CNN'in haberine göre, Hawaii eyaletinde Büyük Ada ve Maui Adası'nda devam eden orman yangınlarına ilişkin yetkililer basın toplantısı düzenledi.
Hawaii Valisi Josh Green, toplantıda "Bugün sahada neler olduğunu merak ediyorsunuz. Maalesef daha fazla ölüm yaşandı. Ölenlerin sayısı 89'a yükseldi." bilgisini paylaştı.
Green, ölü sayısının artmasını beklediklerini belirterek "Hawaii'nin tarihteki en büyük felaketiyle karşı karşıyayız. Yangınlar sonucu 2,200'den fazla yapı yok oldu ve toplam hasarın miktarı 6 milyar doları geçti." dedi.
Sadece 2'sinin kimliğinin tespit edldiMaui Polis Şefi John Pelletier ise 89 kişinin yaşamını yitirdiğini, ancak bunlardan sadece 2'sinin kimliğinin tespit edilebildiğini söyledi.
Pelletier, arama kurtarma çalışmalarını hızlandırmak istediklerini belirterek "Ancak şu ana kadar yangın bölgesinin yalnızca yüzde 3'üne köpeklerle ulaşabildik." dedi.
İtfaiye yetkilisi Lori Moore-Merrell, Hawaii'deki can kaybının 2018'de California'da 85 kişinin öldüğü yangınları geçtiğini belirtti. Moore-Merrell, "Hawaii'deki yangınlar, ABD tarihindeki en ölümcül orman yangınları oldu." dedi.
Öte yandan, ABD Başkanı Joe Biden, Maui Adası'nı yangının yol açtığı zararlar nedeniyle "felaket bölgesi" ilan etmiş ve zarar görenlerin tazmin edileceğini açıklamıştı.
Hawaii orman yangınları nasıl başladı?Hawaii, tarihinde orman yangınlarına aşina bir yer olmakla birlikte, son birkaç gündeki yangınlar, takımada tarihinde yaşanan en ciddi yangınlar olarak değerlendiriliyor.
Bu yangınlar büyük tahribata yol açtı ve yerleşim yerlerine sıçrayarak bazı kasabaların tamamen yok olmasına neden oldu. Yangınların sebepleri hala araştırılıyor ancak kasırga rüzgarları ve kuru hava, alevlerin yayılmasına katkı sağladı.
Hawaii'nin büyük bir bölümünde etkili olan kuraklık ve anormal kuru hava koşulları da yangının büyümesine katkıda bulundu. ABD Kuraklık Raporlarına göre, ülkenin yaklaşık yüzde 14'ü ciddi veya hafif kuraklık yaşarken, Hawaii'nin yüzde 80'inde durum anormal kuru hava seviyesine ulaştı.
Geçen ay ABD Meteoroloji Müdürlüğü, Maui'de çalı yangınlarının bildirildiğini ve yangının kısa bir süreliğine bir otoyolu kapattığını duyurdu. Meteorologlar ayrıca, "bu yılki kuru mevsimde yangın riskinin artabileceği" uyarısını yaptı.
Bilim insanları, Hawaii adalarının bazı bölgelerinin yerel bitkilerin yerine daha kolay tutuşabilen yabancı otlarla kaplı olduğuna dikkat çekiyor. Bu durum, kıvılcımın kuraklık koşullarıyla birleştiğinde hızla yayılan bir yangına dönüşebileceği anlamına geliyor.
Yangınların öncesinde Maui için kırmızı alarm verilmişti. Salı günü Dora Kasırgası'nın Hawaii kıyılarından geçmesi, yangınları daha da şiddetlendirdi.
Hawaii Valisi Josh Green, Perşembe günü yaptığı bir basın toplantısında, yangınların eyalet tarihindeki "en büyük doğal felaket" olduğunu ifade etti. Green, iklim değişikliğinin Hawaii'yi benzersiz koşullarla karşı karşıya bıraktığını belirterek, "Dünyanın birçok farklı bölgesinde bunu ilk defa görüyoruz." dedi.
Hawaii'deki son büyük yangın 2018'de gerçekleşti. Lane Kasırgası'nın rüzgarları, Lahaina bölgesindeki alevleri körüklemişti. Bu bölge, bu haftaki yangınlarda da büyük zarar gördü.
Önceki yangında, 2 bin dönümlük arazi ve 31 araç ile birçok ev de dahil olmak üzere toplam 21 yapının zarar gördüğü belirtiliyor.
Eskiden Hawaii'de orman yangınları nadiren görülen olaylardı ve genellikle volkanik patlamalar veya yıldırım çarpmalarıyla sınırlıydı. Ancak son yıllarda, insan faaliyetleri bu yangınları daha sık ve daha büyük boyutta meydana getirir hale getirdi.