İki ay sonra yeni ''Hal Yasası'' ile enflasyon düşecek

Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan 100 günlük icraatları tamamladıkları belirterek 200 günlük icraatları açıklayacaklarını söyledi. Bakan Pekcan, fahiş fiyat artışlarında şu ana kadar 5 bin 743 firma ve 81 bin 666 ürün denetlendiğini, 366 firmanın ise 6 bin 399 ürünü için haksız fiyat artışında bulunduklarını tespit ettiklerini kaydetti.

Bakan Pekcan, Türkiye’nin yaş sebze ve meyvede yüzde 25 fire vererek çok ciddi bir zarara uğradığını ortaya koyarak yeni hal yasasını çıkarma konusunda kararlı olduklarını ve iki aya kadar Meclis’ten geçeceğini söyledi. Yeni hükümet sistemi ile iç ve dış ticaretin tek bakanlık altında birleşmesi sonucu iş insanları, ilgili odalar ve STK ile her ay ortak bir toplantı düzenlediklerini söyleyen Bakan Pekcan sorunları burada çözdüklerini belirterek, “. Şu ana kadar ilk 3 ayda bize STK’lardan 332 talep geldi. Biz bu taleplerin büyük bir kısmını sonuçlandırdık” dedi.

NEŞAT GÜNDOĞDU/ANKARA

Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, gazetelerin Ankara ekonomi muhabirlerine bakanlığın çalışmaları ile ilgili önemli açıklamalarda bulundu. Bakanlık binasında gerçekleştirilen toplantıda gündeme ilişkin önemli açıklamalar da yer aldı. Bakan Pekcan ihracatı kolaylaştırmaya dönük attıkları adımları anlatırken yeni kabinenin kuruluşundan sonra ilan edilen 100 günlük planında yüzde 100 tamamlandığını kaydetti. Bakan Pekcan, “Yüz günlük icraatları tamamladık. Şimdi 200 günlük icraatları ilan etmeye hazırlanıyoruz” dedi.

İki bakanlığın Ticaret Bakanlığı ile birleşmesinden sonra hem iç hem de dış ticarette karar alımında çok ciddi bir verimliliğin ortaya çıktığını söyleyerek, “Dünya yeni bir süreçten geçiyor. Biz de bu doğrultuda ticaret stratejilerimizi yeni bir vizyonla yapılandırmaya çalışıyoruz” ifadesini kullandı.

“Sorunları hemen çözüyoruz”

Türkiye'nin yakalandığı orta gelir tuzağından üst gelir seviyesine geçmek için ihracatın gelişiminin şart olduğunu kaydeden Bakan Pekcan ihracatın geliştirilmesi için yaptıklarını şu şekilde özetledi: “Biz bu doğrultuda bakanlık olarak paydaşlarımızla birlikte istişare kurulu kurduk. İş adamları dernekleri ve odalarımız var. Bunlarla sık sık toplantılar yapıyoruz ve sonuç odaklı çalışıyoruz. Konunun tüm paydaşları bu toplantılarda yer aldığı için sorunların hepsini o sırada tespit ederek bir kısmını hemen o anda çözüyoruz. Şu ana kadar ilk 3 ayda bize STK’lardan 332 talep geldi. Biz bu taleplerin büyük bir kısmını sonuçlandırdık. Yerine getiremediğimiz talepleri ilgili kurumlara gerekçeleriyle bildirdik. Bakanlığımızın hem dış ticarete hem odalara hem de kooperatiflere hizmet veriyor olması nedeniyle alanımız hayli geniş. Bakanlık olarak yurtdışında da önemli toplantılara imza attık. Bu toplantılarda diğer ülke muhataplarıyla istişare yapma olanağı bulduk. Gümrük Birliği’nin güncellenmesiyle ilgili paydaşlarımızla önemli görüşmeler yapıyoruz. Eskiden e-ticaret yoktu, bugün ticarette de çok şey değişti. Özellikle BREXIT tamamlanıncaya kadar güncelleme konusuna çok değinemeyeceğimizi düşünüyorum ama çabalarımızı yoğunlaştıracağız."

Uluslararası tahkimde kazanıyoruz

Bakan Pekcan, göreve geldikten sonra yapmış olduğu önemli bir reformundan birisini de tahkim konusunda önemli akademisyenlerle çalışmak olduğunun altını çizdi. Bu sayede tahkimde Türkiye'nin haklı bulunduğu belirten Bakan Pekcan, “Demir-Çelik sektörü konusunda biz firmalarımızın hakkını yurtdışında da koruyoruz. Bunun yanında Allah bana nasip etti. Türkiye tarihindeki en çok ihracat yapılan ayı yaşadım. Cumhuriyet tarihinin aylık rekor ihracat rakamları bunlar. Bütün aylar içinde 15 milyar 732 milyon dolar. İthalatımız da yüzde 23 düştü. Yüzde 96,7 ihracatın ithalatı karşılama oranı bizi çok mutlu etti. İhracatta çok fazla etkisi olmayabilir ama ithalatın azalmasında kurun etkisi büyük. Yıllıklandırılmış ihracatımız 166,8 milyar dolara ulaştı. Yıl sonunda 190 milyar dolar hedefine ulaşacağımızı düşünüyoruz. İhracatımızı artırmak için hedef ülkeler seçtik. Bundan önce mevcut bulunmadığımız pazarlara ve ürünlere odaklanmayı planlıyoruz” şeklinde konuştu.

İhracatta dijital oyunun pazar payı

Teknolojiyle ilgili “Teknoloji İhtisas Serbest Bölgeleri” kurmayı düşündüklerini belirten Bakan Pekcan, bununla ilgili bir çalışma grubu kurduklarını ifade etti. Bu alanda Türkiye'nin önünün açık olduğunu dil getiren Bakan Pekcan yatırım yapmak isteyen gençlerin hepsine destek verdiklerini kaydederek, “Bizim ABD’ye demir ihracatımız 1,1 milyar dolar. Ama dijital oyun ihracatımız 1 milyar dolar. Vizyoner üniversite öğrencilerimiz varsa ellerinden tutmaya, destek vermeye hazırız. TİM olarak 10 firmaya girişimcilik ödülleri verdik. Çok vizyoner projeler var. Bunların katılımlarıyla katma değerli ihracat oranlarımızı artırabiliriz” değerlendirmesini yaptı.

İhracatı artıracak hamleler geliyor

Bakan Pekcan Çin ile olan ticaret açığını gidermek için özel bir çalışma yaptıklarını belirtti. İhracatı birkaç şehre değil tüm Anadolu'ya yaymak istediklerini vurgulayan Bakan Pekcan sözlerini şu şekilde sürdürdü: “Çin’de 3 tane ticaret ataşemiz var. Buna rağmen ticaret açığı verdiğimiz ülke. Orada, ‘nerede, hangi alanda talep var’ bunlara odaklanmaya başladık. Bir taraftan ihracatı artırabilmek için; esnafa, KOBİ’lere yaygınlaştırmak için gayret ediyoruz. İhracatı tabana, Anadolu’ya yaymayı hedefliyoruz. ‘İhracat Destek Evleri’ni bütün illerimize yaymayı hedefliyoruz. Bu arada ihracatın artırılmasıyla ilgili firmalarımıza eğitimler veriyoruz. Mevzuatımızı basitleştirmeye çalışıyoruz. 'ihracat.gov.tr' diye bir internet sitesi oluşturduk. Bu sitede ihracatla ilgili bütün verileri sunmaya çalışıyoruz. Ticaret sicil gazetesini dijital ortama taşıdık. Ürün ihtisas borsasını önümüzdeki yıl hizmete sokmayı planlıyoruz.”

366 firmaya fahiş fiyat cezası kesildi

Ekonomik dalgalanmadan dolayı fırsatçılık yaparak fahiş zamlar uygulayan firmalarla mücadele ettiklerini belirten Bakan Pekcan bu konuda Alo 175’e 48 bin civarında şikâyet geldiğini kaydetti. Artan şikâyetlerin daha kolay incelenmesi için mobil sisteme geçildiğini ifade eden Bakan Pekcan, “Mobil uygulama başlattık. Vatandaşlarımız ürünün barkodunu okutup anında sisteme şikâyette bulunabiliyor. Bu şikâyetlerde hemen o ildeki ilgili kişilerin önü geliyor" dedi.

Şu ana kadar 5 bin 743 firma ve 81 bin 666 ürün denetlendiğini belirten Bakan Pekcan, 366 firmanın 6 bin 399 ürünü için haksız fiyat artışında bulunduklarını tespit ettiklerini kaydetti. Bakan Pekcan bu konuda uygulanan yöntem hakkında konuşarak, “Firmalarımızı taciz etmeden bunları yapıyoruz. Firmalara ceza kesmeden önce savunma istiyoruz. Savunma kurul tarafından inceleniyor. Firma haksız ise ceza kesiliyor. Bu süreçte buna ihtiyaç vardı. Her şey yoluna girince bunlar olmayacak zaten. Serbest piyasa kuralları geçerli olacak” ifadelerini kullandı.

Ticareti kolaylaştırma için yeni projeler

Ticaretin kolaylaştırılması için ilgili gümrüklerde yeni bir devir açtıklarını söyleyen Bakan Pekcan bu anlamda bazı firmalara da gümrüklemeyi yerinde yapma kolaylığı getirdiklerini belirtti. Bakan Pekcan ihracatı kolaylaştırmak için gümrüklerde gerekli tüm düzenlemenin yapılacağını dile getirerek şu detayları paylaştı: “Güvenilir firmalarımızın kendi gümrük işlerini yapabilmesine olanak sağlıyoruz. 'Yerinde Gümrükleme' uygulaması geliştirdik. 18 Firma yararlanıyor bu haktan. Kendi üretim yerinde gümrükleme yapıyor. Ara malı ithal eden firmalarımız mektup veriyor, ürün henüz yoldayken işlemlerini hallediyoruz. Her şey online ve şeffaf olacak. ‘Tır Takip Sistemi’ ile bütün tırlarımızın yükleriyle beraber hangi aşamada olduğunu takip edebiliyoruz. Menşei şehadetnamesinin online olarak sisteme girilmesini sağladık. Konteyner takip sistemini büyük oranda geliştirdik. 'Liman Tek Pencere' projemiz var. Diğer bakanlıklarımızı ilgilendiren gecikmeler de oluyordu. Şimdi onların da iyi bir koordinasyonla bu kontrollerini hızlandırmış olacağız. İhracatımızı, ticaretimizi nasıl kolaylaştırabiliriz bunun çabasındayız.”

İthal edilen tüm ürünler denetleniyor

Gümrüklerde satılamayacak durumdaki eşyaların imha edildiğini söyleyen Bakan Pekcan, “İmha edilen eşyalar vardı onları da bakımevlerine ve çocuk esirgeme kurumlarına vermeye başladık” dedi. Tüketicilerin mağdur olmaması ve gerekli bilgilendirmeyi edinmeleri adına “Güvensiz Ürün Bilgi Sistemi”ni geliştirdiklerini belirtin Bakan Pekcan, “İthal edilen bütün ürünlerin testlerini ve analizleriniyapıyoruz. Bunun dışında ihracatçılarımızı korumaya yönelik önlemlerimiz var. Firmalarımızı Dünya Ticaret Örgütü’nün kuralları içerisinde korumaya çalışıyoruz" şeklinde konuştu.

"Hal Yasası"nda sona gelindi

“Hal düzenlemesiyle ilgili çalışma yapmak istediğimizde büyük tepki aldık” diyen Bakan Pekcan bu konuda şu anda üzerinde çalıştıkları bir taslak çerçeve olduğunu söyledi. Türkiye’nin yaş sebze ve meyvede fire oranının yüzde 25 olduğunu belirten Bakan Pekcan bu rakamı aşağı çekmenin enflasyon üzerinde etkisi olacağını söyleyerek Hal Yasası ve soğuk hava depoculuğu konusunda gerekli düzenlemelerin muhakkak yapılacağını dile getirdi. Hal yasasının uygulamasının pilot proje olarak önce Ankara veya İstanbul'da deneneceğini belirten Bakan Pekcan yasal düzenlemenin yeni yıldan önce yapılacağını kaydederek şunları söyledi: “Bu konuda paydaşlarla birlikte hareket ediyoruz. Bir eyleme geçerken masa başında karar almıyoruz. Birlikte hareket ediyoruz. Üretici bölgesi hal tarafı ve tüketici bölgesi hal tarafı var. Ambalaj ve soğuk hava sistemleriyle ilgili çalışmalarımızı tamamladık. Biz alt yapımızı hazırladık. Buralarda soğuk hava depoları olacak ve sadece sebze meyve değil et ve türevi ürünlerde saklanabilecek. 27 AB ülkesinin bu ürünleri saklama koşullarının ortalaması yüzde 50 bizde binde 6. Mevcut sistemin ne üreticiye ne de tüketiciye faydası var. Yeni sisteme geçtiğimizde herkesin “Hal düzenlemesiyle ilgili çalışma yapmak istediğimizde büyük tepki aldık” diyen Bakan Pekcan bu konuda şu anda üzerinde çalıştıkları bir taslak çerçeve olduğunu söyledi. Türkiye’nin yaş sebze ve meyvede fire oranının yüzde 25 olduğunu belirten Bakan Pekcan bu rakamı aşağı çekmenin enflasyon üzerinde etkisi olacağını söyleyerek Hal Yasası ve soğuk hava depoculuğu konusunda gerekli düzenlemelerin muhakkak yapılacağını dile getirdi. Hal yasasının uygulamasının pilot proje olarak önce Ankara veya İstanbul'da deneneceğini belirten Bakan Pekcan yasal düzenlemenin yeni yıldan önce yapılacağını kaydederek şunları söyledi: “Bu konuda paydaşlarla birlikte hareket ediyoruz. Bir eyleme geçerken masa başında karar almıyoruz. Birlikte hareket ediyoruz. Üretici bölgesi hal tarafı ve tüketici bölgesi hal tarafı var. Ambalaj ve soğuk hava sistemleriyle ilgili çalışmalarımızı tamamladık. Biz alt yapımızı hazırladık. Buralarda soğuk hava depoları olacak ve sadece sebze meyve değil et ve türevi ürünlerde saklanabilecek. 27 AB ülkesinin bu ürünleri saklama koşullarının ortalaması yüzde 50 bizde binde 6. Mevcut sistemin ne üreticiye ne de tüketiciye faydası var. Yeni sisteme geçtiğimizde herkesin memnun olacağı bir ortam oluşacak. Hal yasasının çıkması uzun sürmez ama uygulamasıyla ilgili süreç belli bir zaman alabilir. Şu anda pilot bölge çalışması yapıyoruz. Öncelikli İstanbul ve Ankara ayağını pilot düşünüyoruz.”