Harputlu Hafız Osman Öge, Eyüp''te anılacak

Harput’lu Hafız Osman Öge İstanbul Devlet Türk Halk Müziği Korosu’nun 17 Kasım Cumartesi Günü saat 19:30’da Eyüpsultan Kültür Merkezinde yapılacak konser ile anılacak.

Merkezi İstanbul’da bulunan Yaran-ı Harput Derneği’nin HARPUTLU HAFIZ OSMAN ÖGE’yi tanıtmak ve gelecek kuşaklara aktarılmasını sağlamak üzere yürüttüğü proje kapsamında İstanbul Devlet Türk Halk Müziği Korosu 17 Kasım Cumartesi Günü saat 19:30’da Eyüpsultan Kültür Merkezinde Hafız Osman Öge tarafından nakledilen ve söylenen mahalli eserlerden oluşan bir konser verecek.

Yaran-ı Harput Derneğince yürütülen proje çerçevesinde Araştırmacı Yazar ve ses sanatçısı Salih Turhan bey tarafından düzenlenen Hafız Osman Öge’nin hayatı ve naklettiği eserler bir kitap olarak yayınlandı. kendi ve mahalli sanatçıların sesinden okunmuş cd ve usb de kitap içinde yer alıyor.

Projenin ikinci ayağında Elâzığ Belediye Meclisince Harput Kayabaşının altındaki parka Harputlu Hafız Osman Öge ismi verildi.

Projenin 3. Ayağında ise Elâzığ ve İstanbul’da gerçekleştirilecek konserlerden Elâzığ Konseri 12Ekim 2018 tarihinde Elazığ’da, Elâzığ Devlet Klasik Türk Müziği Korosu tarafından gerçekleştirildi. Bu konsere Elâzığ tüm protokolü ve halkı salona sığmayacak kadar büyük bir teveccüh gösterdi.

İstanbul Konseri ise Eyüpsultan Belediyesi’nin de katkılarıyla Devlet Türk Halk Müziği Korosu ve konuk sanatçılar tarafından 17 Kasım 2018 tarihinde Haliçte, “Silahtarağa Cd. No:18, 34050 Eyüp/İstanbul “adresindeki Eyüp sultan Kültür Merkezinde İstanbul gerçekleştirilecek.

Bu konsere başta Hafız Osman Öge’nin geride kalan aile efradı olmak üzere İstanbul’da yaşayan Harput Musikisi severler ve Elazığlıların yoğun katılımı bekleniyor.

Hafız Osman ÖGE Kimdir? Elazığ-Harput Müziği' nin en büyük üstadı ve kaynak kişisidir. 1892 yılında Harput' da doğdu. Asıl adı Osman Feyzi'dir. Harputlu Kamilzâde Muallim Hafız Tevfik Efendi'nin oğludur. İlk tahsilini, hafızlık eğitimini ve bütün makamatı babasından öğrendi. Elaziz Askeri Rüşdiyesini (Ortaokul) ve İdadisini (Lise) bitirdi. 1908 yılında birinci derece ile diplomasını (şehadetname) aldı. 1909 yılında babası vefat edince harbiyeye devam edemedi. Yardımcı muallim olarak atandığı Harput okullarında 1924 yılına kadar çalıştı. 1924 yılında Muallim Mektebi ambar memurluğuna, 1932 yılında da Elaziz Orta Mektep memurluğuna atandı. 1938-1950 yılları arasında ise Malatya Lisesi sekreterliği ve idari işler şefliği yaptı. 1950 yılında emekli oldu ve tekrar Elazığ'a döndü. İlk nağmeleri ve Harput Makamatını daha çocuk yaşlarda iken babası ve dedesinden alan Hafız Osman Öge, zamanın ustalarının yorumlarını irdeleyerek yöre ağzının en köklü nağmelerini elde eder. Genç yaşta sesi ve güzel okuyuşu ile tanınır. 1936 yılında Elaziz Halkevi'nde katıldığı derleme çalışmaları ile 56 adet Elaziz ezgisi notalara alınır ve kitaba geçer. Bu, Hafız Osman Öge' nin kaynak kişi olarak katıldığı ilk ciddi programdır. Sonraki yıllarda da bir yandan memuriyetini sürdürürken bir yandan da elinde dokümanlarla Harput ezgilerini irdeler, araştırır ve inceler. Onlarca türkü, hoyrat ve tüm Harput Gazelleri onun sesinden günümüze ulaşmış ve kaybolmaktan kurtulmuştur. 1955 ve 1960 yılında, ilerlemiş yaşına rağmen 114 Elazığ ezgisini makara bantlara okumuştur. İki adet taş plağı vardır. TRT'ye kayıtlı Elazığ ezgilerinden 27 adedinin kaynak kişisidir. İki kızı ve örnek bir aile hayatı olan sanatçı. Musiki ile sadece kültürel amaçla ilgilenmiştir. Klasik Türk Musikisini de severdi. Üstad Hafız Osman Öge 18.10.1975 tarihinde Elazığ' da vefat etmiştir. Kabri, Harput'taki aile kabristanındadır. (Rahmet ve saygı ile anıyoruz)

Kendi Kaleminden Hafız Osman Öge: Elazığ' da mütevazi itibarlı ve saygın bir hayat süren Hafız Osman Öge, 1965 yılında kendi kalemi ile hayatı hakkında şunları şöylüyor: -500 lira emekli maaşı ile temini maişet etmekteyim. Başka taraftan hiç bir gelirim yoktur. Bir eserim olmadığı gibi, şair ve bestekâr da değilim, ancak pratik olarak Harput makamatını öğrenmiş ve bunlara layıkıyla vakıfım. Nota bilmem. Sesim güzel ve müsaittir.1960 yılında bütün Harput ezgilerini mani, türkü, hoyrat ve gazel şeklinde okuyarak bantlara vermişimdir. Bu bantlar Elazığ halkına kıymetli bir yadigârımdır. Yalnız şimdi yaşım itibariyle sadâmın eski tonu ve eski kuvveti kalmadığı ve bundan böyle okumaya da mütehammil olmadığımı esefle ilave etmek isterim. Bantlara okuduğum eserlerden istifade ve terennüm edildikçe kendimde büyük bir bahtiyarlık oluyor ve toprak olduğum zaman da ruhan şâd olur ümidiyle nura eser işler hal tercümemi arz eylerim.15.5.1965