İlk deneme

Bazı illegal ve marjinal örgütlerin Eylül ayında üniversitelerin karıştırılmasına yönelik planlar yaptıklarına dair geçen ayki istihbarat raporları, ODTÜ'te başörtülü öğrencilere yönelik yapılan saldırıyla birlikte yeniden gündeme geldi.

İSMAİL UĞUR / ANKARA

ODTÜ'de yaşanan başörtülü öğrencilere saldırı olayı, devlet istihbaratının Eylül ayında bazı marjinal örgütlerin üniversiteleri karıştıracaklarına dair raporunu doğrularken, 12 Eylül darbesi döneminde kanlı sağ-sol çatışmalarını yakından bilen isimler üniversite gençlerine "itidal" çağrısı yaptı.

ADD'lerde yoğun faaliyetler var

Bazı Atatürkçü Düşünce Derneklerinde son haftalarda yoğun faaliyetler gözlemlediğini vurgulayan eski Ülkü Ocakları başkanlarından Lokman Abbasoğlu, "Atatürkçü Düşünce Derneği (ADD)'lerde yaşanan hareketliliğin nedenini pek anlamış değilim. Gezi olaylarıyla ya da üniversitelerde yaşanan bazı eylemlerle bir ilgisi olabilir belki" diye konuştu. Abbasoğlu, DHKP-C gibi bazı illegal ve marjinal örgütlerin karışıklık çıkartma amacında olabileceklerine dikkat çekerek, bu tür eylemlerin toplum genelinde kabul görmeyeceğine inandığını söyledi.

12 Eylül bir daha yaşanmasın

Lokman Abbasoğlu, üniversite gençlerinin mesleklerinde en iyi olmak için çalışmaları gerektiğini belirterek, memlekete faydalı olmanın yolunun buradan geçtiğini söyledi. Siyasi parti genel başkanlarının daha birleştirici bir dil kullanmalarının toplum huzuru açısından önemine de değinen Abbasoğlu, "Allah o günleri bir kez daha yaşatmasın. 12 Eylül dönemini acılarla ve hatalarla anacağız. Gezi olaylarında da gençlerimiz kullanıldı. Gençlerimiz birilerinin oyuncağı olmasınlar, tuzaklara gelmesinler" diye konuştu.

ODTÜ'de yaşananlar münferit kalmalı

TBMM eski milletvekillerinden Ufuk Uras, provokasyona yönelik bazı çağrılar yapıldığına dikkat çekerek, Gezi türü olayların politik ve toplumsal alanı tahrip etmeye başladığı anda meşru zeminini kaybedeceğini ve toplumsal destek bulamayacağını söyledi. ODTÜ'de yaşanan durumun münferit olarak kalmasını dilediğini ifade eden Uras, "Üniversitelerde yaşanması hoş karşılanmayan olaylar yaşandı. Okullarda öğrencilerin öğrencilere karşı bir tür politik jandarmalık yapmaları son derece yanlıştır.Herkes fikrini özgürce beyan edebilmeli ve inançlarını yaşayabilmelidir." şeklinde konuştu.

Birlikteliğe ihtiyacımız var

Yerel seçimler yaklaşırken siyasi ortamın da ısınmaya başladığını vurgulayan Ufuk Uras, şiddete yönelen siyasi ve ideolojik hareketlerin toplumda destek bulmaz bulamayacağını ve dışlanacağını söyledi. Uras, her dönemde gençlik üzerinde bazı provokatif eylemlerin denendiğine dikkat çekerek, gençlik hareketlerinin sivil ve meşru zeminde olması gerektiğine değindi. Uras,"Önümüzdeki süreçte toplumsal birliktelik üzerine kurgular yapmalıyız. Toplum mühendisliği, darbe dönemlerinde uygulanan yöntemlerdi. Özgürlüklere karşı tavır almak, kendi bulunduğunuz dalı kesmek olur." dedi.