HDP: PKK'yı silahsızlanmaya çağırıyoruz

Yalçın Akdoğan'la bir araya gelen HDP heyetinden Sırrı Süreyya Önder, Öcalan'ın silahsızlanma için PKK'ya toplantı çağrısında bulunduğunu duyurdu.
Başbakan Yardımcısı Yalçın Akdoğan, Çözüm Süreci'ne ilişkin gelişmeleri değerlendirmek üzere Başbakanlık Dolmabahçe Çalışma Ofisi'nde HDP heyeti ile bir araya geldi.
Saat 11.00 sıralarında başlayan görüşmeye Pervin Buldan, Sırrı Süreyya Önder ve İdris Baluken katıldı. Görüşme sonrası Pervin Buldan açıklama yaparak, "Hükümet yetkilileriyle beraber açıklama yapacağız" dedi.
Bu açıklamanın "silahlara veda" açıklaması olup olmadığı merak ediliyor...
HDP adına Sırri Süreyya Önder açıklama yaptı. İşte Önder'in açıklamasından satır başları:
Zaman Zaman aksamlarla yürütülen süreç, resmi ve sorumlu bir sürece gelmiştir.
ÖCALAN'DAN SİLAHSIZLANMA DAVETİ
Abdullah Öcalan'ın PKK'ya 'silah bırak' çağrısı Sırrı Süreyya Önder tarafından kamuoyuna duyuruldu.
Görüşme sonrası konuşan Sırrı Süreyya Önder, "Tarihi bir kararın eşiğindeyiz. Süreçte gelinen aşamaya ilişkin Öcalan temel değerlendirmesi şudur. Bu 30 yıl çalışma sürecini kalıcı barışa götürürken demokratik bir çözüme ulaşmak genel hedefimizdir. Sayın Öcalan Bahar aylarında PKK'yi kongeye davet ediyorum dedi. Bu davet silahlı mücadelenin yerini demokratik siyasetin almasına yönelik tarihi bir niyet beyanıdır" dedi.
10 MADDELİK BİLDİRİ
Bu açıklamayı yapan Önder, daha sonra 10 maddelik bildiriyi okudu.
-Demokratik siyaset tanımı ve içeriği
-Demokratik çözümün yerel boyutlarının tanımlanması
-Özgür vatandaşlığın güvenceleri
-Kadın kültür ve ekolojik sorunların yasal çözümleri
-Kimlik kavramı ve tanımı ve tanınmasına yönelik anlayışın geliştirilmesi
-Ortak vatan ve milletin demokratik ölçülerle tanımlanmadı
-Demokratik hamlelerin içleştirmeyi hedefleyen yeni bir anayasa
-Tarihi gelişmelerin hayat geçirilmesi için bir çatışmanın elzem olduğuna şüphe yoktur. Tüm demokratik çevreleri gelinen bu demokratik ve çözüm aşamasına güç katmaya davet ediyoruz. Barışa her zamankinden çok daha yakınız.
"SİLAHLAR BIRAKILMALI"
Yalçın Akdoğan'ın açıklamalarından satır başları: Gelinen aşamayı tüm boyutlarıyla ele aldık. Silahların bırakılması için çalışmaların hız kazanmasını önemli görüyoruz. AK Parti iktidarı olarak akan kan dursun diye çözümler üretmeye çalıştık. Demokrasimizin daha ileri noktalara ulaşabilmesi için herkesin el birliğiyle gayret göstermesi önemlidir. Bir kısım konu başlıkları tartışılıyor, bundan sonra da tartışmaktan geri kalmamamız gerekiyor. Yeni anayasayı bir çok kökl sorunu çözmede etkili olacağını görüyoruz. İyi niyetli ve kararlı bir şekilde çözüme sahip çıkılması gerekiyor. Sorunlara demokratik çözümler bularak birleştiren bir etki yapmaktadır. Hakça ve kardeşçe bir ortam oluşturmak gerekir. Biz birlikte Türkiye'yiz ve herşey Türkiye için.