Hepatit A’nın belirtileri nelerdir?

Hepatit A, hepatit A virüsünün neden olduğu oldukça bulaşıcı bir karaciğer enfeksiyonudur. Virüs, iltihaplanmaya neden olan ve karaciğerinizin çalışma yeteneğini etkileyen çeşitli hepatit virüslerinden biridir. Peki Hepatit A’nın belirtileri nelerdir?

Hepatit A, hepatit A virüsünün neden olduğu oldukça bulaşıcı bir karaciğer enfeksiyonudur. Virüs, iltihaplanmaya neden olan ve karaciğerinizin çalışma yeteneğini etkileyen çeşitli hepatit virüslerinden biridir. Peki Hepatit A’nın belirtileri nelerdir?

Hepatit A Nedir? Hepatit A virüsünün neden olduğu hepatittir. Kirlenmiş su ve gıdalarla bulaşarak salgınlara neden olabilir. Özellikle alt yapının yetersiz olduğu bölgelerde oldukça yaygındır. Yaklaşık %99’u kendiliğinden ve tam olarak iyileşir, kalıcı karaciğer hasarı oluşturmaz. Bir kez geçirildiği zaman tekrar etme şansı çok düşüktür.

Nasıl Bulaşır?

Hepatit A, virüsü taşıyan dışkı ile kirlenmiş su ve besin maddelerinin (sebze ve meyveler) ağızdan alınması yoluyla bulaşır. Virüs ellerde saatlerce canlı kalabildiği için bulaşmada ellerin rolü çok büyüktür. Okullardaki sıra ve kapı kolları, tuvaletlerdeki musluklar virüs taşıyan dışkı ile kirlenebilir, buralardan eller aracılığı ile ağızdan bulaşma daha kolay ve yaygın olur. Bu nedenle toplu yaşanan okul, işyeri, hastane gibi ortamlarda özellikle hijyen koşulları sağlanmadığında hepatit A bulaşma riski artmaktadır.

Ne Kadar Yaygındır?

A ve B virüsleri ile oluşan bulaşıcı sarılıklar ülkemizde çok yaygındır. Türkiye’de, 2000?li yıllara kadar üniversite çağına gelmiş gençlerin %80-90’ı, Hepatit A virüsünü farkında olmasalar bile, çocukluk çağında geçirmekteydi. Ancak kentsel yaşamda artış ve hijyen koşullarında iyileşme nedeniyle artık birçok kişi çocukluk döneminde Hepatit A geçirmediğinden doğal bağışıklığı bulunmamakta ve erişkin dönemde genellikle hastaneye yatmayı gerektirecek düzeyde semptomatik enfeksiyonlar gelişmektedir.

Hepatit A’nın Belirtileri Nelerdir?

Hepatit geçiren kişide bazen hiçbir belirti olmayabilir. Özellikle, çocukların büyük çoğunluğunda ve yetişkinlerin de bir kısmında sarılık ortaya çıkmayabilir veya silik kalabilir. Bu nedenle, özellikle küçük yaş grubundaki çocuklarda hastalık teşhis edilmeden geçip gidebilir. Üstelik çocuklarda belirtiler daha hafif ve kısa sürelidir. Bazen de ateş, eklem ağrıları gibi grip benzeri tablo oluşabilir. Ancak sıklıkla görülen belirtiler şunlardır: Halsizlik İştahsızlık Karın ağrısı Bulantı Cilt ve göz renginde sararma İdrar renginde koyulaşma