Hindistan'ı İslam'la tanıştıran Hükümdar: Gazneli Mahmut

Hindistan'ı İslam'la tanıştıran Mahmut Gaznevi, tarihteki Sultan unvanını alan ilk kişiydi. Zamanın önemli alimlerinden ders alan Sultan Mahmut, Hindistan'ı İslamla tanıştırdı.

Gazneliler Devleti’nin en büyük hükümdarı ve Hindistan fatihi olarak bilinen Gazneli Sultan Mahmut, 971 tarihinde doğdu. Tarihte ‘sultan’ ünvanı alan ilk kişi olan Gazneli Sultan Mahmut, Hindistan’ın Müslümanlaştırılmasında oynadığı rolle dikkat çekti. 33 yıllık saltanatının önemli bir bölümünü Hindistan’da İslâm'ı yaymak için İslâmiyet'i tebliğ maksadıyla din alimleri göndermiş ve camiler yaptırdı.

Gazneli Devleti’nin en büyük hükümdarı ve Hindistan fatihi

Zamanın önemli alimlerinden ders alan Gazneli Sultan Mahmut, Hindistan’da Müslümanlığın yayılmasına vesile olduğu için Abbasi Halifesi tarafından “Yemînü’d-Devle”, ‘Velî Emîrü’l-Mü’minîn’ ve ‘Emîrü’l-Mille’ gibi unvanlarla anıldı. Bîrûni ve Firdevsi gibi birçok meşhur bilgini sarayında himaye etmişti. Firdevsi’nin meşhur Şehname’si de dahil olmak üzere, döneminin pek çok kitabı kendisine takdim edilmişti. Genç yaşına rağmen çeşitli devlet görevlerinde yer alırken, Horasan valiliği görevine getirildi. Babası vefat ettiği zamanda tahta kendisi yerine kardeşi İsmail geçmişti. Ancak Gazneli Mahmut, küçük kardeşi İsmail ile yaptığı mücadeleyi kazanarak hükümdarlığını ilan etti.

Asıl amacı İslam'ı yaymaktı

Sultan Mahmut’a asıl şöhreti Hindistan’a yaptığı seferler sağlamıştı. Bu seferlerde asıl amaçlarından birisi İslamiyet’i yaymaktı. Bu yolla İslam dünyasının önemli liderleri arasına girmeyi hedefledi.