Hollanda siyaseti Faşizm yarışı

Hollanda'da Çarşamba günü gerçekleşecek genel seçim öncesi favori iki isim Başbakan Rutte ile aşırı sağcı Wilders, oy için adeta faşizm yarışına girdi. Amsterdam yönetiminin Rotterdam'daki anti demokratik uygulamalarını Wilders 'Rutte bizi dinledi' diye sahiplendi.

Türkiye Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Betül Sayan Kaya'nın Hollanda'da Türk vatandaşlarıyla buluşmasına ve hatta ülkeye girmelerine mani olarak büyük bir diplomatik skandala imza atan Amsterdam yönetimi, 'insan hakları, demokrasi' gibi değerlerle örtülen Avrupa faşizmini 'seçim kaygısıyla' daha fazla gizleyemedi. Çarşamba günü gerçekleşecek genel seçim öncesi Hollanda Başbakanı Mark Rutte ile 'en güçlü siyasi rakibim' dediği aşırı sağcı Gert Wilders, son günlerde Türkiye üzerinden adeta faşizm yarışına girdi.

BASKIYI SAHİPLENDİLER

Hollanda'da Çarşamba günü gerçekleşecek genel seçim öncesi aşırı sağcı Geert Wilders'in partisi Özgürlük Partisi (PVV) ile Başbakan Mark Rutte'nin merkez sağ oluşumu Özgürlük ve Demokrasi için Halkın Partisi (VVD) favori olarak gözüküyor. Liberal Rutte, son kamuoyu yoklamalarında bir puan gerisinde olan ırkçı Wilders'in "Hollanda bizimdir, bizim kalacak" başlıklı İslam karşıtı bildirisi için "hukukun üstünlüğüne yönelik bir tehdit" dese de, Türkiye'yi anti demokratik uygulamalarla iç siyaset malzemesi yaparak oylarını artırmaya çalışıyor. Wilders, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, "PVV'nin aşırı baskısı sayesinde, seçimlerden birkaç gün önce hükümetimiz Türk bakanın inmesine izin vermedi" ifadelerini kullanarak, rakibi Rutte'nin faşizan kararlarını sahipleniyor.

IRKÇI İLAN VERDİ

Avrupa'da son yıllarda yükselen aşırı sağın etkisi nedeniyle oy kaygısı yaşayan liberal siyasiler, sözde 'Batı değerlerinin' aslında bir prensip olmadığını da gösterdi. Seçimlere kısa süre kala rakibi Müslüman ve göç karşıtı Gert Wilders'den oy almak isteyen Başbakan Rutte, Hollanda'daki gazetelere 'Kurallara uymuyorsan ülkeyi terk et' şeklinde bir ilan bile verdi. Hollanda'da hükümet kurmak için 150 kişilik parlamentoda 76 milletvekiline ulaşmak gerekiyor. Wilders'ın partisi kimi anketlerde önde görünse de, Rutte'nin partisi 'PVV ile koalisyona girmeyeceğiz' açıklaması yaptığı için iktidara gelmesi beklenmiyor.

Başbakan Rutte polise teşekkür etti!

Hollanda'nın diplomatik skandallarının altında imzası olan Başbakan Mark Rutte, Türk Bakanlara ve vatandaşlarına olan anti demokratik uygulamaları savundu. Dün katıldığı bir televizyon kanalında konuşan Rutte, "Yanlış bir filmin içine düştüm. Daha önce hiç böyle bir şey yaşamamıştım" ifadelerini kullandı ve Bakan Kaya'nın skandal bir kararla sınır dışı edilmesi nedeniyle Rotterdam Belediye Başkanı Ahmet Abutalip ile Türk vatandaşlarına şiddet uygulayan polisin polisi överek, teşekkür etti.