Hollanda'nın Lahey kentinde, Extinction Rebellion (Yok Oluş İsyanı) adlı çevreci grup, iklim eylemi organize etti.
Trafik aksamasına sebepGöstericiler, şehrin girişi olan A12'nin son kısmını kapatarak bağlantı güzergahlarında trafiğin aksamasına neden oldu.
Petrol, kömür ve gaz kullanımının sonlandırılmasını isteyen göstericiler, hükümetin fosil yakıt politikasını eleştirdi.
Eylemin yapıldığı yerin "gösteriye yasaklı bölge ilan edildiği" uyarısı yapan polis, protestonun başlamasından 2 saat sonra aktivistlere müdahale etmeye başladı.
2 bin kişi gözaltına alındıGöstericilere tazyikli su sıkan polis, uyarılara rağmen yolu ve çevresini terk etmeyen yaklaşık 2 bin kişiyi gözaltına aldı. Gözaltına alınan kişiler, halk otobüsleri ile bölgeden uzaklaştırdı.
Göstericiler, hükümet fosil sübvansiyonlarını kaldırana kadar her gün Lahey’de parlamentoya giden A12 ana yolunun son kısmında kapatma eylemi yapmaya devam edeceklerini belirtti.
Extinction Rebellion grubunun, sosyal medya platformu X üzerinden yapılan açıklamada, en az 2 bin kişinin gözaltına alındığı belirtildi.
Daha önce İngiltere'de de yaşandıYokoluş İsyanı 1 Ocak'ta yayımladığı yazılı açıklamada İngiltere Parlamentosu’nda geçen yıl tartışılan 'Polis, Suç ve Ceza Tasarısı'yla ilgili endişelerini dile getirdi.
"Konuşmanın ve eyleme geçmenin suç sayıldığı bir dönemde, kolektif güç oluşturmak, sayıca güçlenmek ve ilişkiler kurarak gelişmek radikal bir eylemdir" diyen grup şu ifadelere yer verdi:
"Extinction Rebellion, herkesi bu çalışmaya dahil etmekte ve kimseyi geride bırakmamakta kararlı çünkü herkesin oynayacak bir rolü var.
"Bu yıl, birlikte durduğumuzda görmezden gelinmesi imkansız hale geldiğimiz için, tutuklanma yerine katılıma; barikatlar yerine ilişkilere öncelik veriyoruz.
İngiltere 'de polise protestolara müdahale için geniş yetkiler tanıyan "Polis, Suç ve Ceza Yasa Tasarısı"nda protestocuların kendilerini bir nesneye kilitlemeleri ya da bağlamaları ve yolları kapatmaları 6 aya kadar hapis veya sınırsız para cezaları gerektiren suçlar olarak tanımlanıyor.
İngiltere, İskoçya, Galler ve Kuzey İrlanda'dan oluşan Birleşik Krallık'ta 2018 yılından beri iklim krizi protestoları düzenleyen Yokoluş İsyanı, bu protesto taktiklerini yaygınlıkla kullanan gruplardan biri olmuştu.
Tartışmalı yasa tarasısı ise 2022'de Avam Kamarası'ndan geçti ve Lordlar Kamarası'nın gündeminde