İhaleyi kazandı ama kara listede

Uzun menzilli hava ve füze savunma sistemi ihalesini Çinli CPMIEC firması ile görüşmeye karar verildi. 3 milyar dolara mal olacak füzelerin Türkiye'de ortak üretilmesi kararlaştırıldı. Bu arada Çinli CPMIEC'nin ABD'nin yaptırım listesinde olduğu ortaya çıktı.

Uzun menzilli füze savunma sistemi ihalesinde, Çin Halk Cumhuriyeti'nden CPMIEC firması ile sözleşme görüşmelerine başlanacak. Bir kaç kez ihalesi iptal edilen 4 milyar dolarlık projeye Amerika Patriot, Fransa-İtalya ortaklığı Eurosam Samp-T ve Rusya ise S-400 füzeleri ile talip olmuştu.

ABD'nin yaptırım listesinde

Yaklaşık 4 milyar dolar değerinde projeyi ortak üretim yöntemiyle gerçekleştirecek olan şirket ABD'nin yaptırım listesinde bulunuyor. ABD yönetimi İran, Kuzey Kore ve Suriye Silahların Yayılmasını Engelleme Anlaşması'nı ihlal ettiği gerekçesiyle CPMIEC şirketine yönelik yaptırımlar açıklamıştı. ABD'nin CPMIEC'e yönelik Şubat ayında aldığı yaptırım kararında şirketin hangi ihlallerde bulunduğu belirtilmedi, ancak ABD şirkete 2003 yılında da İran'a silah satışında bulunduğu gerekçesiyle yaptırımlar uygulamıştı.

Ortadoğu, projeyi zorunlu kıldı

Türkiye, özellikle çevresindeki ülkeler ve Ortadoğu'da son yıllarda yaşanan olaylar kapsamında ortaya çıkan ihtiyaçtan dolayı uzun menzilli füze projesini gündemine almıştı. İhaleyi Çinli şirketin kazanmasının ardından açıklama yapan Patriot füzelerinin üreticisi Raytheon Co, kararı öğrendiklerini ve kısa süre içinde Türkiye'den konuyla ilgili bilgi almayı beklediklerini açıkladı. Raytheon Sözcüsü Mike Doble, "NATO uzun zamandır Patriot sistemini destekliyor ve beş NATO üyesi ülkede bu sistemi konuşlandırdı. 2012'de Türkiye'nin talebi üzerine bu ülkeye de bu sistem konuşlandırıldı. Bu güçlü performans düşünüldüğünde bu karar hakkında daha fazla şey öğrenme fırsatına sahip olmayı umuyoruz" dedi