Hakimlik sınav sonuçları ne zaman açıklanacak?

Hakim olmak isteyen binlerce aday 2019 hakimlik sınavına girdi. Heyecanlı bekleyiş bitti ve beklenen gün geldi çattı. İnsanlar artık sınav sonuçlarını merak ediyor. Hakimlik sınav sonuçları ne zaman açıklanacak? Saat kaçta açıklanacak? Değerlendirme nasıl olacak? Sorularınızın cevabı haberimizde.

Hakim olmak isteyen binlerce aday 2019 hakimlik sınavına girdi. Heyecanlı bekleyiş bitti ve beklenen gün geldi çattı. İnsanlar artık sınav sonuçlarını merak ediyor. Hakimlik sınav sonuçları ne zaman açıklanacak? Saat kaçta açıklanacak? Değerlendirme nasıl olacak? Sorularınızın cevabı haberimizde.

Hakimlik sınav sonuçları ne zaman açıklanacak? Tüm adaylar, Genel Yetenek ve Genel Kültür Testi ile Ortak Alan Bilgisi Testini cevaplamak zorundaydı. Bu testte 65 soru yer aldı cevaplama süresi 80 dakika oldu. Adaylara, başvurudaki sınav tercihlerine uygun kitapçık verildi. Bu test/testlerde yer alan 35’er soru için cevaplama süresi 50’şer dakika oldu. Değerlendirme sırasında yalnız doğru cevaplar dikkate alınacak, yanlış cevaplar dikkate alınmayacaktır. ÖSYM sonuçların 22 Ocak tarihinde açıklanacağını duyurdu. Sonuçların saat kaçta açıklanacağı ile ilgili resmi bir açıklama henüz yapılmadı. Sonuç sorgulama ekranına ve detaylara haberimiz içerisidnden ulaşabilirsiniz.

HAKİMLİK SINAV SONUÇLARI AÇIKLANDI MI?

ÖSYM'nin takviminde yer alan bilgiye göre Adalet bakanlığı sınav sonuçları, 22 Ocak 2019 tarihinde açıklanacak. Sonuçların saat kaçta açıklanacağı ile ilgili resmi bir açıklama henüz yapılmadı.

DEĞERLENDİRME NASIL OLACAK?

Her sınav kendi içinde değerlendirmeye alınacaktır. Değerlendirme sırasında yalnız doğru cevaplar dikkate alınacak, yanlış cevaplar dikkate alınmayacaktır.

Sınavdan sonra ÖSYM Başkanlığı veya yargı mercileri tarafından iptaline karar verilen sorular değerlendirme dışı bırakılarak geçerli soruların puan değerinin yeniden saptanması suretiyle puanlama yapılacaktır.

Genel Yetenek ve Genel Kültür Testi/konuları yirmi (20) tam puan üzerinden; Alan Bilgisi Testi/konuları seksen (80) tam puan üzerinden ayrı ayrı değerlendirilecektir.

Bu hesaplamada Alan Bilgisi Testi; Ortak Alan Bilgisi Testi (35 soru) ile Adli Yargı Testi (35 soru) / Adli YargıAvukat Testi (35 soru) / İdari Yargı Testi (35 soru) toplamını (70 soru) ifade eder. Bu değerlendirme yapılırken Genel Yetenek ve Genel Kültür Testi konuları ile Alan Bilgisi Testi konuları kendi aralarında eşit olarak puanlandırılacaktır. Buna göre; Genel Yetenek ve Genel Kültür Testi’nde bulunan 5 konu ile Alan Bilgisi Testinde bulunan 10 konu ayrı birer alt test olarak değerlendirilecektir. Bu 15 alt test için adayların ham puanları ayrı ayrı hesaplanacaktır. Her alt test için sınava giren adayların ham puanları kullanılarak ortalama ve standart sapma değerleri bulunacaktır. Bulunan ortalama ve standart sapma değerleri kullanılarak her alt test için adayların ham puanları, ortalaması 50 ve standart sapması 10 olan standart puanlara dönüştürülecektir.

Genel Yetenek ve Genel Kültür Testi’nde bulunan 5 alt test için hesaplanan standart puanların her biri 0,2 ağırlıklandırma katsayısıyla çarpılarak toplanacak ve Genel Yetenek ve Genel Kültür Testi Ağırlıklı Puanı bulunacaktır.

Alan Bilgisi Testi’nde bulunan 10 alt test için hesaplanan standart puanların her biri 0,1 ağırlıklandırma katsayısı ile çarpılarak toplanacak ve Alan Bilgisi Testi Ağırlıklı Puanı bulunacaktır.

Genel Yetenek ve Genel Kültür Testi Ağırlıklı Puanı, en büyüğü 20, en küçüğü Genel Yetenek ve Genel Kültür Testi’nin bütününde hesaplanan en düşük ham puan değerinin 2/3 ile çarpılması sonucu bulunacak değer olacak şekilde puanlara dönüştürülecek ve bu puan Genel Yetenek ve Genel Kültür Testi Başarı puanı olarak adlandırılacaktır.

Alan Bilgisi Testi Ağırlıklı Puanı, en büyüğü 80, en küçüğü Alan Bilgisi Testi’nin bütününde hesaplanan en düşük ham puan değerinin 8/7 ile çarpılması sonucu bulunacak değer olacak şekilde puanlara dönüştürülecek ve bu puan Alan Bilgisi Testi Başarı puanı olarak adlandırılacaktır. Genel Yetenek ve Genel Kültür Testi Başarı Puanı ile Alan Bilgisi Testi Başarı Puanı’nın toplanması ile Genel Başarı Puanı hesaplanacaktır. Bu hesaplamalar sonucu, adayların başvurularına ve aldıkları testlere göre; Adli Yargı Genel Başarı Puanı, Adli Yargı-Avukat Genel Başarı Puanı, İdari Yargı Genel Başarı Puanı hesaplanacaktır.

Adayların başvurularına göre aldıkları test veya testlerde hiçbir işaretleri bulunmaması durumunda ilgili adayların bu test veya testlerden 0 (sıfır) ham puan aldıkları kabul edilir.

Adli Yargı Sınavında; Genel Başarı Puanı sıralamasına göre en yüksek puan alan adaydan başlanmak üzere ilan edilen kadronun (1000) iki katı fazlası olan 3000 aday mülakata katılmaya hak kazanacaktır. 3000 inci aday ile aynı puanı alan adaylar da Adalet Bakanlığı tarafından yapılacak mülakata çağrılacaktır.

Adli Yargı-Avukat Sınavında; Genel Başarı Puanı sıralamasına göre en yüksek puan alan adaydan başlanmak üzere ilan edilen kadronun (500) iki katı fazlası olan 1500 aday mülakata katılmaya hak kazanacaktır. 1500 üncü aday ile aynı puanı alan adaylar da Adalet Bakanlığı tarafından yapılacak mülakata çağrılacaktır.

İdari Yargı Sınavında; Genel Başarı Puanı sıralamasına göre en yüksek puan alan adaydan başlanmak üzere ilan edilen kadronun (100) iki katı fazlası olan 300 aday mülakata katılmaya hak kazanacaktır. 300 üncü aday ile aynı puanı alan adaylar da Adalet Bakanlığı tarafından yapılacak mülakata çağrılacaktır.