İKBY'nın petrol kararı 5,5 milyar dolara patladı

Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) Dış İlişkiler Dairesi Sorumlusu Sefin Dizayi, IKBY'nin petrol ihracatının geçici olarak durdurulmasının, Irak'ın yaklaşık 5,5 milyar dolarlık ekonomik kaybına yol açtığını ifade etti.

Konuya ilişkin basın mensuplarına açıklamada bulunan Dizayi, Türkiye'nin IKBY petrolünün ihracatının yeniden başlamasını desteklediğini ve IKBY'nin de bu konuda çok istekli olduğunu söyledi.

"Bağdat resmi olarak hazır olduklarını söylüyor ancak henüz pratik bir adım atmadı." diyen Dizayi, petrol akışının yeniden başlatılmasına ilişkin çabaların sürdüğünü kaydetti.

Dizayi, IKBY petrolünün ihracatının durdurulması nedeniyle Irak'ın 25 Mart tarihinden itibaren yaklaşık 5,5 milyar dolarlık bir mali kayba uğradığını ifade etti.

Paris merkezli Uluslararası Tahkim Mahkemesi'nin Türkiye ve Irak arasındaki petrol ihracatı konusunda verdiği karar sonrası 25 Mart'ta Irak'tan Ceyhan Limanı'na petrol akışının durdurulduğu bildirilmişti.

Ankara'ya görüşmeye geldi

Türkiye-Irak arasında 25 Martta yaşanan krizin ardından Irak Enerji İşlerinden Sorumlu Başbakan Yardımcısı ve Petrol Bakanı Hayyan Abdulgani, Türkiye'ye geldi. Irak petrol bakanlığındaki bir kaynağa dayandırdığı bilgilere göre Iraklı bakan, Türk mevkidaşı ile Irak'ın kuzeyinden Türkiye'nin Ceyhan limanına petrol ihracatının yeniden başlaması başta olmak üzere enerji ile ilgili konuları önemli konuları görüştü.

Görüşmede, 6 Şubat 2023 depremlerinin ardından yapılan muayene, kontrol ve bakım çalışmaları sonrası hattan petrol akışının en kısa zamanda devam etmesinin gerekliliği ifade edildi.

Türkiye'nin şartları var

Irak'ın kuzeyinde çıkarılan petrolün sevk ve idaresi hakkında bilgi sahibi Iraklı bir bakanlık yetkilisinin verdiği bilgiye göre, Ankara geçen ay Irak'ın kamu petrol ihracat şirketi SOMO ile irtibata geçerek boru hattı tekrar açılmadan önce yürütülen teknik incelemenin tamamlanması gerektiğini, bunun için biraz daha zamana ihtiyaç duyulduğunu belirtti.