ANI News'in haberine göre, Hindistan Uzay Araştırma Ajansı (ISRO) cumartesi ayın yörüngesine giren Chandrayaan-3 gezginci aracının çektiği ilk fotoğrafları paylaştı.
ISRO, Chandrayaan-3'ün bütün kontrollerinin yapıldığını ve aracın iyi durumda olduğunu bildirdi.
Chandrayaan-3'ün iniş platformu ve gezginci araç modüllerinin 23 Ağustos'ta ayın yüzeyine inmesi planlanıyor.
İnişin başarılı olması halinde, Hindistan Ay'ın "güney kutbu yakınlarına yumuşak iniş yapabilen" ilk ülke olacak.
Chandrayaan-3, Ay'ın güney kutbuna inişinin ardından 14 gün görev yapacak.
İniş platformu ve gezginci araç modüllerinden oluşan yaklaşık 3,9 ton ağırlığındaki Chandrayaan-3 uzay aracı, Ay'ın yüzeyini inceleyecek.
2008 ve 2019 yıllarında farklı görevler için uzaya fırlatılan Chandrayaan'ın 1. ve 2. denemeleri, Ay'ın yüzeyine iniş yapamamıştı.
Hindistan, üçüncü ay keşif misyonunu yürütecek olan Chandrayaan-3'ün başarılı olması halinde ABD, eski Sovyetler Birliği ve Çin'den sonra Ay'a yumuşak iniş gerçekleştiren dördüncü ülke olacak.
Chandrayaan-3Hindistan Uzay Araştırma Ajansı (ISRO) tarafından yürütülen Chandrayaan programının üçüncü ve son aşaması olan Chandrayaan-3, Ay keşif görevi kapsamında yer alıyor. Bu görev, Vikram adında bir iniş aracı ve Chandrayaan-2'ye benzer şekilde Pragyan adlı bir gezgin içeriyor; ancak yörünge aracı bulunmuyor. Tahrik modülü ise iletişim röle uydusu gibi işlev görüyor. Bu modül, uzay aracının iniş ve gezici konfigürasyonunu taşıyarak, Ay yörüngesinde 100 km'lik bir mesafeye gelene kadar hizmet veriyor.
Chandrayaan-2'nin Ay yörüngesine girdikten sonra yaşanan iniş rehberlik yazılımındaki sorun nedeniyle başarısız olmasının ardından, yeni bir Ay görevi önerildi. Chandrayaan-3'ün fırlatılması 14 Temmuz 2023 tarihinde gerçekleşti ve ilk aşamada 100 km çapındaki dairesel kutup yörüngesine Ay enjeksiyonu başarıyla tamamlandı. İniş aracı ve gezginin 23 Ağustos 2023 tarihinde Ay'ın güney kutbu bölgesine yakın bir noktaya inmesi planlanıyor.
Chandrayaan-3 misyonu, Hindistan Uzay Araştırmaları'nın (ISRO) gelecekteki gezegenler arası görevlere bir adım olarak kabul ediliyor. Temel amaç, önceki görevlerin başaramadığı şekilde güvenli bir şekilde Ay yüzeyine yumuşak iniş yapma yeteneğini teknoloji ile göstermektir.
Chandrayaan programı kapsamında ISRO, Ay'a yumuşak iniş gerçekleştirme hedefiyle Chandrayaan-2'yi bir yörünge aracı, bir iniş aracı ve bir gezgin olmak üzere üç bileşen içeren Fırlatma Aracı Mark-3 (LVM3) roketi ile başlatmıştı. İniş aracı Pragyan gezgini konumlandırmak üzere Eylül 2019'da Ay yüzeyine iniş yapmayı planlamıştı.
Avrupa Uzay Ajansı (ESA) tarafından yürütülen Avrupa Uzay Takibi (ESTRACK) görevi de Chandrayaan-3'e destek sağlayacak. Bu destek kapsamında, ESA gelecekteki ISRO görevleri için izleme desteği sağlayacakken, ISRO da ESA misyonlarına benzer destek sunacak.
Chandrayaan-3 misyonunun ana hedefleri arasında Ay yüzeyine güvenli ve yumuşak bir şekilde iniş yapmak, gezginin dolaşma yeteneklerini göstermek, Ay'ın kompozisyonunu anlamak için yerinde gözlem ve deneyler yapmak yer alıyor.
Bu misyonun tasarımı üç ana bileşen üzerine kurulu: Tahrik Modülü, İniş Aracı ve Gezgin. Tahrik modülü, iniş ve gezici konfigürasyonunu 100 km Ay yörüngesine taşıyor. İniş aracı, Ay'a yumuşak inişten sorumlu ve Pragyan gezginini ve bilimsel araçları taşıyor. Tahrik modülü ise iniş sonrası aşamalarda görev yaparak iletişimi sağlıyor.