9 Ekim 2018’de dünyanın en büyük çaplı havalimanı taşınmasının gerçekleştirileceği İstanbul Yeni Havalimanı’nda hazırlıklar için sona geliniyor. İGA Havalimanı İşletmesi İcra Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü H. Kadri Samsunlu, dün İstanbul’da düzenlenen basın toplantısında Atatürk Havalimanı’nın İstanbul Yeni Havalimanı’na taşınmasına ilişkin Operasyonel Hazırlık ve Havalimanı Taşınması (ORAT) sürecini anlattı.
EKONOMİNİN ZAFER ANITI İstanbul Yeni Havalimanı’nın ekonomik olarak bir ‘zafer anıtı’ olduğunu belirten Samsunlu, projenin 15 yıllık alt yapı ve ulaştırma yatırımlarına güçlü bir motorla yeni bir ivme kazandıracağını ifade etti. Samsunlu, dünya havacılığının kalbi olmaya hazırlanan İstanbul Yeni Havalimanı’nı 29 Ekim’de açmak için çalışmaların tüm hızla plan ve programa uygun olarak devam ettiğini belirtti.
9 BİN KİŞİYLE YOLCULUK TESTİ Taşınma hazırlıklarının yanısıra personel eğitimlerini sürdürdüklerini anlatan Samsunlu, “Operasyona hazırlık noktasında önümüzdeki bir ay içinde 3 büyük deneme gerçekleştireceğiz. Toplam, 9 bin kişi ve 10 gerçek uçak kullanacağız. Daha önce yapılmamış çapta bir taşınmaya şahit olacağız. Bu birikim ve tecrübeyle bu işi en iyi Türkler yapar dedirtebiliriz” dedi. Samsunlu, “Dünyada 45 km uzaklığa taşınmış başka bir havalimanı yok. Yeni Havalimanı’na gerçekleşecek taşınma süreci ile ilgili 2016 yılından bu yana çalışmalarımızı büyük bir titizlikle yürütüyoruz. Geldiğimiz aşamada operasyona hazırlık sürecinde başta THY olmak üzere havayolları, yer hizmetleri ve diğer paydaşlarımıza havalimanına alışabilmeleri için verdiğimiz eğitimleri tamamladık” dedi.
D-20 BAĞLANTISI HAZIR Metronun havalimanına 2020 yılında gelmesini beklediklerini ve bağlantı yollarının inşası konusunda çalışmaların tüm hızıyla sürdüğünü ifade eden Samsunlu, şunları kaydetti: “Hasdal’dan olan D-20 bağlantısı veya üçüncü köprünün bağlantı yolları ve şu an inşaatı oldukça ilerlemiş olan Kuzey Marmara Otoyolu, buraya yolcularımızın ulaşımında ciddi bir hızlılık sağlayacaktır. Açılışla birlikte direkt D-20’den havalimanına giriş-çıkış altyapısı bitirilmiş olacak. Bu altyapı da neredeyse hazır.”
YOLCULARIN YARISI TOPLU TAŞIMAYLA GELECEK Toplu ulaşım için geçen hafta İstanbul Büyükşehir Belediyesi bir ihale yaptığını hatırlatan Samsunlu, “Toplam 18 hattan buraya lüks otobüslerle yolcu taşınmasıyla ilgili bir süreç başlattı. Bu hatların kapasitesi günlük olarak 128 bin. Yüzde 50 kapasiteyle gelse bu otobüsler 64 bin kişiye bakıyorsunuz. Bu da bizim açılışımızdan itibaren en az 1-1,5 yıl buranın ihtiyacını rahatlıkla karşılayabilecek bir kapasite” dedi.
50 BİN PERSONEL ÇALIŞIR Havalimanında otopark ücretlerinin mevcut tarifelerden kopuk olmayacağını belirten Samsunlu, açılıştan sonra toplam personel sayısının 45-50 bin civarında olmasını beklediklerini anlattı.
BİR AYDA ÜÇ DENEME OPERASYONU * 1. Deneme Operasyonu (Eylül ayı son haftası): 1000 sahte yolcu, 2 bin bagaj, Operasyonel paydaşlar ve Kamu Kurumları’na ait yaklaşık 800 personel, 2 adet gerçek uçak (THY), 50 Yer Hizmet Ekipmanı ile gerçekleştirilecek. * 2. Deneme Operasyonu (Ekim ilk Haftası): 3 bin sahte yolcu, 6 bin sahte bagaj, Operasyonel paydaşlar ve Kamu Kurumları’na ait yaklaşık 1000 personel, 3 adet gerçek uçak, 150 Yer Hizmet Ekipmanı ile planlanmaktadır. * 3. Deneme Operasyonu (Ekim İkinci Haftası): 5 bin sahte yolcu, 10 bin sahte bagaj, İGA, Operasyonel paydaşlar ve Kamu Kurumları’na ait yaklaşık 1000 personel, 5 adet gerçek uçak, 200 Yer Hizmet Ekipmanı ile planlanmaktadır. OLAĞANÜSTÜ PLAN TESTLERİ HAZIR Denemelerde, sözde yolcuların havalimanlarına girerek bagajlarını teslim etmesi ve biniş kartlarıyla uçağa yönlendirilmesi, seçilen koltuğun değişimi ve yeniden bilet basımı, transfer yolcuların yönlendirme tabelalarıyla yeni uçuş kapısını bulması, bagajların zamanında uçağa ve yolcuya teslim edilmesi ve daha pek çok senaryoyu kapsıyor. Denemeler esnasında havalimanının içerisinde bulunan sistemlerin arızalanması halinde uygulanacak olağanüstü durum planları da test ediliyor.
BİLİŞİM SİSTEMİNİN ALT YAPISI AÇILIŞA HAZIR Yeni havalimanına taşınma sürecindeki bilişim sistemleri kapsamında fiber kablolama, kablosuz network, fiziksek güvenlik sistemi, uçuş bilgi sistemi, terminal yönetim sistemi, check-in ve boarding sistemleri, havalimanı operasyonel kontrol merkezi, bagaj eşleştirme, ayırma ve lokal kalkış kontrol sistemlerinin operasyonel hazırlıkları da hazırlandı.