Hedef 'Akdeniz Koridoru'

PYD'nin, Tel Abyad'ı kontrol altına almasını ve oluşan yeni denklemin Türkiye'ye yansımalarını değerlendiren Mardin Merkezi Düşünce Kuruluşu Başkanı Ahmet Akgül, "Görmeyi arzu etmediğimiz bir durumdayız" dedi.

Kübra Esin HAKBİLİR/ANKARA

PKK'nın Suriye kolu PYD güçleri, IŞİD'in kontrolünde bulunan Tel Abyad ilçesini tamamen ele geçirdi. IŞİD'in bölgeden çekilip kontrolü PYD'ye bırakmasını Mardin Merkezli Düşünce Kuruluşu Başkanı Ahmet Akgül değerlendirdi.

"MÜCADELE ENERJİ ALANLARINI KONTROL ETMEK"

Suriye'de demokratik bir ülke inşası hayaliyle başlayan halk ayaklanmasının yerini enerji alanlarını kontrol etmek isteyen grupların mücadelesine bıraktığını söyleyen Ahmet Akgül, IŞİD ile PYD arasındaki mücadelenin de bu yönde seyrettiğini dile getirdi. Akgül, küresel sermayenin Suriye'nin Rimelan ve Suveydiye'nin yanı sıra Kuzey Irak'taki petrolün Akdeniz'e taşınmasına aracılık edecek güvenli bir enerji koridor oluşturma planlarının olduğunu belirtti. Akgül, bu plan dahilinde koridorun sakinlerinden olan Kürt grupları arasında PKK uzantısı olan PYD yapılanmasının beraber çalışılabilecek en uygun grup olduğunu söyledi.PYD'nin Rasulayn ile başlayan ve ardından koridor için oldukça önemli gördüğü Kobane'yi ele geçirmesi, planının tamamlayıcı bir unsuru olarak Tel Abyad kentinin alınması ile "Şimdi sırada Afrin'le olan bağlantıyı sağlayıp ardından Akdeniz'e bu koridoru ulaştırmak var"dedi.

"İNGİLİZLERİN ETKİSİ VAR"

Akgül, IŞİD'in bu bölgelerden çekilip kontrolü PYD'ye bırakmasının nedenlerinin bir muamma olmakla birlikte birçok unsurun oluşabileceğini vurguladı. İçlerinde Sünni Araplardan, Avrupa'da yaşayan Afrikalılara kadar her kesimden insan mevcut olduğunu söyleyen Akgül, İslam Devleti kuruluyor inancı ile Afganistan veya Rusya'daki cihat edenlerin de bu gruba katıldığını dile getirdi. Ahmet Akgül, IŞİD için esas muamma, beyin takımı ile ilgili kısım olduğunu, Zerkavi'nin 2013 yılında kendilerini lağvettiğini ilan etmesinin ardından güçlenen bu grubun beyin takımında İngilizlerin etkisi olduğunu belirtti.

"PLANLAR İŞLEMEYE DEVAM EDİYOR"

Akgül, Suriye'nin kuzeyinde özgürlüğüne susamış bir halka, özgürlük vaadinin dışında yeni topraklar ve ekonomik imkanların sunulduğuna dikkat çekti. Akgül, "Hem Suriye'nin zengin petrol bölgelerindeki petrolü işletmeye, hem de Kuzey Irak'taki petrolün Akdeniz'e taşınmasına aracılık etmeye yönelik mükemmel bir plan işlemeye devam ediyor" ifadelerinde bulundu.

"TÜRKİYE SAF DIŞI BIRAKILMAK İSTENİYOR"

Akgül sözlerini şu şekilde sürdürdü: "Bu süreç Irak'ın kuzeyinden Türkiye vasıtasıyla ihracatını yapan Irak Kürdistan'ını yeniden kontrol altına alma ve bu açılan yeni Suriye koridorundan Akdeniz'e ulaştırmak suretiyle ticaret güzergahında Türkiye'yi saf dışı bırakmaya yönelik bir süreçtir" diyerek yaşananların İsrail'in manevra alanını genişletmeye yönelik bir hesap olduğunu dile getirdi."Suriye'nin kuzeyindeki mücadele paranın iki yüzü gibi" diyen Akgül, "Hiçbir kuvvet etnik unsurları galeyana getirmeden bu planı sorunsuz işletemezdi. Arapların ezilmişliği ve Kürtlerin özgürlük aşkı yazı turaya bağlanmış durumda. Ama yazı da tura da çıksa Batı kazanacak. Bu şekilde devam ederse bu kumarın Türkiye'ye hem siyasi, hem ekonomik, hem sosyal, hem de dini yansımaları pek iyi görünmüyor" değerlendirmelerinde bulundu.