Hizbullah eski iletişim sistemine geçti!

Hizbullah, işgalci İsrail Savunma Kuvvetleri'nin gelişmiş gözetleme teknolojilerinden kaçmak için eski iletişim sistemlerine dönmeye başladı. Bu strateji doğrultusunda grup, işgalci İsrail'in istihbarat yeteneklerini incelemek için kendi dron teknolojilerini de kullanıyor.

İşgalci İsrail'in hava saldırılarında üst düzey komutanların öldürülmesinin ardından, Hizbullah'ın İsrail'in gelişmiş gözetleme teknolojilerinden kaçınmak için düşük teknolojili stratejiler kullandığı belirtiliyor.

Hizbullah lideri Nasrallah'ın "İsrail'i kör etme" stratejisi olarak tanımladığı bu strateji kapsamında İsrail'in istihbarat toplama yeteneklerini incelemek ve saldırmak için kendi teknolojisi olan insansız hava araçlarını da kullanıyor.

Ekim ayında başlayan Gazze savaşından bu yana taraflar arasında çatışmalar yaşanıyor. Lübnan'ın güney sınırındaki çatışmalar nispeten sınırlı kalırken, son haftalarda artan saldırılar bunun tam ölçekli bir savaşa dönüşebileceği endişesini yoğunlaştırdı.

Reuters'ın verilerine göre İşgalci İsrail'in Lübnan'a yönelik saldırıları sonucunda, 330'dan fazla Hizbullah üyesi ile yaklaşık 90 sivil hayatını kaybetti. İşgalci İsrail ise Lübnan'dan gelen saldırılarda kendi kayıplarının 21 asker ve 10 sivil olduğunu açıkladı.

2000'li yılların başından beri aynı ağı kullanıyorlar

Kaynaklara göre, Hizbullah 2000'li yılların başından beri özel sabit hatlı bir telekomünikasyon ağı kullanıyor. Ayrıca, silahlar ve toplantı yerleri gibi hassas konularda konuşmalar yapılırken kod sözcükleri kullanıldığı belirtiliyor. Bu bilgiler neredeyse günlük olarak güncellenmekte ve kuryeler aracılığıyla birimlere iletildiği ifade ediliyor.

İHA'ları kullanma kabiliyetini arttırdığı iddia ediliyor

Hizbullah, işgalci İsrail'in Hayfa şehri üzerindeki gözetleme tesislerine yönelik insansız hava araçlarıyla saldırabilme yeteneğini, kendi istihbaratını toplama ve ev yapımı küçük İHA'ları kullanma kabiliyetini arttırdığını iddia ediyor.

18 Haziran'da yayınlanan videoda, Hizbullah, Hayfa üzerindeki askeri tesisler ve liman tesislerini içeren görüntülerin bir bölümünü paylaştı, bu görüntülerin işgalci İsrail'in gözetleme uçakları tarafından toplandığı belirtildi.

İsrail Hava Kuvvetleri, bu İHA'yı tespit ettiğini ancak sakinleri tehlikeye atabileceği için saldırıya müdahale etmediklerini açıkladı. Ayrıca, Hizbullah'ın başka bir videoda, 15 Mayıs'ta vurulan bir işgalci İsrail gözlem balonunun havadan çekilmiş görüntülerini paylaştığı belirtiliyor.