HERÇEV'den yapılan açıklamaya göre, İstanbul Kalkınma Ajansı Çocuklar ve Gençler Mali Destek Programı tarafından desteklenen projenin ilk etabı Topkapı Sarayı Müzesi'ni merkeze alıyor.
Projenin devamında İstanbul başta olmak üzere Türkiye'de bulunan müze ve ören yerleri için eğitim kitleri tasarlanması ve eğitimci eğitimleri verilmesi planlanıyor.
Bu kapsamda 8 Nisan'da düzenlenen Müze Kâşifleri Eğitimci Eğitimi'ne 22 kişi katıldı. Teorik kısımdan oluşan bu ilk eğitimde müzede eğitime dair temel bilgiler, materyallerin kullanılması ve etkinliklerin nasıl yapılacağıyla ilgili bilgiler verildi.
Eğitmen Eğitimi'nin ikinci kısmında ise Topkapı Sarayı'nda çocuklarla birlikte uygulama safhası gerçekleştirilecek.
Müze Kâşifleri Projesi kapsamında 8-14 yaş arası çocuklara yönelik müze gezileri düzenlenmesi planlanıyor. Çocukların yaşadıkları coğrafyanın tarihi ile bağ̆ kurmaları ve onlara milli tarih bilincinin aktarılmasının hedeflendiği proje, temelde bir müze içi eğitim projesi.
Proje kapsamında oluşturulan uygulayıcı kitlerinde kılavuz kitap, keşif günlüğü, müze haritası ve müzeyi merkeze alan kart oyunu bulunuyor.
"Hedefimiz çocukların eğlenerek ve deneyimleyerek öğrenmelerini sağlamak"Açıklamada projeye ilişkin görüşlerine yer verilen HERÇEV Yönetim Kurulu Başkanı Sümeyye Ceylan, çocuklar için en iyi öğrenme imkanlarının müze ve ören yerleri olduğuna işaret ederek, "Tarih, kültür, sanat ve medeniyet ancak yaşayarak öğrenilen alanlar. Bunun için en verimli yerler ise geçmiş̧ medeniyetlerin ürettiği eserlerle ilişki içerisinde öğrenebileceğimiz müzeler. Biz HERÇEV olarak Müze Kâşifleri Projesi'nde ilk etapta Topkapı Sarayı ile ilgili bir kit hazırladık. Bundan sonraki etaplarda ülkemizin diğer müzeleri için de hazırlıklarımız sürecek. Hedefimiz çocukların müzelerde eğlenerek ve deneyimleyerek öğrenmelerini sağlamak." ifadelerini kullandı.
Yapılandırılmış̧ müze gezilerinin önemine dikkati çeken Ceylan, şu değerlendirmelerde bulundu:
"Okullarımız çocuklara yönelik müze ziyaretleri gerçekleştiriyor. Ellerinde hazır bir kit olmadığında çocukların ve eğitimcilerin, müzedeki o kalabalık içinde gezilerini de verimli bir şekilde planlayabilmeleri zor. Biz bu projeyle eğitmenlere önceden iyi yapılandırılmış̧, müze ziyareti öncesi, esnası ve sonrası için hangi hazırlıkları ve etkinlikleri yapabileceklerini anlatan bir program hazırladık. Bu kitin içinde bir eğitimci kılavuz kitabı, çocuklar için keşif günlüğü ve bu tur için yapılandırılmış̧ bir müze haritası var. Ayrıca Topkapı Sarayı için 'Kâşifi Şahane' isimli bir kart oyunumuz da mevcut. Bu programın en temel hedefi müze ziyaretlerinin çocuklar için bir yük ve yorgunluk değil, unutulmayacak harika deneyimlere dönüşmesini sağlamak."
Ceylan, çocukların müzelerde duvarlara ve eserlere bakıp çıkmalarını değil, eleştirel birer kültür ve tarih okuyucuları olmalarını beklediklerini belirterek, çocukların müzelerden geçmişe ve bugüne dair zengin çıkarımlarla ayrılmalarını istediklerini, doğru bir kültür okuyucusu olmanın yolunun müzelerden geçtiğini sözlerine ekledi.
Müze Kâşifleri Projesi, çocuklara müzelerin deneyim odaklı tanıtılmasını amaçlıyor. Proje aynı zamanda mekan ve eserlerle etkileşimde bulunma, gözlem, duyguları ifade etme, hayal gücü, yorumlama ve kendi yaşamına bağlama, müzedeki eserleri okuma, kültürel değerleri fark etme, eserlerde verilen mesajların analizini yapma, müzenin planını çıkarma, müzedeki uygulamalara katılma, deney yapma, değerlendirme, ekip çalışması ve iş birliği yapma, tahminde bulunma, sonuç çıkarma gibi birçok beceriyi desteklemeyi amaçlıyor.