Hava durumunun hayvanlara etkisi nelerdir

Mevsim değişikliği iklim değişikliği hava durumu değişikliği derken hayvanlarımızın da bu durumdan nasıl etkilendiğini unutmamak lazım. İnsanlar bu durumdan etkilendiği gibi hayvanlar da etkilenir. Bu etkiler sağlık açısından hayvanların psikolojisi açısından olabilir. Eğer hayvanımız durduk yere ağlıyorsa ya da tüy döküyorsa sebepleri bunlar olabilir.

Mevsim değişikliği iklim değişikliği hava durumu değişikliği derken hayvanlarımızın da bu durumdan nasıl etkilendiğini unutmamak lazım. İnsanlar bu durumdan etkilendiği gibi hayvanlar da etkilenir. Bu etkiler sağlık açısından hayvanların psikolojisi açısından olabilir. Eğer hayvanımız durduk yere ağlıyorsa ya da tüy döküyorsa sebepleri bunlar olabilir.

Biliyorsunuz artık mevsimler de şaştı. Yazla kış birbirine karıştı. Bu düzensizlik, hayvanların üzerinde de birçok değişikliğe sebep oluyor. Örneğin mart ayı gelmeden, daha ocak ayında kediler bağırmaya başlıyor. Bizler de ''zamansız bağırışa'' tepki gösteriyoruz. Oysa onlar da haklı... Ne zaman sıcak ne zaman soğuk belli değil ki. Bir başka konu da mevsimsel tüy değişimi... Hayvanlar, yazlık tüylerini çıkarıp kışlıklarını giyerler. Bir ay süren tüy dökümü olması normaldir. Ama havalardaki dengesizlik, bu düzeni de bozdu. Hayvanlar ne zaman tüy değiştirir, belli olmaz oldu. Bu yüzden kedi ve köpeğinizi düzenli olarak tarayın, özel şampuanlarla yıkayın.

Hava koşulları nasıl olursa olsun, kedi/köpeğinizin güvenliği ve rahatını sağlamanın en iyi yolu, onu evinizin, kendinizce en rahat ve güvenli bulduğunuz yerinde barındırmaktır.

Yaz mevsiminin çok sıcak ve nemli ya da kışın çok soğuk günleri, kedi/köpeğinizin evden çok dışarıda vakit geçirdiği zamanlardır ve bu durum pek çok problemi de beraberinde getirir.

Evden çok dışarıda bulunan pek çok kedi ve köpek evin kurallarını bilmeyebilir. Bu da eşyaları çiğneme ve mobilyaları tırnaklama gibi zararlı davranışlara sebebiyet verir. Bu nedenle, değerli eşyalarınızı ve bitkilerinizi kedi/köpeğin ulaşamayacağı yerde bulundurmaya özen gösterin.

Sıcak havalarda dışarıya çıkmasına izin verdiğiniz kedi/köpeğiniz, evinize pire gibi istenmeyen misafirlerle dönebilir.

Mevsimsel değişimler, kedi/köpek tüylerindeki değişimi de beraberinde getirir. Kedi/köpeğinizin tüylerini düzenli olarak taramanız, halı ve mobilyalarınızın üzerindeki tüylerin azalmasını sağlayacaktır.

Yaz Mevsimi

Yazın sıcaklığı kedi/köpeğinizin vücudundaki stres seviyesini arttırır. Bu nedenle, kedi/köpeğinizin, bu sıcak yaz günlerini evinizin gölgede kalan bir bölümünde geçirmesini sağlamalısınız. Kedi/köpeğinizin bulunduğu evinizin bu bölümünün, klima ya da açık bırakacağınız pencereler vasıtasıyla serin kalmasını sağlayın ve yine bu odada kedi/köpeğinizin ulaşabileceği bir yerde her zaman taze bir kap su bulundurmayı unutmayın.

Kedi/köpeğiniz tüm gününü ev dışında geçiriyorsa, kaldırımların çok fazla ısındığı yaz günlerinde, onun gölgede ve de tercihen çimenlik bir alanda olmasını sağlayın. Günün farklı zamanlarında kedi/köpeğinizin bulunduğu alanın gölgede kalıp kalmadığını kontrol edin.

Yaz mevsiminde kedi/köpeğinizin suya olan gereksinimi artar. Bu gereksinimi karşılamak için daha geniş su kapları ya da suya dilediği zaman ulaşabileceği ortamlar hazırlayın.

Pek çok veteriner, tüyleri sıcağı izole ettiği için, kedi ve köpeklerin traş edilmemesini tavsiye etmektedir.

Kalın tüylü kedi ve köpek ırkları, özellikle sıcak ve rutubetli havalarda hasta olmaya eğilimlidir. Pek çok kalın tüylü köpek, çok sıcak havalarda su birikintilerinde tembelce oturmaktan büyük keyif alır.

Yaşlı ve yavru kedi/köpekler ve çalışan köpekler yüksek hava sıcaklıklarından etkilenme riski taşımaktadırlar.

Çok sıcak yaz günlerinde arabanızla yaptığınız kısa yolculuklarda (araba ile alışverişe gitme vs.) köpeğiniz ya da kedinizi yanınıza almak yerine evde bırakmayı tercih edin. Camının aralık olduğunu düşünsek bile, arabanızın içindeki sıcaklık değeri, 30 dakikadan az bir sürede 130 dereceye ulaşabilir. Çok sıcak yaz günlerinde köpeğinizle koşmak ya da bisikletle tur atmak, sevimli dostunuzun sağlığını tehlikeye sokabilir. Kedi/köpeğinizin vücut ısısının da sizinki gibi egzersiz esnasında arttığını unutmayın. Ancak sizden farklı olarak kedi ve köpekler terleyemezler. Onlar sık sık soluk alıp vererek, vücutlarındaki fazla ısıyı dışarı atarlar.

Aşırı Sıcak Hava ile Başa Çıkmak

Çok sıcak havalarla başa çıkmanın en iyi yolu, sıcak havayı önlemektir. Bunlunduğunuz ortamın serin kalmasını sağladığınız halde kedi/köpeğinizin anormal şekilde hızlı soluk alıp verdiğini, titrediğini, kustuğunu ya da kaslarının son derece güçsüz olduğunu gözlemliyorsanız, bunun nedeni sıcaktan kaynaklanan aşırı yorgunluk-bitkinlik hali olabilir. Böyle bir durumla karşılaştığınızda kedi/köpeğinizin vücudunu serin su (kesinlikle soğuk değil) ile ıslatınız ve onu hemen hafif rüzgar alan bir yere taşıyınız. Bu ilk müdaheleden sonra sevimli dostunuzu hemen veterinerinize götürün.

Kış Mevsimi

Soğuk hava, kedi/köpeğiniz için özel bir bakımı gerekli kılar. Soğuk havalarda kedi ve köpeğiniz için en ideal yer, evinizde soğuk havadan, kardan ve buzdan korunmalarını sağlayabilecek bir kulübe ya da barınaktır.

Köpeğiniz ev dışında yaşıyorsa, ısı yalıtımına sahip bir kulübe, taze mama ve suyunu temin etmelisiniz. Suyunun donmasını engellemek için elektrikli su kaplarını kullanabilirsiniz.

Buzlu ya da karlı havalarda, kedi/köpeğiniz bahçeden evinize girmeden önce, patilerinde buz parçacıkları ya da buzdan kaynaklı kesikler olup olmadığını mutlaka kontrol edin.

Kedi/köpeğinizle tuzlanmış ya da kimyasal kar eritici atılmış bir yolda yürüyüş yaptıysanız, eve dönüşte patilerini nemli bir bezle silin.

Donma ile Başa Çıkmak

Soğuktan dolayı bir uzvu donmuş kedi/köpeğinizi bir battaniye ile sarın ve normal vücut ısısını tekrar kazanana kadar bekleyin.

Donmuş bir kedi ya da köpeğin, normal vücut ısısını tekar kazanmasının bir diğer yolu da ılık su banyosu yaptırmaktır. (Kesinlikle sıcak su banyosu yaptırmayın.)

Kedi/köpeğinizin cildini yakabilecek elektrikli battaniye ya da ısıtıcı yastıklakları kullanmayın.

Ciddi bir donma ile karşı karşıyaysanız, kedi/köpeğinizi hemen veterinerinerinize götürün.