HABER: Fırat İpek
Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Turkcell Genel Müdürü Dr. Ali Taha Koç, “Turkcell sadece bir ses ve data operatörü değil, Türkiye'nin dijital dönüşümünün lokomotifi. Bizim için 30 yıldır her dönem Turkcell = Teknoloji. Biz Türkiye’nin lider teknoloji entegratörüyüz. BiP, TV+, lifebox, fizy, GAME+ gibi dijital ürün ve servisler, sektörümüzün taşıyıcı kolonları haline gelmeye başladı. Bu başarı, dijital dönüşüm alanındaki liderliğimizi ve büyüme potansiyelimizi güçlendirerek devam ettirme yolunda bizi daha da cesaretlendiriyor” diye konuştu.
Fotoğraf: Dr. Ali Taha Koç
VERİLERİ AFETLERE KARŞI DA KORUYORUZ“Yolculuğumuzda 4 ana odağımız var: Veri, Enerji, Yapay Zekâ ve Siber Güvenlik” diyen Taha Koç, “Türkiye’nin verisini Türkiye’de tutmak amacıyla, veri merkezlerine 330 milyon Avro yatırım gerçekleştirdi. Turkcell bu doğrultuda “hyper-scaler” küresel bir markayı Türkiye’ye getirmeyi hedefliyor. Veri merkezlerini 9 şiddetindeki bir depreme dayanıklı şekilde inşa ettik ve Turkcell dışında yerli/yabancı yaklaşık 4 bin şirketin verilerini sadece siber tehditlere karşı değil, doğal afetlere karşı da koruyoruz” ifadesini kullandı.
240 MİLYON DOLARLIK YATIRIMTelekom şirketleri olarak, Türkiye’nin 1 yıllık toplam elektrik tüketiminin %1’ini tükettiklerini söyleyen Koç, “Bu alan sosyal ve ekonomik sorumluluğumuzun bir parçası. Bu yüzden her fırsatta ‘sanayi devriminin iklim krizini ‘teknoloji devrimi’ ile yeneceğiz’ diyoruz. Halihazırda sertifikalı %100 yenilenebilir enerji kullanıyoruz. Türkiye’nin değişik yerlerinde güneş tarlalarına 240 milyon dolarlık yatırım yapacağız. 2026 itibarıyla yeşil enerji kaynaklarından sağlanacak üretimle, Turkcell toplam elektrik ihtiyacının %65’ini karşılamayı planlıyor” dedi.
ERİŞİLEMEYEN BÖLGELER İÇİN YENİ BİR OYUN PLANIKoç şunları söyledi: “Fiberden bulut sistemlere, karasal olmayan ağlardan Sabit Kablosuz Erişime (FWA) kadar geniş bir yelpazede, daha akıllı, daha uyumlu ve daha uygun maliyetli ağları oluşturmanın yolları üzerinde çalışıyoruz. Bu bakımdan uydu iletişim teknolojileri de radarımızda. Cep telefonu sinyalleriyle ulaşılamayan bölgelere, uydu teknolojileriyle kapsama getiren yeni bir oyun planımız var. Türkiye'nin kablosuz bağlantı teknolojileri alanındaki yolculuğunu şekillendirmek için test çalışmalarına da başladık.”