Karagöz Derneği ve Kültür ve Turizm Bakanlığı öncülüğünde Hatay'da başlayan ve depremzede çocukların yüzünde tebessüm, kalplerinde mutluluk oluşturmayı hedefleyen etkinlikler kapsamında, depremin etkilediği il ve ilçelerde gösteriler yapılacak. UNIMA Türkiye Milli Merkezi Yönetim Kurulu Başkanı Enis Ergün, depremzede çocuklara özel etkinlikler hazırladıklarını belirterek, "İlk olarak Hatay'da çadır kentleri gezerek gösterilerine başladılar. Bir avuç tebessüm, bir tutam mutluluk için çıktığımız yolculuğumuz Gaziantep'te Nurdağı ve İslahiye ilçelerinde devam ediyor. Her hafta başka şehirlerimizde çocuklarımızla buluşacağız." dedi.
Ergün, gösterilerin sonunda her çocuğa Karagöz-Hacivat tasviri hediye ettiklerini kaydederek, "İnanıyoruz ki, Karagöz ve kukla hepimize iyi gelecek." ifadelerini kullandı.
'Gittiğimiz her yerde büyük bir dayanışma içinde herkes'Deprem bölgesinden başka şehirlere geçen çocuklara yönelik de benzer etkinlikler yaptıklarını aktaran Ergün, "UNIMA Türkiye ve Karagöz Derneği olarak Kültür ve Turizm Bakanlığı Araştırma ve Eğitim Genel Müdürlüğü ile birlikte birçok değerli kurumun destekleriyle çalışmalarımızı sürdürüyoruz." diye konuştu. Enis Ergün, yaşanan felaketlerin ardından çocuklara yönelik çalışmaların önemine işaret ederek, şunları söyledi:
"Böyle büyük felaketlerin ardından yetişkinler olarak bir şekilde yaşadığımız travmayı atlatmaya çalışsak da maalesef çocuklarımızı unutuyoruz. Oysa onlar acılarını, korkularını çoğu zaman içlerinde yaşıyorlar. Çok zorlu bir dönemden geçiyoruz. Her aile büyük yaralar almış, büyük kayıplar yaşamış durumda. Gittiğimiz her yerde büyük bir dayanışma içinde herkes. Bu acı günleri atlatabilmek için sahada olan herkes, birbirine yardımcı olmak için büyük bir gayret sarfediyor. Özellikle çocuklarımızın bu zor günleri atlatabilmeleri için herkes özel bir çaba içinde."
'Çalışmaların uzun dönemli sürdürülebilir olması önemli'Bu süreçte çocuklar kadar yetişkinlerin de bu tarz etkinliklere ihtiyaç duyduğunu belirten Ergün, "Karagöz ve kukla gösterilerine çocuklar gibi, yetişkinler de çok ilgi gösteriyor. Kimi zaman bir çadırda, kimi zaman çadır kentlerdeki açık alanlarda, kimi zaman da bir okulun bahçesinde perdelerimizi açıyoruz. Elbette bu uzun bir süreç. Hep birlikte yaralarımızı sarmak için bayram sonrası da yine deprem bölgesinde etkinliklerimize devam edeceğiz." dedi. Ergün, depremzede çocukların yaralarını sarabilmek ve moral verebilmek için gerekli çalışmaların uzun dönemli olarak hayata geçirilmesi gerektiğine vurgu yaparak, "Şu ana kadar yapılan çalışmaların uzun dönemli sürdürülebilir olması, birkaç hafta ile sınırlı olmaması çok önemli diye düşünüyorum. Katkı sağlayabilecek tüm kurumların, depremden etkilenen şehirlerimizdeki çalışmalarını uzun süreli planlamaları çok önemli. Çocuklar kadar yetişkinlere yönelik sanatsal çalışmaların da bölgede olması çok anlamlı olacak." değerlendirmesinde bulundu.