KENAN ADEM KIZILAĞIL/ ANKARA
Devlet tarafından başlatılan çözüm süreci eylem planı tüm hızıyla devam ediyor. İmralı görüşmeleri yapılıyor, demokratik adımlar hız kazanıyor. İşte tam bu noktada provokatörler devreye girdi. İmralı görüşmelerinin tutanakları bir gazeteye servis edildi. Şimdi akıllara gelen sorular ise neden servis edildi? Kim? Ne için yaptı? Yeni Habur mu olacak..?
Sızdırmanın amacı belli
Yaşanan gelişmeleri değerlendiren uzmanlar, "Tutanakların servis edilmesinde birinci amaç sürece engel olmak, ikincisi ise normalleşmenin önünü açmak ve özgürlükleri yaygınlaştırmak için hazırlanan 4. Yargı paketini hedef alındı" dedi. Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik, İmralı'ya giden BDP heyetinin basına yansıyan ''görüşme tutanaklarına'' ilişkin, ''Birilerinin kendi aralarında yaptığı konuşmaları sanki hükümetin pazarlık belgesi gibi sunmak başlı başına bir yanlıştır'' diye konuştu.
Rahatsız oldular
Eski askeri Savcı Faik Tarımcıoğlu, "30 yıldır akan kan var. Bugün Kürt sorunun çözümü için hükümet büyük bir risk almış ve çözüm için ciddi adımlar atıyor. Bu elbette birilerini rahatsız edecektir. Önemli olan rahatsız olanların oyuna gelmemektir. Rahatsız olanlar devlet içerisine sızan derin yapılar ve PKK'nın şahin kanadı. Tabi bir de gizli servisler var. Bu son operasyonun 'şunun işi' diyemeyiz ama amaçlarının şer olduğu kesin" dedi.
Önce sağduyu
Paris cinayetlerini hatırlatan Tarımcıoğlu, "Oslo sürecinin deşifre edilmesi, Paris cinayetleri ve bu tutanakların sızdırılması bir birinden bağımsız olaylar gibi gözükse de asıl amaç kardeşlik projesini sekteye uğratmaktır. Herkes bunun farkına vararak daha dikkatli olmalı. Bu süreci kimsenin baltalamasına izin vermemeliyiz" diye konuştu.
Reformlardan vazgeçilmemeli
4. yargı paketinin önemli olduğunu vurgulayan Tarımcıoğlu, "Terör olayına bulaşmamış insanların affedilmesi demokratik bir gelişmedir. Pişman olan insanların yeniden topluma kazandırılması adına 4.yargı paketi çok önemli. Anacak son gelişmelerle arka planda bu paketin hedef alındığını söylemekte mümkünu2026 KCK tutuklularının serbest bırakılması sürecin rayında ilerlemesine etki edecek. Bu da birilerinin işine gelmiyor. Ama birileri istemiyor diye reformlardan vazgeçilemez" şeklinde konuştu.
Asıl hedef Hükümet
"AK Parti iktidara geldiği günden bu yana sorunun çözülmesi için bir mücadele içinde" diyen Tarımcıoğlu, "Kararlı adımlarını deva ettiriyor. Sorunu çözmek için istikrarlı bir şekilde kurumlar arası iletişim sağlayarak hareket etmeye çalışıyor. Sabotajcılar da başta hükümet olmak üzere Milli İstihbarat Teşkilatı(MİT) Müsteşarı Hakan Fidan'ı ve Genelkurmayı hedef gösteriyorlar" şeklinde sözlerini noktaladı.
Tam da MHP ve CHP için
Tutanakların üzerinde özenle çalışıldığına dikkat çeken Sivil Düşünce Platformu Temsilcisi Ufuk Çoşkun, sözlerini şu şekilde sürdürdü: "Bilindiği gibi İmralı görüşme tutanakları bir gazeteye servis edildi. İttihatçılarda oyun bitmiyoru2026 Yüzyıllık bir tecrübeyle olsa gerek artık profesyonelleşmişler. Hükümete dönük Uludere operasyonundan sonra bu ikinci büyük operasyonları oldu. Servis edilen bilgiler tam da MHP ve CHP'nin tezlerini güçlendiren bilgiler. Özenle seçilmiş, üzerinde titizlikle çalışılmış bir metin var karşımızda. MHP ve CHP'ye 'Sizin muhalefetiniz AK Parti'yi bitirecek çapta değil alın bu bilgileri de ülke bölünüyor propagandası yapın' der gibi. Öylede yaptılar ve yapacaklar."
Ulusalcı damara oynuyorlar
Eski Milletvekili Ufuk Uras ise servis edilen tutanakların başka ulusalcı kanadı harekete geçirmek için böyle bir yola başvurabileceklerini söyleyerek, "Önemli ve hassas bir konu bu. İmralı görüşmelerini ikinci Oslo görüşmesindeki krize benzetmek doğru olmaz. İkinci Oslo krizi, bu görüşmeyi doğurmuştur. Barışa yönelik bir girişim var. Başka ülkelerdeki istihbarat kurumları eğer bu durumu sabote etmek isteselerdi, emin olun ulusalcı kanadı harekete geçirecek türden bir yayın yaptırırdı" dedi.
4. Yargı paketinin önemi
Başta KCK davaları olmak üzere terör suçu nedeniyle yargılanan birçok tutuklunun tahliyesini gündeme getirmesi nedeniyle kamuoyunca tartışılan 4. Yargı Paketi'ni SETA Hukuk ve İnsan Hakları Direktörü Yılmaz Ensaroğlu yorumladı. KCK davalarının popüler oluşu nedeniyle toplumu ilgilendirdiği için öne çıktığını belirten Ensaroğlu, paketin hedefinin çok daha kapsamlı olduğunu ve olası tahliyelerin paketi gölgelememesi gerektiğini ifade etti.
Terör algısı değişecek
Öncelikle paketin ifade özgürlüğünde terör algısını değiştireceğine vurgu yapan Ensaroğlu, "Türkiye'de, Terörle Mücadele Kanunu'nda veya Türk Ceza Kanunu'nda olmaması gerektiği halde, terörle etkili mücadele için hukuku zorlayarak kimi düşünce açıklamalarının terör kavramının içine sokulduğunu ve bundan dolayı şiddete başvurmadığı halde sadece düşüncesini açıklamış ya da o açıklanmış işleri kendi yayın organında yayınlamış yazıişleri müdürlerinin hapiste olduğuna" dikkat çeken Ensaroğlu, paketin bu algı arızasını gidereceğine vurguda bulundu.