HALK İnsanı olmak nedir!

Toplum hayatından kopuk olan, insanlarla ilişkilerini güzelce düzenleyemeyen insanlar, gerçek mümin ve hakiki Müslüman olamaz. Hak insanı kılan bütün emir ve yasaklar, halka yönelik hayırları içine almaktadır. Bu hayırların başında güvenilir insan olmak gerekir.

BİR AYET

Hiç şüphesiz Rahmeti bütün varlıkları kuşatan Allah iman eden ve güzel ameller yapanlar için sevgi yaratacaktır.

(Meryem Süresi, Ayet 96)

--------------

BİR HADİS

Müslüman anlaşılabilir olan insandır. Anlaşılamayan, paylaşmayan, birliktelik oluşturulamayan insanda hayır yoktur.

(Ahmed bin Hanbel-II, Hadis no 400)

*****************************

Müslüman Türk askeri, nereye gitse güvenilir bir askerdir. O sebeple gittiği her yerde mazlumların umudu, zalimlerin korkulu rüyası olmuştur.

Bismillêhirrahmênirrahîm...

Sevgili kardeşlerim! Hakk ve halk insanı olmak konusuna bu hafta da devam edeceğiz inşallah.. Öncelikle şunu bilmemizde fayda var.

Hak insanı olmanın bir gereği de halk insanı olmaktır.

Bizi hak insanı kılan adalet ve zekât gibi bütün ilahi emirler; zulüm, faiz ve yolsuzluk yasağı gibi tüm ilahi haramlar aslında bizi halk insanı kılmaktadır.

Toplum hayatından kopuk olan, insanlarla ilişkilerini güzelce düzenleyemeyen insanlar, gerçek mümin ve hakiki Müslüman olamaz. Hak insanı kılan bütün emir ve yasaklar, halka yönelik hayırları içine almaktadır. Bu hayırların başında güvenilir insan olmak gerekir.

Güvenilir halk insanı olmak

Bu sebeple Müslümandan söz edildiği zaman güvenilir olma vasfı öne çıkmalıdır. Aziz Peygamberimizin, Peygamberlik öncesinde de ana vasfı El-Emin; güvenilir olmasıydı. Müslüman güvenilir olma özelliğini yitirdiği zaman, pek çok değerini kaybetmiş olur. Çünkü imanla güvenilir olma birbirinden kopmaz iki değerdir. Bu sebepledir ki Aziz Peygamberimiz şöyle buyuruyor:

Mü’min/Müslüman insanların malları ve canları konusunda kendisine güven duyduğu kişidir.”

Aziz Peygamberimiz efendimiz bir diğer hadislerinde güvenilir olmanın gereğine şöylece değinir:

“Mü’min mü’minin kardeşidir, ona zulmetmez hıyanette bulunmaz, utandırmaz.”

Peygamberimiz güvenilir halk insanı olmanın bir gereğine de “Müslüman haksız yere kin tutmaz.” buyurarak işaret eder.

Kin tutmanın iki ayrı yönü!

Bu kin tutma meselesi son derece önemlidir, çift yönlüdür, Çünkü Müslümanın kin tutması gereken durumlar da vardır. Üstelik kin tutmak pek değerli bir amel de olabilir. Peygamberimizin “Allah katında amellerin en faziletlisi Allah için sevmek, Allah için kin tutmaktır.” buyurur. İzahı da kolaydır. Mesela adaletliyi sevebilmek için zalime kin tutulacaktır, siyasi ve ekonomik düzenlerle halkın sömürülmesine ateş püskürülecektir. Doğru sözlülüğü sevebilmek için, yalana ve iftiraya buğz (kin) edilecektir. Örnekleri çoğaltabiliriz.

Mü’min hayatın rutin akış içinde biz insanların tehlikeli olarak gördüğü hayvanlara dahi kin tutamaz, lanet edemez. Çünkü Allah’ın nuruyla, Allah’ın ölçüleri içinde bakıldığı zaman her bir canlı ve cansız dediğimiz varlığın Yaradan’ı tanıyan ve zikreden bir derviş olduğu görülür.

Meşru sebepsiz kin tutulamaz!

Meşru sebebi olmaksızın tutulan kin zulümdür. Bunun için Rabbimiz şöyle buyurmaktadır: “Ey iman edenler adil şahitlik yapın, adaleti ayağa kaldırın. Bir kavme olan kininiz bile sizi adaletsizliğe sevk etmesin. Adil olun. Adalet İslami çizgide olmaya daha yakındır. Allah’ın emirleri ve yasaklarına aykırılıktan korunun. Hiç şüphesiz Allah yaptıklarınızdan haberdardır. ”

Hak ve halk insanı olmanın tam anlamıyla ancak İslâmî eğitim, iktisad ve hukuk kurallarının hakim olacağı bir ülkede gerçekleşebileceğini açıklar, Yüce Rabbimden cümlemizi “ Allah’ın şahitleri olma vasfını kazanan güzel kulları zümresine” erdirmesini diler, hepimize hayırlar, bereketler mutluluklar dilerim sevgili kardeşlerim.

Müslüman güven verir

Bu genç müslüman adam, güvenilir ve faydalı bir insan olmasa, yürüyemeyecek hale düşen ana ve babasını doktora götürmek için bu çabanın içine girmezdi.

Yararlı ve Kaynaşılabilir Halk İnsanı Olmak.... Halk insanı olmanın güvenilir olmak gibi bir gereği de yararlı, uzlaşılabilir, anlaşılabilir, ilişkiye girilebilir insan olmaktır. Bakınız Peygamberimiz ne buyuruyor: “Müslüman kendisiyle anlaşılabilir olan insandır. Anlaşılamayan, paylaşılamayan, birliktelik oluşturulamayan insanda hayır yoktur.” Peygamberimiz bir diğer hadislerinde şöyle buyuruyor: “Sizin en hayırlınız hayır ümid edilenlerinizdir ve şerrinden emin olunanlarınızdır. Sizin en şerlileriniz ise hayır beklenmeyen ve şerrinden de güven duymadığınız kişiler olmalıdır.”

“İşlerin en hayırlılarından biri de Müslümanın kalbine huzur ve sevinç koymandır.”

“Bir Müslüman Müslümana sevgi ile bakarsa Allah günahlarını bağışlar.”

“İman etmedikçe cennete giremezsiniz. Birbirinizi sevmedikçe de -insana yönelik- iman etmiş olmazsınız.”

Bütün bu teşvikler ve müjdeler bizim Hak ve halk insanı olmamız içindir. Hak ve Halk insanı olmak Hak ve Halk katında değer kazanmaktır.

Allah katındadeğer kazanmak

Sevgili kardeşlerim, hak ve halk insanı olursak hak olan Allah katında değer kazanırız. Dünya ve ahiret mutluluğumuza yol açılır. Bakın Aziz Peygamberimiz ne buyuruyorlar: “Allah’a imandan sonra amellerin en faziletlisi insanları sevmek ve onlar tarafından sevilmektir.Hak ve Halk insanı güzel kul olmaya çalışırsak Allah bizim için kalplerde sevgi halk eder. İnsanlar bizi severler. Övgümüzü melekler yapar. Allah meleklere, onlar da insanlara sevdirir.

Allah Kur’ân’da sevdiklerini sevdireceğini şöylece va’d ediyor. “Hiç şüphesiz Rahmeti bütün varlıkları kuşatan Allah iman eden ve güzel ameller yapanlar için sevgi yaratacaktır.” (Meryem 19/96)

Yaşanmış bir örnek vereyim: Süleymaniye Camii imam hatibi iken bir İslâm alimi büyüğümüzün cenazesini bir cuma günü Süleymaniye Camii’nde kıldık. Bu alimimizin arkasında siyasi bir parti veya bir spor camiası yoktu. Cenaze namazını ülkemizin her bir ilinden gelen yaklaşık 30.000 kişi kıldı. Yaradan severse sevdirir.

Halk insanı zirvede olur

Hepimiz hatalar edebiliriz, yanlışlara düşebiliriz ama hak çizgide buluşup birleşmeyi, yararlı hale dönüşmeyi yani hak ve halk insanı olmayı becerebilmeliyiz. Hülâsa Hak ve halk insanı olan gerçek mümin zirvede olan insandır ve Allah’ın velisidir/dostudur. Yunus Sûre’si ayet 62-63’de şöyle buyrulur: “Allah’ın velileri var. Onlara hiçbir korku yok onlar üzülmeyeceklerdir, onlar ebediyyen mutlu yaşayacaklardır. Onlar İman edip de İslamî çizgi üzerinde yaşayanlardır.”

Evet halk ve hak insanı olmaya çalışanlar olarak bizler Allah’ın evliyasıyız. Yani velileri-dostlarıyız. Çünkü Kur’ân’da insanlar Evliyaullah ve Evliyauşşeytan olarak ikiye ayrılıyor. Şeytanın dostlarından olmadığımıza göre biz Allah’ın dostlarıyız.

Tövbe kapısı açık olacaktır

Elbette hatalarımız var ve olacak. Allah niye tövbe kapılarını açtı? Allah’ın evliyası dostları da yeryüzünde Allah’ın şahitleridir. Allah ondan razı olsun sahabi Hazreti Enes şöyle anlatıyor: Sevgili Peygamberimiz Efendimiz ile beraber oturuyorduk bir cenaze geçti. Biz de Hakka bağlı, halka yararlı bir adamdı dedik. Peygamberimiz gerekli oldu buyurdu. Bir süre sonra bir cenaze daha geçti, biz de haktan ve halktan uzak zararlı bir adamdı dedik, Onun için de gerekli oldu buyurdu.

Neden böyle söylediğini sorduğumuzda ise şöylece açıklama yaptı. İlkine hak ve halk insanıydı diyerek şahitlik yaptınız ona cennete girme gerekli oldu. Diğerine zıddına şahitlikte bulundunuz ona da cehennem hak oldu.