İkinci elde kurallar değişiyor

MASFED, BOD ve Otonomi Yönetim Kurulu Başkanı Aydın Erkoç, BOD ve MASFED olarak, ikinci el araç ticareti sektörünü kurumsallaştırma ve sektördeki sorunların çözümü yolunda yürüttükleri çalışmalarda kaydettikleri aşamaları ve Otonomi'nin bu açıdan yaptığı önemli katkıları anlattı.

Neşat GÜNDOĞDU/ANKARA

Erkoç, "Şu anda Türkiye genelinde 25 ilde derneklerimiz var. Gönül rahatlığıyla Türkiye'nin dört bir yanında ticaret, alışveriş yapabilirsiniz" ifadelerini kullandı. İkinci el otomobil sektörünün sorunlarına değinen Erkoç, "Değişik sorunlar var: KDV sorunu, kayıt dışılık, ithal araba sorunu, internet sorunuu2026 Üç buçuk sene uğraştığımız ithal araba meselesi vardı. Çalışmalar neticesinde kanunu geçirdik" dedi.

Galericilik Uzmanlaşıyor

Erkoç, ikinci el araç ticaretine ilişkin artık her önüne gelenin araba alıp satamayacağını belirtti ve şunları ekledi: "Şu anda yaklaşık 7 milyon araç el değiştiriyor. Bunun içinde 2 milyona yakını gibi esnaf, tüccar tarafından yapılıyor. Ama geri kalan 5 küsur milyonu mesleği galericilik olmayan insanlar tarafından yapılıyor. Bu geçirdiğimiz kanunla mesleğe standart geliyor; galericiler MYK tarafından belge alıp bu belgeyle Gümrük ve Ticaret Bakanlığı tarafından sertifikalandırılacak. Bundan sonra notere gidip satış yapılacağında sertifikası olmayan işlem yapamayacak" diye konuştu.

Kayıtdışı ile Mücadeleye Destek

Erkoç, yaptıkları çalışmalar sonucunda yılda 3 taneden fazla araba alıp satanların vergiye tabi olmasını sağladıklarını, ancak bir başkasının adına satışlar yaparak bu kuralın suiistimal edildiğini hatırlatarak, "Bundan sonra vekaleten dahi araba alıp satamayacak. Biliyorsunuz garanti zorunluluğu da getirildi" dedi ve şunları ekledi: "2009 yılına kadar mesleğimizin ATO'da dahi temsil yetkisi yoktu. Bizleri parçacılar, tamirciler temsil ediyordu. Ticaret Odası'nda 50. komite olarak mesleğimizi ayırdık. Meslekteki sıkıntılarımızın çözümü için gerek ATO'da gerek TOBB'da gerekse görev yaptığımız MÜSİAD gibi sivil toplum kuruluşlarında mücadele veriyoruz, vermeye de devam edeceğiz. Burada genç kardeşlerimizi görüyorum, biz bu mesleği onlara emanet edeceğiz. İstiyoruz ki saygın bir meslek olsun. İnşallah bu itibarı bundan sonra fazlasıyla göreceksiniz."