Hepimiz siviliz

Akil İnsanlar listesinin Güneydoğu Anadolu Bölgesi Başkanı Yılmaz Ensaroğlu, "Komisyon'un toplumun doğru bilgilenmesini sağlamak ve farklı kesimlerin talep ve beklentilerini derlemek gibi işlevler görmesi bekleniyor. Komisyon, hükümet ya da AK Parti adına değil, tamamen bağımsız bir sivil inisiyatif olarak çalışacak" dedi.

NİL GÜLSÜM/ANKARA-

Akil İnsanlar listesinin Güneydoğu Anadolu Bölgesi Başkanı Yılmaz Ensaroğlu, Milat'a konuştu."Daha işin başındayız ve en kolay aşamasındayız" diyen Ensaroğlu, "Ancak silahların susmuş olması, başlı başına bir başarıdır ve en kritik eşiktir. Eğer içerideki PKK'lıların sınır dışına çıkmaları da kazasız sonuçlandırılabilirse, gerisi artık konuşup tartışmanın, siyasetin konusu" şeklinde konuştu.

Kürt meselesinin bu noktaya gelmesinin sebebinin yıllardır meselenin sadece güvenlik boyutuyla ele alınması olduğunu ifade eden Ensaroğlu, "Sorunu, yıllardır bir güvenlik ve asayiş sorununa indirgedik ve çözümünü askere, polise, koruculara bıraktık. Ama sorun daha da derinleşti; defalarca imha edildiği söylenen "terör örgütü" yok olmadı. Bu yaklaşımın dışında çözüm girişimleri daha önce de oldu ancak hepsi sonuçsuz kaldılar" dedi.

Süreç hızlı ilerliyor

Şuan yürütülen sürecin bir reformun ürünü olduğunu ifade eden Ensaroğlu, "Şimdiki çözüm süreci, esasen 2005 ve 2009 açılımlarının, yapılan bir dizi reformun ve özellikle Oslo sürecinin bir ürünü. Detayları çok bilmiyoruz ama kimlik haklarının genişlemesi, demokrasinin pekiştirilmesi ve yerel yönetimlerin güçlendirilmesi gibi yöntemlerle belli bir noktaya varabileceğiz gibi gözüküyor. Daha işin başındayız ve en kolay aşamasındayız. Ancak silahların susmuş olması, başlı başına bir başarıdır ve en kritik eşiktir. Eğer içerideki PKK'lıların sınır dışına çıkmaları da kazasız sonuçlandırılabilirse, gerisi artık konuşup tartışmanın, siyasetin konusu. O aşamanın ne kadar süreceğine dair şimdiden fazla bir şey söylemek zor. Özetle olumlu bulduğum, destek verilmesi gereken ve beklediğimden daha hızlı yürüyen bir süreç olarak değerlendiriyorum" şeklinde konuştu.

Komisyon AK Parti adına çalışmayacak

'Akil İnsanlar' listesini de değerlendiren Ensaroğlu sözlerini şu şekilde sürdürdü: "Bu tür mekanizmalar için nasıl bir liste oluşturursanız oluşturun, eleştiriler olacaktır. Bunları soğukkanlılıkla karşılamak ve daha sonra yapılacak çalışmalar için göz önünde bulundurmak gerekir. Bu tür komisyonlar farklı işlevler görebilirler. Ancak bizim Komisyon'un, yedi coğrafi bölgeye dağılarak tüm toplumun nabzını tutmak, süreç hakkında toplumun doğru bilgilenmesini sağlamak ve farklı kesimlerin talep ve beklentilerini, kaygılarını derlemek gibi işlevler görmesi bekleniyor. Komisyon, hükümet ya da AK Parti adına değil, tamamen bağımsız bir sivil inisiyatif olarak çalışacak. Nerede, kimlerle, hangi konuların ele alınacağını tamamen kendileri belirleyecekler. Sanıyorum, iki aylık yoğun bir istişare sürecinin sonunda gözlem ve tespitlerini rapor haline getirerek ilgililere iletecek ve bununla görevini ifa etmiş olacak."