EZGİ ÇELİKANKARA
Yılbaşına aylar kala AVM’ler şimdiden çam ağaçlarıyla süslendi, noel baba kıyafetleri denilen şahsın giysileri giyiliyor. İslam’da ve geleneğimizde yeri olmayan bu kutlamalar, ekonomik bir sektöre ve kültürel bir yozlaşmaya dönüştü. Necmettin Erbakan Üniversitesi Ahmet Keleşoğlu İlahiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ramazan Altıntaş, yılbaşı kutlamaları ve 'Milli Piyango' konularına ilişkin gazetemize önemli açıklamalarda bulundu.
Yılbaşı kutlamalarının Müslüman kimliğinde yeri olmadığını belirten Altıntaş, 'Milli Piyango' adı altında oynatılan kumar çeşitlerinin 'milli' ifadesiyle meşruiyet kazandırılmayacağını ve kumarın her türlüsünün haram olduğunu belirtti.
Müslümanlara yakışmıyor
Hristiyan âdeti olan ve İslam dini ile hiçbir ilgisi olmayan yılbaşı kutlamaları hakkında konuşan Altıntaş, bu gibi etkinliklerin içki, kumar gibi Allah’ın haram kıldığı faaliyetlerin adresi olduğunu dile getirdi. Bu tür kutlamaların Müslüman’a yakışmayacağını ifade eden Altıntaş, “Müslümanlar kendi kimliklerini kendi dini şiarlarıyla ilgili sembolleri hayatlarında canlı tutmaz da bir başka kültürün, inanç sisteminin sembolleri öne çıkarılırsa biz gençliğimizi, insanımızı Müslüman kimliğinden soyutlamış oluruz. Kendi inanç sistemine, benliğine, değerlerine ve kültürüne yabancılaşan bir millet birliğini ve bütünlüğünü kaybeder. Müslümanların yılbaşını sıradan bir gün ve gece gibi değerlendirmesi gerekiyor” dedi.
Şans oyunlarından uzak durun
İslam fıkhında şans oyunlarının kumar kapsamında değerlendirildiğini haram kılındığını hatırlatan Altıntaş, Müslümanları duyarlı olmaya çağırdı. Altıntaş, “Şans oyunları yasal olabilir ama helal değildir. Şans faktörüne dayalı olan Milli Piyango, toto, müşterek bahis, ganyan gibi tertip ve oyunlar da kumardır ve haramdır. Bunların isminin başında “millî” kelimesinin bulunması onların haram olmasını ortadan kaldırmaz” diye konuştu.
Sorun; din eğitimi eksikliği
Her yıl insanların büyük ümitlerle oynadıkları Milli Piyango’nun bugüne kadar kimseye hayır getirmediğine dikkat çeken Altıntaş, “Türkiye’nin en zenginleri arasına girdiler ama kısa bir zaman sonra pek çoğu ailesini dağıttı ve bugün sefalet içinde hayatlarını sürdürmektedirler” dedi. Bu tür oyunlara fazla rağbet edilmesinin din eğitimi eksikliğinden kaynaklandığını dile getiren Altıntaş, “Bu tür oyunların hâsılatından bazı kuruluş ve hayır kurumlarının yararlanıyorsa da bu durum, onları meşru hale getirmez, haramlık hükmünü değiştirmez. Temiz ve helal olan gıda ve gelirlerle beslenip geçinmek Allah’ın emridir” açıklamalarında bulundu.