''İktisat eden bereket bulur''

AK Parti Gaziantep Şahinbey Belediye Başkanı Mehmet Tahmazoğlu Türkiye’deki mali yapısı en güçlü belediye olduklarının altını çizerek iktisat edenin bereket bulacağını söyledi.

Röportaj: Gülden AĞ

Belediyecilik denildiğinde ilk akla gelen alt yapı olsa da bir belediye başkanının vizyonunu gösteren en önemli faaliyetlerden biri elbette ki üst yapı faaliyetlerine verdiği önemdir. Alt yapının verimli, düzenli ve bilinçli bir şekilde kullanılması için üst yapı faaliyetleri ile bilinçlendirme çalışmaları da en az alt yapı çalışmaları kadar kıymetli.

AK Parti Gaziantep Şahinbey Belediye Başkanı Mehmet Tahmazoğlu, belediyeciliği yol yapmaktan ibaret sanan birçok meslektaşından bu noktada sivriliyor. Vatandaşların birçok alanda üretmesi ve bilinçlendirilmesi için çok önemli projeler üretiyor. Özellikle “ağaç yaş iken eğilir” şiarıyla olacak ki çocukların kişilik gelişimi adına her birinin ayrı ayrı hayatına dokunuyor.

Başkan Tahmazoğlu, Gaziantep’in en büyük belediyelerinden biri olan Şahinbey belediyesinin 3 dönemdir belediye başkanı. Her dönem oy oranını yükselterek halkın teveccühünü alan Tahmazoğlu; projelerini ve projelerine ilişkin önemli detayları Milat’la paylaştı. Tahmazoğlu ve ekibi kardeş belediyecilik ile yardımları Suriye’ye kadar uzanmış durumda. Türkiye’nin mali olarak en güçlü belediyesine başkanlık eden Tahmazoğlu, iktisadın bereket olduğunu söylüyor ve Gaziantep’in verimli topraklarından en iyi şekilde istifade edebilmek için de çiftçiye önemli desteklerde bulunduklarının altını çiziyor.

Doğanın kıymeti, toprağın bereketi farkındalığı ile belediyecilik anlayışında misyonlar edinen Şahinbey Belediye Başkanı Mehmet Tahmazoğlu çalışmalarına ilişkin sorularımızı yanıtladı.

“En fazla restorasyon çalışmasını biz yaptık”

Gaziantep lezzetlerinin dünyaya tanıtılması için Büyükşehir belediyesi önemli bir festival yaptı. Şahinbey Belediyesi olarak festivalde standınız var mıydı? Festivale ilişkin neler söylemek istersiniz?

Bizden talep edilen her konuda destek sağladık. Gerek Gaziantep valiliği ve gerek büyükşehir belediyesi herkes üzerine düşeni kendi alanı ile alakalı yaptı. Standımız da var. Gastronomi festivali ve diğer festivaller elbette o şehrin özelliklerinin ortaya çıkarılması bakımından önemli. Gaziantep’te de bu festival değişik adlar altında yapılıyordu. Fıstık festivali yapılıyordu. Şimdi ismi gastronomi festivali yapılıyor. Gaziantep denilince genelde yemek akla geliyor ama aslında bizim birçok özelliğimiz var. Elbette yemeklerimiz çok güzel bunun yanı sıra tarihi dokumuz; hanlar, hamamlar, medreseler … Dünyada eşi benzeri olmayan yer altı su yapıları; şehrin tamamının altında tüneller var su oradan geliyor ve bütün evlere oradan dağılıyor. Bunu kimse bilmiyor. Dünyada tek o da Şahinbey’de.

Bu bahsettiğiniz tarihi yapılar için Şahinbey belediyesi olarak ne gibi projeler üretiyorsunuz?

Şimdi yer altı su yapıları üzerine çalışıyoruz. Türkiye’deki en fazla restorasyon çalışmasını da biz yaptık. Bunları gün yüzüne çıkarıyoruz. Unesco geçici koruma listesine alındı. Gaziantep’in aslında bir diğer ismi küçük Buhara. Çok alimler yetişmiş mesela bunlarda çok bilinmiyor. Bunların da gün yüzüne çıkarılması gerekiyor. Bu tür etkinlikler şehrin tanıtılması noktasında önemli.

“İstanbul’daki Suriyelilerin Gaziantep’e gönderileceği doğru değil”

İstanbul’da yaşayan Suriyeli göçmenlerin kayıtlı oldukları illere gönderileceğine ilişkin açıklama yapıldı. Bu durum Gaziantep’i nasıl etkiler?

Suriyelilerin dağılımı doğal olarak sınır illerinde daha fazla. Ama şimdi İstanbul’daki fazla Suriyelilerin bu illere gönderileceği doğru değil, şu anda Gaziantep’e kayıt kapalı. Dolayısı ile kayda açık olan iller daha az sayıda Suriyelilerin olduğu iller. İstanbul’dan gönderilecek veya gönderilmesi düşünülen Suriyeliler Gaziantep’e gelmeyecek bunu kesin söyleyebilirim. Sayın valimizle de konuştuk Gaziantep gibi kaydı kapalı bazı şehirler var. Bir tanesi de İstanbul gibi burası. Gitmek serbest, gelmek yok.

Suriyelilerden vatandaşların rahatsız olduğuna ilişkin bir algı var. Bu konu hakkında ne düşünüyorsunuz ve Suriyeliler ile ilgili projeleriniz var mı?

Vatandaşların rahatsız olduğuna yönelik algı da çok doğru değil. Kısmen elbette rahatsız olanlar var ama memnun olanlarda var. Nedir mesela özellikle işgücü noktasında; inşaat sektörü, tarım sektörü, imalat sektörü Suriyelileri istihdam ediyor. Bu noktalarda burada açık vardı mesela. O noktada esnaf memnun. İlk zamanlarda çok sayıda Suriyeli geldiği için kiralarda bir artış oldu. Vatandaşların şikayeti oldu. Tabi bazı iş bulamayan vatandaşların da Suriyelilerden dolayı iş bulamadım diye serzenişleri olmuyor değil. İşte herkesin kendine göre haklı ya da haksız olduğu taraflar var. Yüzde yüz Suriyeliler kötü yani gitmeli tezi de doğru değil. Tamamen kalması da doğru değil, bu bir devlet politikası olarak ihtiyaç kadarı tutulmalı kalan kısmı için zaten güvenli bölge oluşturmaya çalışıyor devletimiz. Bu oluşturulursa bunların özellikle güvenli bölgeye yerleştirilmesi halinde problemlerin çoğunun ortada kalkacağına inanıyorum.

“Gaziantep tarihinde böyle bir oy yok”

Belediye başkanı olmadan önce vaatleriniz nelerdi ve ne kadarını gerçekleştirdiniz, ne kadarı da şu an proje halinde?

Biz şu an 3. dönemimize başladık. Tabi bizim özellikle vaatlerimiz ilk dönem ve ikinci dönemde oldu. 3. Dönemde hiçbir vatandaş bu yeni dönemde ne yapacaksınız diye de sormadı. Zaten yaptığımız çalışmaları da biliyor. İlk seçimde %52, ikinci seçimde %55, şimdi ise %60’ın üzerinde bir oy aldık. Bu da vatandaşların teveccühünü gösteriyor. Biz vatandaşımıza ne vaat ettiysek hepsini fazlasıyla yerine getirdik. Hakikaten bir güven oluşturdu. Bu da aldığımız oy oranlarıyla zaten kendini gösteriyor. Gaziantep tarihinde böyle bir oy yok.

“Başarılı öğrencileri Umre’ye gönderiyoruz”

Öğrenciler için ne gibi çalışmalar yürütüyorsunuz?

79 bin öğrenciyi Çanakkale’ye götürdük. Lise ve ortaokul öğrencilerine her yıl karne hediyesi spor ayakkabı veriyoruz, spora teşvik etmek amacıyla. 395 bin adet oldu. Okul 1. , 2. ve 3.’lerine bilgisayar veriyoruz. Her ay kitap dağıtıyoruz. Ortaokul ve lise öğrencilerine yarışma yapıyoruz. Yarışmada da dereceye girenleri Umre’ye götürüyoruz 3 yıldan beri. Konya gezisine götürdük. Şimdi Kudüs’e götüreceğiz inşallah. Başarılı öğrencilere bisiklet hediye ediyoruz. 20 bin öğrenciye de kol saati hediye ettik. Yine ilkokul öğrencilerine beslenme kabı hediye ettik obezite ile mücadele için. Annelerinin yaptığı yemekleri yesinler diye. Boyama seti, boyama kitabı, geri dönüşüm ile ilgili boyama kabı dağıttık. Sürekli bilinçlendirme çalışmaları yapıyoruz; temizlik kampanyaları gibi. Okullarda öğrencileri spora teşvik için forma, eşofman takımı, futbol, voleybol, basketbol topu dağıttık 150 bin tane. Okullarımıza halı sahalar, basketbol potaları yaptık. Şehrin değişik noktalarında 182 tane halı sahamız var. Toplu spor faaliyetleri yapıyoruz. Bisiklet turları. Amacımız gençleri kötü alışkanlıklardan uzak tutarak eğitimi sürekli teşvik obezite ile mücadeleye teşvik yapıyoruz. Bunlar genel faaliyetlerimiz.

“Türkiye’nin en büyük parkı Şahinbey’de”

Kentsel dönüşümün yoğun olduğu bir ilçe Şahinbey, bu kapsamda otopark, bisiklet yolları vs için yer ayırıyor musunuz? Ayrıca faaliyetlerinizin doğa ile uygunluğu nasıl bir aşamada?

Türkiye’deki en fazla kentsel dönüşüm Şahinbey’de yapıldı. 8300 konut yıktık. 10 bin konut yaptık yerine. Dar gelirli ailelere konut yaptık. Türkiye’nin en büyük parkı Şahinbey’de. 1 milyon 700 metrekare kamulaştırarak elde ettiğimiz bir alan. İçinde Türkiye’nin en büyük biyolojik göleti var. Türkiye’nin en büyük amfi tiyatrosu var. Türkiye’nin en büyük macera parkı içerisinde. Millet kıraathanesi, bisiklet yolları, yürüyüş yolları var. Kafeteryalar, halı sahalar, futbol basketbol sahaları, tenis kortları, lunaparklar, dinozor parkımız var. Yanına binicilik tesisi yapacağız. 610 tane park yapmışız yine rekor bizde. Siirt’le kardeş belediyeyiz oraya park yaptık, tesisler yaptık. Parklarının tamiratını yaptık. Onun dışında baktığımız zaman Çanakkale’ye, Eceabat’a bir park yaptık. Suriye’de El Bab’a bir park yaptık, millet bahçesi yaptık.

“Türkiye’deki mali yapısı en güçlü belediyeyiz”

Çiftçiye ne gibi destek çalışmalarınız var? Destek çalışmalarınızda kriterleriniz var mı, tüm çiftçiler faydalanabiliyor mu?

Çiftçilere destek veriyoruz; tohum, gübre, arpa, hayvan yemi, fidan… Yüklü miktarda ve her isteyen alabiliyor. Yani bu gerçekten önemli.

Belediyenizin borcu var mı, kaynak sıkıntısı çekiyor musunuz?

Türkiye’deki mali yapısı en güçlü belediyeyiz.

Nasıl oluyor bu?

İktisat ve bereket. İktisat eden bereket bulur.

Kimdir?

1959 yılında Gaziantep ili Şahinbey İlçesinde doğdu. İlkokulu Şehreküstü Ahmet Çelebi İlkokulunda, Orta ve Lise tahsilini Atatürk Lisesinde tamamladı. 1982 yılında Erzurum Atatürk Üniversitesi İşletme Fakültesinden mezun oldu. Siyasi hayatına 2001 yılında AK Parti'nin kurucu İl Yönetim Kurulu Üyesi olarak başladı. 5 yıl İl Başkan Yardımcılığı, Siyasi ve Hukuk İşleri Başkanlığı yaptı. Ak Parti'den 22 Temmuz 2007 seçimlerinde 8.sıra Milletvekili adayı oldu.

29 Mart 2009, 30 Mart 2014 ve 31 Mart 2019 yerel seçimlerinde Şahinbey Belediye Başkanı seçilmiş olup, Belediye Başkanlığı görevini sürdürmekte.

Dava bilinciyle çalışan bir ekip

AK Parti Şahinbey İlçe Başkanı Av. Hasan Teke böyle bir belediye başkanı ile çalışmanın teşkilat için çok önemli olduğunun vurgusunu yaparak “ dava bilinciyle çalışan bir ekip” dedi.

Cumhurbaşkanımızın yükünü hafifletmeyi kendilerine prensip edindiklerini söyleyen Teke sözlerini şöyle sürdürdü; “ Şehrine, ülkesine, İslam coğrafyasına ve dili, dini, ırkı ne olursa olsun tüm insanlığa şuuruyla hizmet eden bir teşkilatımız var. Bu şuurla hareket ediyoruz. Sabah namazından akşama kadar çalışıyoruz çünkü ülkemizi ve insanımızı seviyoruz”