İETT'den gazetecilere 'kotalı' bindirim

SERAP CÖMERTOĞLU

İstanbul Büyük Şehir Belediyesi ulaşıma yeni bir uygulama getirdi. İstanbul Elektrik Tramvay ve Tünel İşletmeleri Genel Müdürlüğü (İETT)'nden alınan bilgiye göre ücretsiz engelli, refakatli, malül, TUİK, PTT ve sarı basın seyahat kartlarına aylık 220, günlük ise 10 kullanım kota uygulaması getirildi. Bu uygulamanın en çok sokaklarda haber peşinde koşan gazetecileri mağdur edeceği söyleniyor. Gazeteciler Cemiyeti konuyla ilgili görüşlerinin bugün açıklanacağını bildirdi.

GAZETECİLER MAĞDUR EDİLİYOR

Ücretsiz seyahat edebilen gazeteciler, İETT'nin sonradan yaptığı bir düzenleme ile basın mensuplarına basın kartları yanında bir de basın seyahat kartları olması şartı getirildi. İETT, bunun üzerinden fazla bir zaman geçmeden basın mensuplarının zorunlu olarak aldıkları bu kartlar ile seyahat etmelerini sınırladı. Gazeteciler artık günde en fazla 10, aylık olarak ise en fazla 220 defa seyahat kartlarını kullanabilecek. Gazetecilerin hem işyerine gidip gelirken hem de haber peşinde iken toplu taşıma araçlarını kullandığı dikkate alındığında, İETT'nin yeni uygulamasının gazetecileri mağdur edebileceği ifade ediliyor.

MARMARAY DA ÜCRETLİ

Gazeteciler aynı zamanda, Marmaray'ı da ücretli olarak kullanıyor. Başbakanlık Sarı Basın Kartı'na sahip olan gazeteciler, metrobüs ve vapur ile kıtalararası yolculuğu kotalı şekilde ücretsiz olarak gerçekleştirirken, Marmaray'da ise ücret ödemek zorunda kalıyor. Yoğun gündem arasında habere yetişmeye çalışan emekçi gazeteciler, yolculuğunu Marmaray ile gerçekleştirmek istediği takdirde 3 TL ödemesi gerekiyor.