Türkiye toplam ihracatının yüzde 17’sini gerçekleştiren otomotiv sektörü, ülkemizin ihracat birincisi. Bu yılın ilk üç ayında 7,8 milyar dolar ihracat rakamına ulaşan sektör, toplam araç üretiminde de yüzde 1 büyüyerek 345 bin 619 adete ulaştı. Sadece otomobil üretimi ise yüzde 10 azalarak 211 bin 877 adet oldu. Toplam üretilen araçların 261 bin 109 adeti yılın ilk üç ayında ihraç edildi.
Üretimi, ihracatı ve iç pazarı değerlendiren sektörün çatı derneği olan Otomotiv Sanayii Derneği (OSD) Başkanı Haydar Yenigün, online toplantıda basın mensuplarıyla buluştu.
OSD olarak TOGG’u destekliyoruz
Otomotiv sanayimiz iyi bir konumda ve herkesin bundan gurur duyması gerekiyor diyen OSD Başkanı Yenigün, “Özellikle ticari araçlarda Avrupa’nın 2’ncisiyiz. Hatta üyelerimizden biri Avrupa’nın en büyük ticari araç üreticisi ve tereddütsüz tek lokasyonda en çok üretim yapan tesisi de Türkiye’de” dedi.
Yenigün, “Bir 30 yıl geri gittiğimiz zaman ‘Türk Malı’ dendiği zaman tereddüt olan bir ortamdan, bugün itibarıyla Avrupa’da satılan her iki ticari aracın bir tanesini Türkiye’den gelmiş olduğunu söylemek ve bunu Avrupalılara, müşterilerimize kabul ettirmek de, çok çok önemli bir şey” dedi. “Burada bir şeyden daha bahsedecektim” diyen Yenigün, “O da, teknolojinin gelişmesine katkı göstermek ve dolayısıyla da yerli marka otomobil projesi için de bir altyapı hazırlamış olmak. Biliyorsunuz OSD olarak biz TOGG’u destekliyoruz. Bu konuda kendileriyle gerek şirketler olarak, gerek OSD olarak bağlantılarımız da var. 2022 yılının sonunda üretime başlayacak olan bu projeyi de gerek doğrudan, gerekse az önce söylediğim gibi insan yetiştirerek, teknoloji geliştirerek katkı sağlıyoruz” ifadesini kullandı.
Dünyada lojistik sektörü her ne kadar gelişmiş olsa da yaşanan olaylar, depremler, yangınlar, soğuk hava dalgası, çok güvendiğimiz kanalların tıkanması vs. gibi nedenlerle doğrudan ve dolaylı olarak sektör olarak büyük sıkıntılar yaşadıklarını dile getiren Yenigün şunları söyledi: “Tedarik sanayi ve tedarik zincirinin esasında mümkün olduğunca kendi bölgemizde, kendi ülkemizde, kendi fabrikalarımızın yanında konumlandırılmasını istiyoruz.”
Türkiye’nin dinamikleri farklı
Türkiye’deki otomotiv pazarıyla ilgili de konuşan Yenigün, “Şu anda Avrupa’da yüzde 50 civarında bayilikler kapalı ama Türkiye’de açık. Avrupa’da enflasyon artacak diye bir korku yok. Yani Avrupalının ‘Ben bu arabayı almazsam 3 ay sonra, enflasyondan dolayı fiyatı artacak’ diye bir gündemi yok. Bizde ise bu tam terse çalışıyor. Çünkü insanlar belki de daha kötüye hazırlanmak için, ne olur ne olmaz diyerek, paralarını sağlama almak veya geciktirilmiş taleplerini bir an önce almak için araç satın alıyor. Türkiye’deki dinamiğin Avrupa’dan farklı olduğunu görmek bence sürpriz değil” açıklamasında bulundu.