HAKİM sistemi devreye giriyor

Savunma Sanayii Başkanı Prof. Dr. Haluk Görgün Türkiye ile Azerbaycan tarafından müşterek olarak yürütülen HAKİM Projesi hakkında bilgi verdi

Kısa süre önce Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın heyeti içerisinde yer alarak Azerbaycan’ı ziyaret eden , HAKİM Hava Komuta Kontrol Sistemi hakkında önemli açıklamalarda bulundu.

SavunmaSanayiST.com tarafından derlenen bilgilere göre; Poliqon’a açıklamalarda bulunan Başkan Görgün, “HAKİM Hava Komuta Kontrol Sistemi projesi, Azerbaycan ve Türkiye Hava Kuvvetleri’nin en kritik ortak projelerinden biridir. Bu proje ile her iki ülkenin hava kuvvetleri, Azerbaycan hava sahasının kontrolünü sağlamanın yanı sıra ortak harekat yapma imkanına da sahip oluyor.

Bu nedenle söz konusu projenin sloganını, Milli Önder Haydar Aliyev’in sloganına uyarlayarak “İki devlet, tek millet, tek hava sahası” şeklinde ortaya koyduk.

Bu proje tam anlamıyla hayata geçtiğinde ortak hava sahası kontrol bölgesi, Ege Denizi’nden Hazar Havzası’na kadar uzanacak. İki ülkenin Hava Kuvvetleri de bu şekilde hareket edebilecek.” ifadelerini kullandı.

HAKİM Hava Komuta Kontrol Sistemi

HAKİM Hava Komuta Kontrol Sistemi, farklı tipte ve yetenekteki sensörlerden aldığı verileri kıymetlendirerek Tanımlanmış Hava Resmini oluşturan, sahip olduğu tehdit değerlendirme ve av/silah tahsis algoritmaları aracılığıyla Silah Sistemleri ve Av Uçakları üzerinden Hava Görev Kontrol faaliyetini yürüten, gerçek zamanlı karar destek fonksiyonları ile taktik ve operasyonel seviyede Hava Sahası Kontrol faaliyetlerini icra etme imkanı sağlayan milli hava komuta kontrol sistemidir

Değişik tipteki sensörlerden aldığı verileri ileri seviye füzyon algoritmaları ile işlemekte, operatörlere hava resmi ile ilgili teşhis önerileri sunmakta ve tanımlanmış hava resmi oluşturmaktadır.

Tanımlanmış Hava Resminde yer alan tehdit unsurlarına karşı, ileri seviye tehdit değerlendirme ve silah tahsis algoritmaları kullanılarak önleme uçakları, insansız hava araçları, karadan havaya füze sistemleri ve namlulu silah sistemleri ile hava sahası kontrol görevinin etkin bir şekilde icra edilmesi için gerekli karar destek unsurlarını sağlamaktadır.

Modüler ve genişletilebilir mimarisi sayesinde envanterde mevcut olan ve gelecekte envantere alınması planlanan sistemler ile tam uyumlu çalışma yeteneğine sahip olacaktır.

Ağ Destekli Sensör Kontrol Yeteneği

Sensör Veri Yönetimi

Plot Füzyon ve İz Korelasyon Algoritmaları

Tanımlanmış Hava Resmi Oluşturma

ATO/ACO/Uçuş Planı/İstihbarat Temelli Teşhis

Yöntemsel Hava Sahası ve Hava Trafik Kontrolü Yeteneği

Tehdit Değerlendirme ve Av/Silah Tahsis Algoritmaları

Entegre Silah Angajman kabiliyeti ve Ağ Destekli Silah Kontrolü

Hava-Hava & Kara-Hava Önleme Geometrisi Oluşturma

Av Uçaklarının Pozitif ve Yöntemsel Uçuş Kontrolü

Dış Sistemler (Diğer Harekât Merkezleri, Deniz, Hava ve Kara Unsurları) ile Entegrasyon

Kaynak: SavunmaSanayiST.com