Milli Saraylar Bilim ve Değerlendirme Kurulu Başkanı Prof. Dr. İlber Ortaylı, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Milli Saraylar Bilim ve Değerlendirme Kurulu'nun en son TBMM'de yaptığı toplantıda, Meclis'teki restorasyon çalışmaları ile Milli Sarayların İstanbul'daki yapılarını ve sorunlarını ele aldıklarını belirtti.
TBMM Ana Binası'nın mimarisine değinen Prof. Dr. Ortaylı, binanın mimarının Avusturyalı Clemens Holzmeister olduğunu, ancak Holzmeister sürekli Türkiye'de bulunamaması nedeniyle, Meclis binası inşaatının yapımıyla daha çok, Holzmeister'in yardımcısı, asistanı olan mimar Ziya Payzın'ın ilgilendiğini kaydetti.
Ortaylı, "Meclis'teki tadilatla ilgili yapılan sunumu beğenip beğenmediğinin" sorulması üzerine, "Holzmeister, kişisel olarak beğenelim ya da beğenmeyelim, önemli bir mimardır. Bu şahsidir, değişir ama ben Holzmeister'in TBMM Ana Binası ile ilgili planını çok beğenmiyorum. Fakat değişiklikler, binanın yapı bütünlüğünde yapılmalıdır. Bu zevk meselesidir, ancak burada zevkler ve renkler tartışılmaz. 'Mimar ne istemiş ne yapmış, şimdiki Meclis bu kompleksin içinde çalışabiliyor mu tadilat istiyor mu' diye bakmak lazım." değerlendirmesini yaptı.
Ortaylı, kulislerdeki halıların renklerinin değişmesine ilişkin kararı Meclis Başkanlığının vereceğini ifade etti.
İlber Ortaylı, "İktidar kulisinde, mozaikle kaplı olan sütunların mermere dönüştürülmesi" planına ilişkin soru üzerine, şöyle konuştu:
"Sanat bakımından da mimarın çizimine göre de oranın çirkin bir görünümü var. Meclis Binası'nın bir çizimi var ve o çizime göre tezhip, süsleme var. O dönemde, Türkiye'nin öncülüğünü yaptığı Bağdat Paktı'nın kuruluş törenleri Ankara'da yapılacaktı, imzaları atılacaktı ancak yapılamadı. O toplantı için aceleyle sütunlar mozaikle kaplandı ve sonra da öyle kaldı. Zaten Ziya Payzın raporunda, sütunların mozaikle kaplanması konusunda, 'Bağdat Paktı'na yetiştirmek için acele yapıldı, sanat bakımından kaliteyi tutturamadık, kuşkusuz daha iyi yapılabilirdi. Bugünkü olanaklar böyleydi' diyor."