Çin'de Aralık 2019'da ortaya çıkan yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgınının kısa sürede dünyanın her yerine yayılmasının ardından çok sayıda ilaç firması ve araştırma kuruluşu, hastalığa karşı aşı veya ilaç geliştirmek için çalışmalar yürütüyor. Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) verilerine göre koronavirüse yakalananların yüzde 80'i özel bir tedaviye ihtiyaç duymaksızın hastalığı atlatabiliyor. Ancak hastalığın ağır seyrettiği durumlarda insanların solunum sorunları yaşadığı biliniyor. Virüsün bulaştığı kişilerde belirtileri gidermeye yönelik tıbbi müdahaleler dışında bir çare geliştirilebilmiş değil. İşte dünyanın dört bir yanındaki aşı ve ilaç çalışmaları:
* Dünya genelinde 30'dan fazla ekip aşı için çalışıyor. Ancak uzmanlara göre en iyi ihtimalle bile aşı 2021 sonbaharında kullanılabilecek.
* ÇİN: 17 Mart'ta bir aşıya, klinik denemeler için onay verildiği duyurdu.
* ABD: Moderna ilaç şirketinin geliştirdiği mRNA- 1273 isimli aşının klinik denemeleri, 17 Mart'ta Washington eyaletinde başladı. mRNA-1273, "insanlar üzerinde denenmeye başlanan ilk Kovid-19 aşısı" oldu. Inovio şirketi de potansiyel bir aşı ürettiğini bildirdi.
* İSRAİL: MIGAL Araştırma Enstitüsü, kanatlı hayvanlarda koronavirüse bağlı bulaşıcı bronşit hastalığına karşı geliştirilen "IBV" aşısının uyarlanmış bir versiyonu olan potansiyel bir aşının, insanlarda görülen Kovid-19'a karşı etkili olduğunu ileri sürdü.
* İNGİLTERE: The Guardian, Oxford Üniversitesi araştırmacılarının çalışmalarını hızlandırdığını ve ay sonuna gelmeden insanlar üzerinde deneye başlayacağını duyurdu.
* ALMANYA: Çin merkezli Shanghai Fosun Pharmaceutical (Fosun Pharma) ile anlaşma yaptığını duyuran Türk bilim insanı Prof. Dr. Uğur Şahin'in kurucu ortağı olduğu biyoteknoloji firması BioNTech, aşı için ayrıca ABD'nin ilaç devi Pfizer ile iş birliğini artırma konusunda anlaşma imzaladı.
TESCİLLENEN İLK KORONAVİRÜS İLACI Aşı çalışmalarının yanı sıra Kovid-19'a karşı ilaçlar da deneniyor. Ancak hastalığa karşı bir ilaca ruhsat verilmesinin aylar alabileceği belirtiliyor.
* ÇİN: Salgının ortaya çıkmasından bu yana ülkede 3 ilacın test edilmesine izin verdi.
* JAPONYA: Toyama kimya şirketince geliştirilen ve daha önce SARS, MERS tedavilerinde de kullanılan "Favipiravir" adlı anti-viral ilaç; Guangdong eyaletinin Şıcın kentinde 70 hasta üzerinde denendi. İlacın hafif vakalarda iyileşme süresini 11 günden 4 güne indirebildiği bildirildi. Çin Ulusal Sağlık Ürünleri İdaresi'nin yaygın kullanımına onay verdiği Favipiravir, "geçerliliği tescillenen ilk koronavirüs ilacı" oldu.
* ABD: Gilead ilaç şirketinin ürettiği Remdesivir adlı bir anti-viral ilacın da salgının ortaya çıktığı Vuhan kentindeki 761 hasta üzerinde denendiği açıklandı.
* ALMANYA: Tübingen kentindeki tıpçılar, sıtma tedavisinde kullanılan Chloroquin ilacını koronavirüse karşı test etmek istiyor. Uygulama önümüzdeki hafta denenecek.