĞI YAPILIYOR!"
Türkiye İmam Hatipliler Vakfı Başkanı Ecevit Öksüz:
"Bu okullara, öğrenci, mezun ve velilerine dair yürütülen olumsuz, ayrıştırıcı ve yıpratıcı yaklaşımların asıl niyet ve hedefi İmam Hatipler üzerinden din ve din eğitimi düşmanlığı yapmaktır. İmam Hatipler nitelikli okullardır. İmam Hatiplere saldırı niteliksiz insanların işidir!"
"İMAM HATİPLERE MÜTHİŞ TALEP VAR!"
Ankara İmam Hatip Okulları Platformu Başkanı Eyüp Aksoy:
"Yeni düzenlemenin İmam Hatiplere yönelimi arttırmayı hedeflediğinin söylenmesi mantıksız. Çünkü, İmam hatiplere çok büyük bir talep var. Talep sürekli büyüyor. Kontenjan açılamıyor bile. Vatandaş kendi değerlerinde çocuklarını okutmak istiyor. Bundan rahatsız oluyorlar, olmaya devam etsinler."
Türkiye İmam Hatip Vakıfları (TİMAV) Genel Başkanı Ecevit Öksüz, İmam Hatip Liseleri'nin milletimizin el emeği, göz nuru olarak büyütüp, geliştirdiğini ve en zor zamanlarında dahi sahip çıkıp yaşattığı eğitim kurumları olarak öne çıktığını belirtti.
"İMAM HATİPLER ÜZERİNDEN DİN DÜŞMANLIĞI"
TEOG'dan sonra getirilen yeni "Sınavsız Mahalli Yerleştirme Sistemi" üzerinden İmam Hatiplere saldırılmasının arka planında "Din Düşmanlığı"nın olduğunu belirten Öksüz şöyle devam etti:
"Bu okullara, öğrenci, mezun ve velilerine dair yürütülen olumsuz, ayrıştırıcı ve yıpratıcı yaklaşımların asıl niyet ve hedefi İmam Hatipler üzerinden din ve din eğitimi düşmanlığı yapmaktır. İmam Hatip, Lise ve Ortaokulları milletin talebiyle açılmakta, milletimizin büyük teveccühü ile her geçen gün gelişmekte, başarılarını artırmakta, ülkemizin ve insanlığın ortak iyiliği için aklı, fikri, vicdanı ve tüm donanımları ile güçlü bir nesil yetiştirme gayesiyle yoluna devam etmektedir. Milletimiz Fen Lisesi müfredatını kendi evladının okumasını ama aynı zamanda da din eğitimi almasını istiyor. Sosyal Bilimlerde yetişirken dinini de öğrenmesini istiyor. Kültür-Sanatta gelişmesini istiyor ama dinden bağımsız bir Kültür-Sanat istemiyor. Teknik alanlarda çocuğunun gelişmesini istiyor ama aynı zamanda dinini bilmesini istiyor. İmam Hatiplerin bu program çeşitliliğine ulaşması ve İmam Hatiplerin rakamlarının belli bir sayıya ulaşması bir dayatma değil, talebin karşılanmasıdır. Belli bölgelerde halihazırda bu talep tam olarak karşılanabilmiş değildir. Halen İmam Hatip Lisesi açığı söz konusudur, İmam Hatiplerde derslik ihtiyacı söz konusudur ve halen birçok bölgemizde yeni İmam Hatip açılmasını bir zorunluluk olarak karşımızda durmaktadır."
"İMAM HATİPLERİN KONTENJAN DOLDURMAYA İHTİYACI YOK, TALEP ÇOK BÜYÜK"
Öksüz sözlerini şöyle sürdürdü:
"Yeni sistemin imam hatiplere yönlendirme amacıyla yapıldığını iddia edenleri ciddiye almıyorum. Bu milletin bir talebi, millet bunu istiyor. İmam Hatipler asla boş kalmıyor. İmam Hatiplerin kontenjanlarını doldurmak için yapılan bir uygulama demek saçmalıktır. Şu anda bu yeni sistemle Türkiye'de ne zaman iyi işler yapılırsa bunun karşısında duran, muhalefet etmek için muhalefet eden kesimlerin söylemidir."
"İmam Hatiplere en çok ihtiyaç duyulan dönem"
"Özellikle orta okullarından mezun olan öğrencilerle beraber İmam Hatip Liselerimizin başarısı tarihinin en ihtişamlı dönemlerine doğru yürür vaziyette. Böyle bir durumda 600 tane nitelikli proje okullarının içerisinde en fazla İmam Hatiplere yer verilmesi gerekiyor. Milletimiz, milli olana, yerli olana inançlarıyla barışık olana kadim kültürüne sahip çıkmakta ve medeniyet kökleriyle barışık olana yoğun ilgi göstermektedir. Ülkemiz yeniden medeniyet inşası için İmam Hatiplere tarihin en çok ihtiyaç duyduğu dönemi yaşıyor."
Eyüp Aksoy.
"İmam Hatipleri Başarıları Rahatsız Ediyor"
Ankara İmam Hatip Okulları Platformu Başkanı Eyüp Aksoy da "yeni sistem" üzerinden İmam Hatipleri hedef alan çevrelere tepkisini şu ifadelerle dile getirdi: "Yeni düzenlemenin İmam Hatiplere yönelimi arttırmayı hedeflediğinin söylenmesi mantıksız. Çünkü, İmam hatiplere çok büyük bir talep var. Talep sürekli büyüyor. Kontenjan açılamıyor bile. Vatandaş kendi değerlerinde çocuklarını okutmak istiyor. Bundan rahatsız oluyorlar, olmaya devam etsinler."
İmam Hatiplerin başarılarının Türkiye çapında görünür olması sanıyorum bazı kitleleri rahatsız ediyor. Bir milyon 200 bin örgün eğitimde, 400 bin de Açıköğretim'de İmam Hatip öğrencisi var. Ankara'da 165 okulda yaklaşık 55 bin imam hatip öğrencisi var. Yıllar öncesinde bu sayı 10 bin civarıydı. Her sene bu talep artıyor. İmam Hatip ortaokulu ve liselerine inanılmaz bir talep var. Talep sürekli büyüyor. Kontenjan açılamıyor bile. Vatandaş kendi değerlerinde çocuklarını okutmak istiyor.
SINAVLA GİRİLMELİ
"600 nitelikli okul arasında" çok sayıda imam hatip lisesinin yer alması gerektiğini belirten Aksoy,
"Fen bilimleri ve Sosyal Bilimlerdeki İmam Hatiplere sınavla girilmesi gerekiyor. Bunları normal Fen liselerinden ve Sosyal Bilimler liselerinden hiçbir eksiği yok. Aynı müfredatı görüyorlar. Rakamlar belli, her sene artanr talep var. Çoğu arkadaşımız çocuğunun dinini doğru yerde, devletin kontrolünde öğrenmesini istiyor." dedi.