Geçen yıla kıyasla üretimleri artan İdlib'de çiftçiler, Türkiye'den ürünlerini pazarlama için de destek bekliyor.
Hatay'ın Reyhanlı ilçesinin karşısındaki Suriye topraklarında yer alan İdlib, iç savaştan önce yüz binlerce zeytin ağacına sahip olmasıyla "Yeşil İdlib" diye bilinirdi.
Zeytinin hasadına başlayan çiftçiler, o günleri hatırlatan bereketli bir sezon geçiriyor.
İdlibli çiftçi Ebu Diya Cuneyd, Soçi mutabakatı sayesinde kamplarda yaşayan halkın terk ettiği zeytin tarlalarına döndüğünü ve hasata başladığını söyledi.
Cuneyd, "Geçen yıllara göre zeytin üretiminde daha verimli bir sezon geçiriyoruz. Zeytin bu sene bol ve ucuz." dedi.
Dört bin ağaçlık zeytin bahçesinin sahibi Abdülkerim Ebu Muhammed de, "Bu yıl insanlar kamplardan tarlalarına dönüyor. Hasatlarını yapıyor. İnsanlar kendilerini güvende hissetmeye başladı. Hayat canlandı. İnsanların psikolojisi iyileşti." şeklinde konuştu.
Zeytin bol fiyatlar düşük
Bir diğer çiftçi Abdullah Zour, zeytin yağı üretimin bol olduğunu ancak pazarlama olanaklarının az olması nedeniyle fiyatının ucuz kaldığını aktardı.
Zeytinyağının pazarlanması için Türkiye'de yardım talep eden Zour, "Keşke Türkiye ithalat yolunu açsa. Çiftçiler, işçiler, tarla sahipleri, tacirler ve zeytin tesis işletmecileri maddi açıdan rahatlarlar. Bu konuda Türkiye’den yardım bekliyoruz." diye konuştu.
Geçen yıl bir teneke zeytinyağının (16 kilogram) fiyatının 22 bin 500 Suriye Lirası (281 lira) olduğunu söyleyen zeytin tesisi sahibi Mustafa Fatih, ihracat yapamadıkları için bu yıl bir teneke zeytinyağını 14 bin 500 Suriye Lirası (181 lira) civarına sattıklarını söyledi.
Fatih, "Bu yıl zeytin oldukça boldur ama satışında sorun yaşıyoruz. Keşke halkımızın dostu, bize sürekli yardım eden Türkiye bu konuda yardımcı olsa." ifadelerini kullandı.
İdlib'de barınan 4 milyona yakın sivil, Türkiye'nin inisiyatifiyle 17 Eylül'de Rusya ile varılan mutabakat sonucunda rahat bir nefes almıştı.
Beşşar Esed rejimi ve destekçileri, mutabakatın garanti altına aldığı ateşkesi aralıklarla ihlal etmeye devam ediyor.