Haber: Cemal Çağrı Gökten
Ticaret Bakanlı tarafından yapılan kinci el otomobil satışlarındaki düzenlemeler etkisini göstermeye başladı.
Satıcılar araç toplamaya başladıSıfır araç girdisi az olduğu için ikinci el araç satışı yapanlar piyasadan otomobil toplamaya başladığını söyleyen Vardar: “Otomobil sektöründe pandemi döneminden itibaren başlayan arz sıkıntısı ve döviz kurlarındaki artış, otomobil fiyatlarının yükselmesine neden olmuştu. Bu durumda, satıcılar sıfır araçların az olması nedeniyle ikinci el araçları yüksek fiyattan piyasaya sürmeye başlamışlardır. Ticaret Bakanlığı bu duruma müdahale etmek için ilk olarak 6 ay 6 bin kilometre sınırı getirdi, ancak bazı satıcılar bu yaptırımı delmenin bir yolunu buldular.
Bakanlık, daha etkin bir çözüm için yeni bir karar aldı ve sıfır fiyatının üzerindeki ikinci el satışlarını yasakladı. Bu kurallara uygun yapılmayan satışlara araç başına 300 bin liraya kadar para cezası uygulanacağını duyurdu."
'Kesilen ceza miktarı 500 milyonu geçti'"Bu yaptırımlar sayesinde usulsüz satışlara kesilen ceza miktarı 500 milyon lirayı geçmiş ve 25 bin dosya incelenmeye devam etmektedir. İkinci el araç satıcıları 300 bin TL ceza ödemeyi göze alamadıkları için fahiş fiyatlarla araç satışlarını durdurmuşlar ve bu da otomobil fiyatlarındaki yükselişin önüne geçmiştir."
İkinci el otomobilde düşüş olacak mı?İkinci el araç fiyatlarında düşüşün olması için sıfır otomobil üretiminin artmasının gerektiğini vurgulayan Vardar: "Sıfır araçlara olan talep ve bekleme sürelerinin uzunluğu, ikinci el araç fiyatlarının da yüksek kalmasına neden oluyor. Sıfır araç üretimi artmadıkça ikinci el araçta düşüş olmaz"
İhraç edilen araçlar neden Türkiye pazarına sürülmüyor?"Türkiye'deki otomobil üreticileri, yurt dışı satışlarından dolayı döviz kurlarındaki yükseklik ve vergilerin etkisiyle daha fazla gelir elde ediyorlar. Yüksek döviz kurları, ihracat gelirlerini artırarak üreticilere avantaj sağlıyor. Bu satışlar ülkeye kur girdisiyle beraber ihracatta da rekorlar getiriyor."