Hindistan ile Kanada arasında Sih krizi

Hindistan Dışişleri Bakanı, Kanada'nın Sih örgütü liderinin öldürülmesini soruşturmaya açık olduklarını belirtti.

Hindistan Dışişleri Bakanı Subrahmanyam Jaishankar, Kanada'nın gerekli bilgileri sağlaması durumunda Sih örgütü liderinin öldürülmesini "soruşturmaya" açık olduklarını belirtti. Jaishankar, New York'taki Dış İlişkiler Konseyi etkinliğinde yaptığı konuşmada, Kanada ile ilişkileri ve özellikle Sih örgütü liderinin öldürülmesi meselesini ele aldı.

Jaishankar, Kanada ile Hindistan arasındaki ilişkilerde gerilime neden olan Sih örgütü liderinin öldürülmesine ilişkin olarak, Kanada'nın gerekli bilgileri sağlaması durumunda bu konuyu "soruşturmaya" açık olduklarını ifade etti. Ayrıca, Kanada'da ayrılıkçı güçlerle ilişkili birçok organize suç işlendiğini belirterek, Kanada ile istihbarat paylaşımı yaptıklarını ve tespit edilen terörist liderler için suçlu iadesi taleplerinde bulunduklarını aktardı.

Jaishankar, Kanada'nın bu konuda politik nedenlerle müsamahakar davrandığından endişeli olduklarını ve diplomatlarının tehdit edildiği, konsolosluklarına saldırıldığı bir durumda olduklarını dile getirdi. Bu durumların demokrasi gerekçesiyle haklı çıkarıldığını söyledi.

Ayrıca Jaishankar, Çin'in Hint Okyanusu'ndaki donanma faaliyetlerini artırdığını ve Çin donanmasının kapasitesinde keskin bir büyüme olduğunu vurgulayarak, Hindistan'ın bu gelişmelere karşı hazırlık yapmasının makul olduğunu savundu.

Sih örgütü Halistan Kurtuluş Gücü'nün (KLF) lideri Hardeep Singh Nijjar'ın öldürülmesi meselesi, Kanada Başbakanı Justin Trudeau'nun Hindistan hükümetini suçlamasıyla da gündeme gelmişti. Nijjar, Hindistan tarafından aranan bir teröristti ve bir dizi suçlamayla karşı karşıyaydı.