İki ülke arası ilişkileri FETÖ bozdu!

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türk ve Rus iş adamlarına hitabında, 'Fetullahçı Terör Örgütü'nün ve arkasındaki güçlerin, ülkelerimiz arasındaki ilişkilere de kastettikleri bugün çok daha iyi anlaşılıyor.' dedi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Konstantinovski Sarayı'nda Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile Türk-Rus iş adamlarına hitap etti. Türk ve Rus iş çevreleri ile buluşmasının hayırlara vesile olmasını dileyen Erdoğan, "Malum, 2015 yılı 24 Kasım'ında meydana gelen o elim hadise Rusya ile gerçekten çok iyi ve verimli bir şekilde süren ilişkilerimizin üzerine kara bir gölge olarak çökmüştür." ifadelerini kullandı.

Türkiye'nin 2015 yılında üst üste iki seçim yaşadığını anımsatan Erdoğan, "Aynı dönemde terörle ciddi mücadelelerimiz oldu. Son olarak, 15 Temmuz'da tarihimizin en sinsi, en alçak darbe girişimiyle bu süreç daha da zirveye tırmandı. Demokrasimizin ve cumhuriyetimizin karşı karşıya kaldığı bu hain saldırı, milletimizin cesareti ve fedakarlığı sayesinde akamete uğradı. Fetullahçı Terör Örgütü'nün ve arkasındaki güçlerin ülkelerimiz arasındaki ilişkilere de kastettikleri bugün çok iyi anlaşılıyor." diye konuştu.

"Ekonomimizin dayanıklılığına tüm dünya şahit oldu"

Türkiye'nin sağlam temellerine dayanan güçlü ekonomisinin dayanıklılığına bu darbe girişimi vesilesiyle bir kez daha tüm dünyanın şahit olduğuna dikkat çeken Erdoğan, "15 Temmuz darbe girişiminin ardından, piyasaların açıldığı andan itibaren güven ve istikrar iklimi kendisini göstermiştir. 16 Temmuz'da vatandaşların piyasaya sürdüğü dolara baktığımız zaman, 2,5 milyar dolardır. Çok küçük dalgalanmalar dışında herhangi bir kırılmanın yaşanmadığı ekonomimiz, işleyişine normal şekilde devam ediyor." değerlendirmesinde bulundu.

Rusya Devlet Başkanı Putin ile hem baş başa hem de heyetlerarası görüşmelerde iki ülke ilişkilerini ayrıntılı şekilde değerlendirdiklerini belirten Erdoğan, şöyle devam etti:

"Bakınız biz, 2008'de 38 milyar dolara kadar çıkan ikili ticaret hacmimizi dahi yeterli bulmazken geçtiğimiz yıl 24 milyar dolar düzeyine geriledik. Daha önce ülkelerimiz arasındaki ticaret hacminin 100 milyar dolara çıkarılması gibi iddialı bir hedef belirlemiştik. Bu hedefi yeniden gündemimize almamız gerektiğini düşünüyorum. Ticari ilişkilerimizin önündeki engellerin kaldırılması ve yeni işbirliği alanlarının devreye alınması halinde bu rakama süratle ulaşabiliriz. Bunun için siz değerli iş adamlarımıza önemli görevler düşüyor. Devlet yöneticileri olarak sizlerin önündeki engelleri kaldırmak için gerekli adımları atacağımızdan hiçbirinizin şüphesi olmasın. Sayın Başkan'la da bu konuda hemfikiriz."

Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Türkiye'nin özellikle 2002 yılından sonra gerçekleştirdiği büyük atılımlar pek çok ülkeye ilham veren bir başarı hikayesidir. 2002 yılında 230 milyar dolar olan gayrisafi milli yurt içi hasılamızı 2015 yılında 720 milyar dolara çıkardık." dedi.

"22 milyar dolarlık ciddi bir yatırım"

Mersin Akkuyu Nükleer Enerji Santrali'nin yeniden hız kazanmasının büyük önem taşıdığını dile getiren Erdoğan, "Tabii bu 22 milyar dolarlık ciddi bir yatırım ve 4 bin 500 megavatlık bir enerji gücüne sahip olmamızı sağlayacak. Aynı şekilde Türk Akımı Projesi şu anda atacağımız en önemli adımlardan bir tanesi. Çift hat olarak bu da hayata geçecek." diye konuştu.

İki ülke arasında savunma sanayinde atacakları adımların söz konusu olduğunu belirten Erdoğan, ortak yatırım fonu kurmak için çalışma yapacaklarını, bugün aralarında bunu karara bağladıklarını bildirdi.

Erdoğan, Hükümetlerarası Karma Ekonomik Komisyon, İş Konseyi gibi yapıların aktif şekilde çalışmalarına devam edeceğini vurguladı.

Misafir oldukları St. Petersburg başta olmak üzere Rusya'nın diğer bölgelerinin, Türk yatırımcılarının ilgisini çektiğini dile getiren Erdoğan, "Aynı şekilde ülkemizde de Rus müteşebbislerinin ilgisini çekecek çok sayıda alan ve yer ver. Siz kıymetli iş adamlarımızdan ekonomik ilişkilerimizin hedeflenen düzeye çıkarılmasına katkıda bulunacak projeler konusunda süratli ve somut adımlar atmanızı bekliyoruz." değerlendirmesinde bulundu.

'Uçak krizi öncesindeki ilişkileri aşmak istiyoruz'

Rusya Devlet Başkanı Putin da yaptığı konuşmada, "Kriz öncesine ulaşmak için kademeli bir çalışma yapmalıyız. Bizde kırmak kolay inşa etmek zordur derler, ilişkileri eski seviyesine getirmek zor olacak ama bunu başaracağımızı düşünüyorum." dedi.

Putin, toplantıya katılan iş dünyası temsilcilerinin her iki ülke piyasalarını iyi bildiğini ve ortak projeleri hayata geçirerek karşılıklı ticaretin geliştirmek istediklerini belirterek, "2014 yılında ticaret hacmi 31 milyar doları aşmıştı. Son yıllarda malum sebeplerden ötürü ikili ticaret hacminde ciddi düşüş yaşandı. 2016'nın ilk 5 ayında karşılıklı ticaret hacmi yarı yarıya düşerek 6 milyar dolara geriledi. Türkiye'nin piyasada boşalan yerini Rus ve diğer ülke firmaları doldurdu." diye konuştu.

İnşaat sektörünün, Türkiye-Rusya ekonomik ilişkilerinin lokomotifi olduğunu belirten Putin, bu alandaki işbirliğini yeniden canlandırmaya hazır olduklarını söyledi.

Putin, "Son 20 yılda Türk şirketleri Rusya pazarında bin 500 civarında projeye imza attı. Bunun maliyeti 55 milyar dolar. Uçak krizi öncesindeki ilişkileri sadece yakalamak değil aşmak istiyoruz. Bu sizin katkılarınızla mümkün olacaktır." ifadelerini kullandı.