Hedef: 'İstikrar'

Seçime kısa bir süre kala Anayasa Mahkemesi Başkanı Haşim Kılıç'ın seçim barajını tartışmaya açmasının nedeni ortaya çıktı. Kılıç, son zamanlarda mantar gibi türeyen tabela partilerini meclise sokup istikrarı engellemeye çalıştığı iddia ediliyor.

MUSTAFA KILIÇ

Anayasa Mahkemesi Başkanı Haşim Kılıç'ın gündeme getirdiği seçim barajı tartışmaları gündemi hareketlendirdi. Kılıç'ın seçime bu kadar kısa süre kala böyle bir şeyi ortaya atması kafalarda soru işaretlerine neden oldu. AYM'nin seçim barajının düşürülmesi ile ilgili girişiminin hukuki olmadığı söyleniyor. Ayrıca Kılıç bundan tam 9 yıl önce 'yönetimde istikrar ve temsilde adaleti sağladığı' gerekçesiyle seçim barajının kaldırılmamasına karar verdiği ortaya çıktı. Öte yandan Kılıç'ın gündeme taşıdığı bu tartışma son zamanlarda mantar gibi türeyen 'paralel' partiler için yapıldığı idda edildi.

Yeni partiler için mi ?

17/25 Aralık operasyonlarından sonra tavırları değişen AYM Başkanı Haşim Kılıç'ın seçim barajının düşürülmesi için bireysel başvuruların yapıldığını ve bunu görüşeceklerini duyurması üzerine gözler yeni kurulan partilere çevrildi. Kılıç'ın bu açıklaması son zamanlarda 'mantar gibi türeyen paralel partiler için yapıldığı' yorumlarına neden oldu.

Hedef kaos

Haşim Kılıç'ın hazırlığını yaptığı seçim barajı olayını uzmanlar Anayasa darbesi olarak yorumladı. Seçim barajının kaldırılmasıyla seçim barajı sıfırlanacak, meclis en marjinal partilerin bile doluştuğu mekana dönüşecek, siyasu00ee istikrar sona erecek, bu ekonomik düşüşü tetikleyecek bunun sonucunda ise hedefledikleri kaos hayata geçirelecekti.

9 yıl önce reddetmiş

Seçim barıjının düşürülmesini ülke gündemine taşıyan Anayasa Mahkemesi Başkanı Haşim Kılıç'ı 9 yıl önce "yönetimde istikrar ve temsilde adaleti sağladığı" gerekçesiyle uygulamanın devamına karar verdiği ortaya çıktı. Haşim Kılıç'ın açıklamalarının aksine mahkeme 2005'te SHP'nin başvurusu ile ilgili verdiği bir kararda ülke barajı ve bölge barajlarını değerlendirdi. 2005/54 Esas numaralı karari ile mahkeme bölge barajını iptal ederken, ülke barajı ile ilgili, "yönetimde istikrar ve temsilde adaleti sağladığı" gerekçesiyle uygulamanın devamına karar verdi.

AİHM ihlal kararı vermedi

Seçim barajı konusu birçok kişi tarafıdan Avrupa İnsan Hakları Mahkemesine (AİHM) de götürülmüştü. İnsan Hakları Mahkemesi yüzde 10 seçim barajının kabul edilemez olduğunu ancak hak ihlali olduğuna ilişkin bir karar vermedi. 2008 yılında verilen kararda AİHM bu sorunun parlamento ile çözümüne dikkat çekmişti.

Anayasa Mahkemesi kanununa aykırı

Anayasa'da da açıkça Anayasa Mahkemesi'ne bu konuda bir yetki ve görev verilmediği için Haşim Kılıç'ın açıklamaları hukuksal olarak bir anlam ifade etmediği iddia ediliyor. Anayasa Mahkemesi Kuruluş Kanunun 45. maddesinde açıkça kanunlar ve kanun hükmündeki kararnamelerle ile ilgili bireysel başvuru yapılamayacağı vurgulanıyor. Söz konusu Kanunun 45. Maddesinin 3. fıkrasında; "Yasama işlemleri ile düzenleyici idari işlemler aleyhine doğrudan bireysel başvuru yapılamayacağı gibi Anayasa Mahkemesi kararları ile Anayasanın yargı denetimi dışında bıraktığı işlemler de bireysel başvurunun konusu olamaz" deniliyor. Buna rağmen AYM Başkanı Kılıç'ın sözleri Yüksek Mahkeme üyeleri arasında da olumsuzluğa neden olduğu söyleniyor.