Hibrit otomobil, çok fazla benzin kullanımının önüne geçmek için üretilmiştir. Dünyadaki insan nüfusunun giderek artması ve araba satışlarındaki artışlar otomobil üreticilerini yakıt konusunda yeni yollar aramaya sevk etmiştir. Peki son günlerde oldukça gündemde olan Hibrit otomobil nedir? Avantajları ve dezavantajları nelerdir? Hibrit Arabalar Nasıl Çalışır? Hibrit otomobillerin vergisi ne kadar? İşte merak edilen soruların yanıtları...
Hibrit Araba Nedir?Hibrit araba nedir? sorusuna karşılık bir tanımlama yapılması gerekirse, özellikle trafiğin yoğun olduğu anlarda aracın benzin motorunun yerine, elektrik motoruyla çalışmasını sağlayarak, yakıt tüketiminde önemli bir tasarruf sağlayan otomobillere verilen isimdir diyebiliriz. Bu otomobillere iki farklı motor yapısı ile birlikte çalışmasından dolayı melez otomobil de denilmektedir.
Hibrit Otomobillerin TarihGünümüzde hibrit arabaları otomobil dünyasına tanıtan ve bu alanda ilk ciddi üretimi gerçekleştirerek önemli bir satış rakamına ulaşan marka her ne kadar Toyota olsa da, istenildiği zaman elektrikli, istenildiği zamansa benzinli motorla hareket eden otomobillerin kökeni çok daha eskiye dayanmaktadır. İlk olarak 1902 yılında Ferdinand Porsche tarafından geliştirilen bir otomobilde söz konusu sistem basit hali ile kullanılmıştır. Hibrit arabalar için ticari olarak ilk atılımı yapan marka ise Toyota oldu. 1997 yılında geliştirdiği Toyota Prius modelinde seri üretime geçen Toyota, geride kalan 19 yıl içerisinde 9 milyonun üzerinde hibrit araba satmayı başardı.
Toyota hibrit arabaları her ne kadar dünya otomobil sektörüne Prius modeliyle tanıtmış olsa da, ilerleyen dönemlerde benzer segmentteki araçlarında da hibrit teknolojisini kullanmaya başladı. Örneğin 2012 yılında piyasaya çıkan Yaris modelinin hibrit versiyonu, Avrupa genelinde 50 binin üzerinde bir satış rakamına ulaşarak bu alanda önemli bir başarıya imza attı. Toyota’nın haricinde Honda da özellikle Civic modeli ile hibrit araba piyasasında önemli satış rakamlarına ulaşırken, ilerleyen yıllarda diğer büyük otomobil markalarının da bu alanda önemli atılımlarda bulunması bekleniyor.
Hibrit Arabalar Nasıl Çalışır?Hibrit araba nedir sorusu kadar hibrit araba nasıl çalışır sorusu da merak edilenler arasında ilk sıralardadır. Otomotiv endüstrisi her geçen gün elektrikli motorlar üzerinde devrim niteliğinde yenilikleri kamuoyuna duyuruyor olmasına ve elektrikli araçlar gün geçtikçe daha fazla trafikte yer almasına rağmen, halen başta benzinli ve diğer motor türlerine karşı oldukça dezavantajlara sahip. Özellikle elektrikli otomobillerdeki uzun şarj süresi ve dolu bir bataryayla alınan maksimum mesafe bu dezavantajların başında geliyor. Benzin motorlu otomobillerde ise çevreye verilen zarar ve ülkemizde olduğu gibi yüksek fiyatlar araç sahipleri için başlıca sorunlar olarak öne çıkıyor.
Hibrit arabalar ise söz konusu farklı motor türlerini biraraya getirerek iki motor türündeki dezavantajları minimum düzeye indiriyor. Araca hem performans, hem de yakıt tüketimi konusunda önemli avantajlar sağlıyor.
Hibrit arabaların, elektrikli arabaların aksine şarj edilme gibi bir şartı bulunmamaktadır. Hibrit arabalarda elektrik motorunun güç kaynağı yine aracın kendisi tarafından üretilmektedir. Hibrit arabalar, sürüş sırasında benzin motorlu araçların kalkış, yoğun trafik gibi koşullarda harcadığı yüksek yakıt tüketiminin önüne geçmektedir. Bu gibi durumlarda elektrik motorunu devreye sokmakta ve böylelikle araca hem performans, hem de yakıt tüketiminde büyük avantaj sağlamaktadır. Hibrit arabalar, elektrikli motor sayesinde de güç alabildiği için, klasik benzin motorlu araçların aksine büyük bir motora ihtiyaç duymamaktadır. Bu durum aracın hafiflemesini sağlayarak daha yüksek performans ve daha düşük yakıt tüketimini beraberinde getirmektedir. Yani kısa bir tanımda bulunacak olursak, hibrit arabalar için iki farklı motor türünün bir arada olduğunu ve bu farklı motor türlerinin birbirinin dezavantajlı özelliklerini ortadan kaldıran bir çalışma prensibini barındırdığını söyleyebiliriz.
Hibrit Arabaların Avantajları Hibrit arabalar, sürücüsüne düşük yakıt tüketimine rağmen yüksek performans başta olmak üzere birçok avantajı sağlamaktadır. Gürültüsüz ve performans kaybına neden olmayan vites geçişi. Şarj edilmeye gerek duymaması. Kendi elektrik enerjisini, kendisinin üretmesi. Otomobil üzerinde priz vs. gibi aksesuarların bulunmaması. Frene basıldığında kendini şarj eden hibrit sistem. Trafikte ve kırmızı ışıkta aracın harekete geçmesi sırasında meydana gelen aşırı yakıt tüketimini engellemesi. Motorda ses ve gürültünün minumum seviyeye inmesi. Düşük zararlı gaz salınımı. Hibrit Arabaların DezavantajlarıHibrit arabaların avantajları olduğu kadar, bazı dezavantajları da söz konusu;
Sıradan araçlara göre maliyeti oldukça fazladır. Yeni bir sistem olmasında dolayı olası bir arıza onarım işlemlerinin maliyeti yüksek çıkabilir. Hibrit araçlar şehir içi trafiği için oldukça kullanışlı olsa da, hız isteyenlerin beklentilerini karşılayamayabilir. Hibrit Araba Vergileri Ne Kadar?Ülkemizde elektrikli ve dizel otomobiller için bazı vergi indirimleri yapılmış olsa da, hibrit arabalar içinse henüz bir vergi indirimi söz konusu değildir. Ancak hibrit otomobil teknolojisini teşvik eden ülkelerin birçoğu hibrit arabalarda önemli vergi indirimlerine gitmişlerdir. Beklentiler ise Türkiye’de de ilerleyen dönemlerde hibrit arabalar için bir vergi indirimi yapılacağı yönünde. Hibrit arabaların çevreye diğer arabalara göre daha az zarar veriyor olması, çoğu ülkede teşvik edilmesinin en önemli nedenlerinin başında geliyor.