Kuzey Kore'nin dün gerçekleştirdiği ve dünyayı diken üstüne getiren füze denemelerinin fotoğrafları ortaya çıktı.
Sabah 07.36'da aynı anda fırlatılan menzilleri 1000 kilometreyi bulan füzeleri, Kuzey Kore lideri Kim Jong-un da izledi.
Dün açıklandığı gibi yalnızca dört değil, daha fazla füzenin ateşlendiği görülüyor. ABD Savunma Bakanlığı Pentagon da, gece yaptığı açıklamada bu bilgiyi doğruladı.
Kuzey Kore, bölgede nükleer savaşın eşiğine gelindiği uyarısında da bulundu.
Ülkenin BM Daimi Temsilcisi Ja Song Nam, ABD'nin 1 Mart'tan bu yana Güney Kore ile yürüttüğü ortak tatbikatlarda, nükleer uçak gemileri, denizaltılar ve bombardıman uçakları ile hayalet uçaklar kullandığını belirtti.
Tatbikatların bölgeyi nükleer felakete sürükleyebileceğini belirten Pyongyang temsilcisi, askeri hareketliliğin sona ermesini istedi.
ABD'den Rusya'ya tüm dünyanın tepkisini çeken füzelerden dördü, Japonya açıklarına düşmüştü.
Füze savunma sistemi gönderildi
Denemenin üstünden bir gün geçmeden Washington açıklama yaptı, Güney Kore'ye füze savar savunma sistemini yerleştireceğini duyurdu. Amerikan Associated Press (AP) haber ajansının servis ettiği fotoğraflarda, Pyeongtaek'teki Osan hava üssüne ulaşan füze savunma sisteminin kargo uçağından indirildiği görülüyor.
Beyaz Saray Sözcüsü Sean Spicer, "Trump yönetimi Kuzey Kore'nin balistik füze tehditlerine karşılık Güney Kore'ye THAAD (Yüksek İrtifa Bölge Hava Savunması) sistemi yerleştirerek gerekli önlemleri alıyor" dedi.
ABD Savunma Bakanı Jim Mattis ise, Japon mevkidaşı Tomomi İnada ile telefonda görüştü. Pentagon'dan yapılan yazılı açıklamada, "Bakan Mattis ile Bakan Inada bu fırlatmaların kabul edilemez olduğu, bölgedeki güvenlik ve istikrarın altını oyan sorumsuzca bir davranış olduğu konusunda mutabık kaldılar" ifadesi yer aldı.
BM kınadı
Birleşmiş Milletler (BM), Kuzey Kore'nin balistik füze denemesini kınadı. Genel Sekreter Antonio Gutterres, "Bu tür eylemler BM Güvenlik Konseyi kararlarını ihlal ediyor ve bölgesel barış ve istikrara zarar veriyor" dedi.
ABD ve Japonya, BM Güvenlik Konseyine acil toplanma çağrısı yapmıştı.
Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK), 2006'dan bu yana Kuzey Kore'ye bazı yaptırımlar uyguluyor. Konsey, Kuzey Kore'ye nükleer faaliyetleri nedeniyle füze denemesi yapmayı yasaklamıştı.