Hedefleri; doğa bilinci oluşturmak

Çevre bilincinin insanlarda erken yaşlarda oluşması amacıyla faaliyet gösteren Yeşilcan Derneği, ortaokul ve lise öğrencilerinin yaşamları boyunca en azından bir defa olmak üzere kendi elleriyle fidan dikmesini sağlamayı amaçlıyor. Bu kapsamda mevsim koşullarının elverdiği her ay sonu farklı bir ortaokul veya liseyi fidan dikimine götürmeyi hedefliyor.

HEDEF KİTLE NEDEN ÖĞRENCİLER?

Bireylerin davranışları, seçimleri, talepleri ve alışkanlıkları küçük yaşta aldıkları eğitim, edindikleri tecrübeyle doğrudan ilişkilidir. Küçük yaşta öğrenilen bilgiler genellikle kalıcı olduğu gibi, genç yaştaki bireylerin karşılaştıkları vakalar hayatlarında örnek alacakları yaşam biçimi haline gelecektir. Yeşilcan Gönüllüleri, 'Ağaç yaşken eğilir' atasözünden yola çıkarak, gelecek nesillerin doğayla bağının sadece teoride kalmaması, toprakla ilişkisinin kesilmemesi amacıyla çevre farkındalığına öğrencilerden başlamayı hedefliyor. Çünkü büyük şehirlerde yaşayan ailelerin önemli bölümü doğadan uzak, hatta kopuk bir hayat sürüyor. Asfalt sokaklarda yürüyüp dalından meyve koparmanın lezzetini tatmış ve ömrü boyunca toprağın nasıl eşelendiğini tecrübe etmemiş insanların çocukları, benzer bir yaşamı devam ettiriyor. Oysa toplumun büyük çoğunluğunu oluşturan gençlerin, doğayla tanışmaları elzemdir. Buna doğadan çok bireyin ihtiyacı vardır. Üstelik iletişim imkanlarının en üst düzeye yükseldiği günümüzde gençlerin kendi aralarındaki sanal ilişkinin dışına çıkıp birbirleriyle birlikte sosyal hayatta gerçekleştirecek projelerinin olması onların sosyal yetişkinliği için ayrı bir öneme sahip.

Etkinlik düzenliyor

Dernek, ihtiyaç duyduğu fidanları İstanbul Ağaç ve Peyzaj'dan alıyor. Orman Bakanlığı'nın ya da ilgili belediyenin ormanlaştırmakta olduğu bölgelerinde veya park bahçe için ayrılan alanlarda, Yeşilcan Derneği gerekli izinleri alarak etkinliğini düzenliyor. Ekime uygun bahçesi olan okulların, okul bahçelerini de ilgili izinlerini alarak fidan dikimi için kullanıyor.

Öğrencilere katkısı ne olacak?

Fidan dikimi öğrencilerin eğitim müfredatı dışındaki kişisel gelişimini ve farkındalığını artıracaktır.Birlikte çalışma olanağı öğrencilerin iş bölümü paylaşımı yapmalarına katkı sağlayacağı gibi, takım çalışmasına olan yönelimlerini de artıracaktır.Sosyal bir etkinliğe katılmış olmaları sebebiyle sivil topluma olan ilgileri de henüz ortaokul-lise döneminde başlayacaktır.Öğrencilerin fidan dikimi süreci içindeki etkileşimi, sosyal hayatta daha kolay iletişim kurmalarını sağlayacaktır.