Hoşap Kalesi restore çalışmaları hızla devam ediyor

Van'ın Gürpınar ilçesinde bulunan Hoşap Kalesi'nde başlatılan restorasyon çalışmaları devam ediyor.

Van-Hakkari kara yolunda bulunan ve sarp kayalıklara inşa edilen Hoşap Kalesi'nin tarihi dokusunun korunması ve ihtişamının öne çıkarılması amacıyla restorasyon başlatıldı.

Tahrip olan bölümler ayağa kaldırılıyor

Kültür ve Turizm Bakanlığının izniyle sürdürülen restorasyon çalışmalarında, geçmişi Urartular dönemine kadar uzanan ve Osmanlı Devleti'ne tabi Mahmudi Beyleri'nin yaptırdığı şekliyle bugüne ulaşan kalenin tahrip olan bölümleri yeniden ayağa kaldırılıyor.

Vali ve Belediye Başkan Vekili Ozan Balcı, beraberindeki Vali Yardımcısı Furkan Duman ve Gürpınar Kaymakamı Yasin Erdem ile kaleyi gezdi.

Rölöve ve Anıtlar İl Müdürü Mukadder Eren ve diğer görevlilerden kale ve yürütülen çalışmalar hakkında bilgi alan Balcı, insanların hayatını kolaylaştırmak ve şehri ihya etmek için canla başla çalıştıklarını söyledi.

‘Van kadim bir şehir’

Her alanda kente değer katmak istediklerini anlatan Balcı, "Kentin kültür ve turizmine ilişkin işleri çok önemsiyoruz. Van kadim bir şehir. Tarihi, kültürü ve kimliği olan bir kent. Tarihe mal olmuş çok köklü yapılarımız var. Bunların restorasyonu, ayağa kaldırılması ve fonksiyon verilmesi konusunda güzel işler yapıyoruz." dedi.

Turizme ve ziyarete açacağız

Hoşap Kalesi'nde başlatılan çalışmalara ilişkin Balcı, şunları kaydetti:

"Bunlardan biri de Hoşap Kalesi. Kalenin restorasyon projesi başladı ve devam ediyor. İnşallah yolu, çevre düzenlemesiyle kalenin içine fonksiyon vereceğiz. Burayı turizme ve ziyarete açacağız. Yapısı ve konumu itibarıyla çok cezbedici, görkemli bir mekan. Bu nedenle restorasyonu önemsiyoruz. İnşallah restorasyon bitince vatandaşlarımızın gezip görebileceği ve keyif alabilecekleri bir mekan olacak. Bunun yanında kentteki birçok tarihi yapıda restorasyon çalışmaları devam ediyor."

Kültür ve turizm bakanlığının görev ve yetkileri nelerdir?

Millî, manevi, tarihi, kültürel ve turistik değerleri araştırmak, geliştirmek, korumak, yaşatmak, değerlendirmek, yaymak, tanıtmak, benimsetmek ve bu suretle millî bütünlüğün güçlenmesine ve ekonomik gelişmeye katkıda bulunmak.

Kültür ve turizm konuları ile ilgili kamu kurum ve kuruluşlarını yönlendirmek, bu kuruluşlarla işbirliğinde bulunmak, yerel yönetimler, sivil toplum kuruluşları ve özel sektör ile iletişimi geliştirmek ve işbirliği yapmak; yerel yönetimler, kamu kurum ve kuruluşları tarafından veya kamu personelini desteklemek için kurulan dernekler ve aynı amaçlarla 22/11/2001 tarihli ve 4721 sayılı Türk Medeni Kanununa göre kurulan vakıflar dışındaki asıl amacı kültür, sanat, turizm ve tanıtım faaliyeti olan dernek ve vakıflar ile özel tiyatrolar tarafından gerçekleştirilecek projelere nakdi yardımda bulunmak.

Tarihi ve kültürel varlıkları korumak.

Turizmi, millî ekonominin verimli bir sektörü hâline getirmek için yurdun turizme elverişli bütün imkânlarını değerlendirmek, geliştirmek ve pazarlamak.

Kültür ve turizm alanlarında her türlü yatırım, iletişim ve gelişim potansiyelini yönlendirmek.

Kültür ve turizm yatırımları ile ilgili taşınmazları temin etmek, gerektiğinde kamulaştırmak, bunların etüt, proje ve inşaatını yapmak, yaptırmak.

Türkiye'nin turistik varlıklarını her alanda tanıtıcı faaliyetler ile her türlü imkân ve araçlardan faydalanarak kültür ve turizmle ilgili tanıtma hizmetlerini yürütmek.

Kanunlarla veya cumhurbaşkanlığı kararnameleriyle verilen diğer görevleri yapmak.