İki tonluk uydu bugün Dünya'ya düşecek

1995 yılında piyasaya sürüldüğünde son teknoloji bir ürün olan ve gezegenimizi izlemek için önemli teknolojik gelişmelere öncülük eden ERS-2 uydusu, 2011'de görevini tamamlamıştı. Bugün ise kontrolsüz bir şekilde atmosfere girecek.

Avrupa Uzay Ajansı (ESA), iki tonluk uydunun çoğunun atmosfere yeniden girdiğinde yanacağını belirtti.

Ancak, yüksek hızlı atmosfer girişi sırasında dayanıklı parçaların varlığı mümkündür. Bununla birlikte, bu parçaların kalabalık bölgelere çarpma olasılığı düşüktür.

Uydunun hemen hemen herhangi bir noktaya düşme ihtimali bulunmakla birlikte, Dünya'nın yüzeyinin büyük bir kısmının okyanuslarla kaplı olması nedeniyle enkazın büyük olasılıkla denizde kaybolması beklenmektedir.

Radyoaktif risk taşımıyor?

ESA'nın Dünya Gözlem Yer Segmenti Departmanı'ndan Mirko Albani, "Atmosfere yeniden girebilecek ve yüzeye ulaşabilecek elementlerin hiçbirinin radyoaktif veya toksik olmadığını vurgulamak önemlidir," şeklinde açıklamada bulundu.

Ajans, 1990'larda benzer iki Dünya Uzaktan Algılama (ERS) uydusunu fırlatmıştı. Bu uydular, karadaki, okyanuslardaki ve havadaki değişiklikleri izlemek için çeşitli araçlar taşıyordu ve zamanlarının en gelişmiş gezegen gözlemcileri arasındaydı.

Bu uydular, selleri izlediler, kıta ve okyanus yüzeyi sıcaklıklarını ölçtüler, buz sahalarının hareketini izlediler ve depremler sırasında yerdeki değişiklikleri takip ettiler.

Özellikle ERS-2, Dünya'nın koruyucu ozon tabakasını anlama konusunda önemli bilgiler sağladı.