Maaşlarında asgari ücret kadar düşüş yaşanmasının haksızlık olduğunu söyleyen Büro Memur-Sen Genel Başkanı Yusuf Yazgan, "İş ve meslek danışmanlarının ekonomik hakları korunmalı bu konuda yasal düzenleme yapılmalıdır" dedi.
MUHARREM YAĞIZ
Geçtiğimiz yıl Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın katılımıyla Türkiye İş Kurumu'na (İŞKUR) 'uzman' kategorisinde sözleşmeli olarak atamaları yapılan 4 bin iş ve meslek danışmanının yaşadıkları mağduriyetlerin ardı arkası kesilmiyor. Göreve başlamalarıyla birlikte işsizlik oranlarının düşmesinde önemli bir paya sahip olan iş ve meslek danışmanlarının bu yılbaşında sözleşmeleri imzalanmadı. Sözleşme krizinde devreye giren Büro Memur-Sen, İş-Kur Genel Müdürlüğü'nde ve TBMM'de yaptığı girişimlerle iş ve meslek danışmanlarının yeniden sözleşme imzalamalarını sağladı. İş ve meslek danışmanları, şimdi ise aldıkları maaşın düşmesiyle karşı karşıya kaldı. Çünkü 6495 sayılı yasa çerçevesinde kadroya geçen iş ve meslek danışmanlarının maaşı yaklaşık 2 bin 600 liradan en düşük memur maaşı olan bin 800 lira civarına düştü. Ayrıca 4/A kadrosuna geçiş yapan çalışanların da beş yıl süreyle aynı kurumda çalışması şart koşuldu.
Adaletsiz bir sistem
Kadroya geçen iş ve meslek danışmanlarının maaşlarında 800 lira düşüş yaşanmasını eleştiren Büro Memur-Sen Genel Başkanı Yusuf Yazgan, kadroya geçen iş ve meslek danışmanlarının ekonomik haklarının korunması gerektiğini söyledi. Aksi yönde bir uygulamanın adaletsizlik olacağını vurgulayan Yazgan, "İş ve meslek danışmanlığı sertifikası bulunanlar arasından KPSS puanı yüksek olanlar iş ve meslek danışmanı olarak atandı. Bu danışmanlar arasında yüksek lisans mezunu, hatta doktora yapanlar bile bulunuyor. İşsizlik oranında düşüş yaşanmasını sağlayan iş ve meslek danışmanları, engelli istihdam fuarı düzenlenmesi gibi kurumda önemli projelere de imza atıyor." dedi.
Verimlilik azalacak
İş ve meslek danışmanlarının yılbaşında sözleşmelerinin geç imzalandığını şimdi de maaşlarının düşürüldüğünü söyleyen Yazgan, "Bu şekildeki bir uygulama adaletsizliktir. Verilen haklar geri alınmamalı, iş ve meslek danışmanlarının ekonomik hakları korunmalıdır. Aksi takdirde iş ve meslek danışmanlarının ürettiği hizmet kalitesi düşecektir ve ülkemiz zararlı çıkacaktır" diye konuştu.
Yasal bir düzenleme yapılmalı
Çalışanların durumu hakkında Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Bakan Yardımcısı Halil Etyemez ve İş-Kur Genel Müdürü Nusret Yazıcı ile bir görüşme yaptığını açıklayan Yazgan, "Yaptığımız görüşmelerde, iş ve meslek danışmanlarının kadroya geçişlerinde verilen dilekçelerin kurum tarafından işleme konulması için gerekli olan 2 ay sürenin sonuna kadar kullanılmasını istedik. Bu süre içerisinde iş ve meslek danışmanlarının ekonomik haklarının korunması adına İş-Kur Genel Müdürlüğü gerekli çalışmaları başlatmalı ve yasal düzenleme yapılmalıdır. Yasal düzenlemenin yapılması için sendika olarak gerekli girişimlerde bulunuyoruz" şeklinde konuştu.