Husiler, Yemen'deki krizin çözümü için benimsenen girişimleri reddediyor

Yemen'deki Husiler, ülkedeki krizin çözümüne ilişkin Arap Birliği Zirvesi'nde benimsenen üç girişimi reddettiklerini duyurdu.

Husilere ait "El-Mesira" televizyonunun internet sitesinde, Husilerin Yüksek Siyasi Konsey Üyesi Muhammed Ali el-Husi'nin açıklamalarına yer verildi.

Muhammed Ali el-Husi, "Körfez girişimi", "Ulusal Diyalog Konferansı sonuçları" ve "Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK) kararları" şeklinde sıralanan üç girişimi "eski" şeklinde niteleyerek bu girişimlerin artık çözümün bir parçası olmadığını savundu.

Söz konusu girişimleri reddetmekte kararlı olduklarını belirten Husi, "Suudi Arabistan ve Husi karşıtı ülkelerin bu girişimlerin isimlerini zikretmeleri, Yemen'de barışı istemediklerini gösteriyor." ifadelerini kullandı.

Arap Birliği Zirvesi'nin sonuç bildirisinde Yemen krizine çözüm önerisi

Yemen Başkanlık Konseyi Başkanı Reşad el-Alimi, dün Suudi Arabistan'ın Cidde kentinde düzenlenen 32. Arap Birliği Liderler Zirvesi'nde yaptığı konuşmada, Yemen'deki Husileri ülkede ateşkesin yenilenmesini engellemekle suçlamıştı.

Arap Birliği Liderler Zirvesi'nin sonuç bildirisinde, "Yemen'in güvenlik ve istikrarını garanti eden üç girişime dayanan kapsamlı bir siyasi çözüme ulaşmayı amaçlayan uluslararası ve bölgesel çabalara destek verileceği" teyit edilmişti.

Yemen'deki krizin çözümüne ilişkin üç girişim

Yemen'de İran destekli Husiler, Eylül 2014'ten bu yana başkent Sana ve bazı bölgelerin denetimini elinde bulunduruyor. Suudi Arabistan öncülüğündeki koalisyon güçleri ise Mart 2015'ten itibaren Husilere karşı Yemen hükümetine destek veriyor.

Yemen hükümeti, müzakere masasında da dile getirdiği gibi "Körfez girişimi (2011)", "Ulusal Diyalog Konferansı sonuçları (2013-2014)" ve Husilerin kontrolü altındaki bölgeleri terk etmesini zorunlu kılan "BMGK'nın 2216 sayılı kararına" sıkı sıkıya bağlı. Husiler ise bu üç girişimi de reddediyor.

Yemen Dışişleri Bakanı Ahmed Avad bin Mubarek, daha önce yaptığı açıklamada, bu üç girişime dayalı çözümün reddedilmesinin ülkedeki krizin sürmesine neden olan en önemli faktörlerden biri olduğunu söylemişti.